АВИОМУЗЕЙ БУРГАС

На входа на Летище Бургас

Авиомузей Бургас е открит на 29 юни 2017 г., когато летището навърши 90 години от създаването си и се отбеляза 70 години от първия граждански полет в България: София - Бургас.

Всички гости имат възможност да разгледат новоизградения експозиционен парк и да открият тайните на "експонатите, които оживяват". С очила за виртуална реалност могат да влязат в ролята на пилот и да управляват избран от тях самолет. Впечатляваща е интерактивната експозиция под името Homo Volans (Летящият човек), изработена от сценографа Венелин Шурелов. Тя е основното изложбено пространство на закрито, намираща се в единствения останал в България самолет АН-12. Изложбата има за цел да реанимира авиационната техника чрез множество любопитни автентични предмети, богата колекция от макети на самолети, авторски обекти и костюми, интерактивни инсталации и архиви от историята на авиацията.

Посетителите имат възможността да седнат на пилотското място на най-популярния едномоторен двупланов самолет в света, да усетят от близо ефекта на работещ самолетен двигател, да пипнат истинска черна кутия на самолет и навигационни уреди, които имат за цел да допълнят преживяването.

Най-новата атракция на Община Бургас се намира на входа на Летище Бургас и е в непосредствена близост до кв. Сарафово. Всеки посетител може да стигне до там с автобус на градския транспорт (№ 15), велосипед или личен автомобил, като за всичко е осигурен безопасен и лесен достъп. През зимният период (ноември-април) музеят ще работи от 09:00ч.-17:00ч. без почивен ден.

За повече информация може да посетите:

www.avioburgas.bg

www.facebook.com/avioburgas/