Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "Вселена"

Първият в страната Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "Вселена" вече работи в Бургас. Той допълва широкия спектър от социални услуги, които се предлагат в града. 
Центърът е изграден по проект на Община Бургас, с подкрепата на Посолството на Обединено кралство Великобритания и в партньорство с ОД на МВР - Бургас, Асоциация "Деметра", Окръжна прокуратура - Бургас, Районна прокуратура - Бургас, Областна администрация - Бургас, МБАЛ - Бургас, Община Созопол.

Община Бургас осигури помещение, в което Центърът ще се помещава, и финансиране, което ще подсигури работата му до края на годината. Във "Вселена" ще работят двама психолози, които владеят чужд език. 
"Имаме готовност да заложим средства за следващата година и да стартираме процедура до Социалното министерство. Това е пилотен проект. Много колеги от други общини се интересуват как точно ще функционира. За нас беше по-важно да стартираме работа, отколкото да чакаме пълното хармонизиране на законодателните инициативи", каза кметът Димитър Николов.

Жертвите на сексуално насилие ще могат да потърсят помощ от специалистите в Центъра на безплатен телефон 0800 18 017.

Център "Вселена" е създаден по модела на идентични организации във Великобритания и с активната дейност на посланика на Обединеното кралство у нас Н. Пр. Ема Хопкинс. 

"Център "Вселена" има много важна мисия - да оказва съдействие на пострадалите от сексуално насилие в региона. Проблемът е доста актуален и често пъти трудно установим заради личния и болезнен характер. Убедена съм, че благодарение на професионалната помощ и споделените с Великобритания практики жертвите на сексуално насилие ще почувстват, че има с кого да споделят проблема, да преодолеят драмата и да си върнат правото на нормален живот", заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Амбицията на партньорите е Център "Вселена" да постигне добри резултати чрез своята работа, което да доведе до разкриването и на други подобни центрове в страната.    

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие

свали като pdf разглеждания: 1451 последна промяна: 14:57:33, 27 юли 2016