Бургас в снимки 2019

Конгресен център

Конгресен център Конгресен център Конгресен център Конгресен център

Приключва изграждането на новия конгресен център в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Той ще се използва целогодишно като място за провеждане на конференции, браншови срещи, изложби, концерти, образователни форуми, обучителни семинари. Сградата се състои от шест нива, многофункционална зала за 500 човека, офисни площи, кабинети за научно-изследователска дейност и др.

ВАЛЯ БАЛКАНСКА и "100 КАБА ГАЙДИ" ОТКРИХА 47-ТО ИЗДАНИЕ НА МФФ

ВАЛЯ БАЛКАНСКА и "100 КАБА ГАЙДИ" ОТКРИХА… Янка Рупкина ВАЛЯ БАЛКАНСКА и Валя Балканска ВАЛЯ БАЛКАНСКА и

Феноменалната Валя Балканска и невероятните Янка Рупкина, Калинка Згурова, гайдарските състави "100 каба гайди" и "Дельо Хайдутин" откриха 47-то издание на Международния фолклорен фестивал в Летния театър в Бургас. В грандиозната церемония специално участие взе гайдарят на Родопа планина Петър Янев.    

Енергийна ефективност

Енергийна ефективност Енергийна ефективност Блок 19

190 жилищни блока в Бургас бяха санирани по Националната програма за енергийна ефективност. Те станаха много по-красиви, удължи се срокът за експлоатацията им, а от сметки за отопление пестят 40 000 души, които живеят в тях.

Реконструкция на централни улици

Реконструкция на централни улици Реконструкция Реконструкция Реконструкция Реконструкция

Много от тях са разположени около обновената "Богориди". Те вече са павирани и това създава приятна атмосфера в тази най-посещавана част от града:

 

 • Ул. "Отец Паисий", цялостно;
 • Ул. "Възраждане", цялостно;
 • Ул. "Лермонтов", цялостно;
 • Ул. "Шипка", цялостно;
 • Ул. "Успенска", цялостно;
 • Ул. "Силистра", цялостно;
 • Ул. "Скобелев", цялостно;
 • Ул. "Конт Андрованти", цялостно;
 • Ул. "Тракийска", цялостно;
 • Ул. "Пиротска", между ул. "Цар Симеон" и ул. "Оборище"; 
 • Ул. "Александър Велики", между ул. "Хр. Ботев" и ул. "Мара Гидик";
 • Ул. "Пробуда", между ул. "Цар Симеон" и ул. "Ст. Стамболов";
 • Ул. "6 септември", между ул. "Филип Кутев" и ул. "Батенберг";
 • Ул. "Батенберг", трети етап, между ул. "Цар Симеон" и ул. "Агоп Мелконян";
 • Ул. "Георги Кирков", между ул. "Възраждане" и ул. "К. Фотинов";
 • Ул. "Митрополит Симеон", между ул. "Лермонтов" и ул. "К. Фотинов".

 

Международен Фолклорен Фестивал 2019

МФФ МФФ МФФ МФФ МФФ МФФ мфф мфф мфф мфф Мфф мфф мфф мфф мфф

Невероятна атмосфера и много емоции подариха на бургазлии и гостите нa града участниците в Международния фолклорен фестивал. През 2019-та на фестивала се представиха фолклорни състави от Русия/Когалим/, Кипър, Сърбия, България, Грузия, Словакия, Румъния.

Медицинска грижа по домовете

Медицинска грижа по домовете

Наесен стартира нова услуга - медицинска грижа по домовете за възрастни, болни, самотни и хора с увреждания. Това е идея на кмета Димитър Николов, която ще се развие в още десетки градове у нас. Предвижда се новата интегрирана здравно-социална услуга да се предоставя за начало на 241 нуждаещи се лица, за които ще се грижи екип от 31 новоназначени специалисти.

ПГ по електротехника и електроника

ПГ по електротехника и електроника ПГ по електротехника и електроника

Професионалната гимназия по електротехника и електроника си има нов физкултурен салон и нови професионални учебни кабинети, оборудвани с най-съвременна техника.

Ремонт на Механотехникум

Ремонт на Механотехникум Ремонт на Механотехникум Ремонт на Механотехникум

В механотехникума са ремонтирани и преоборудвани работилниците, обновен е дворът. С новия прием се разкриват съвременни специалности по изучаване на мехатроника и авиационна техника.

Забележителности на "Акве Калиде"

Забележителности на "Акве Калиде"

Удобни пешеходни пасарелки позволяват на всеки посетител да се запознае отблизо с древните забележителности на туристически комплекс "Акве Калиде". Изграждането им е част от поредния етап за реставрация и консервация на археологическия обект край Бургас.

Летен БулевАРТ

Летен БулевАРТ

Фестивалът "Летен БулевАРТ" показа, че улицата не е само място за ходене, а и културно пространство.

Индустриална зона „Равнец“

Индустриална зона „Равнец“

Община Бургас изготви проект на подробен устройствен план за изграждане на индустриална зона върху бившето военно летище край село Равнец. Той е съгласуван с експлоатационните дружества и с него се обособяват урегулирани поземлени имоти за чисти производства и високотехнологични обекти. В територията е предвидена възможност за изграждане на общежития за работещите, детска градина, обслужваща зона с паркинг и търговски обекти, зона за спорт и отдих.

Кулинарно - музикални вечери

Кулинарно - музикални вечери

Тази година Община Бургас предостави на своите жители и гости уникалната възможност да се срещнат с културата на Южна Корея, Русия, Италия, Португалия, Египет и Армения в поредица от кулинарно - музикални вечери, с участието на топ готвачи и изпълнители от изброените държави.

Парк "Минерални бани"

Парк "Минерални бани"

Весели цветни пейки, нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълниха визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани". Общо 30 са вече барбекю зоните там.

За децата с увреждания

За децата с увреждания

Оборудваха Дневния център за деца с увреждания в Морската градина. Освен с уреди за лечебна физкултура, там се работи с подпомагаща технология за комуникация, обучение и синтезирана реч. Тя представлява специализиран софтуер, който позволява на децата да пишат с поглед, мишка или тъчскриийн, а написаното да се произнася, да учат цветовете или буквите. Предстои разкриване на още 4 подобни центъра.

Нова детска градина

Нова детска градина

Квартал "Черно море" си има чисто нова детска градина. Досега децата учеха в стара административна сграда, предоставена от мина "Черно море".

Ресторант „Младост“

Ресторант „Младост“

Ремонт на ресторант "Младост" към професионалната гимназия по туризъм. Осигурено е ново обзавеждане и енергоспестяващо оборудване, с които да се осигури по-качествено обучение.

Бул. "Проф. Яким Якимов"

Бул. "Проф. Яким Якимов"

Цялостен ремонт претърпя бул. "Проф. Яким Якимов", част от южния обход на Бургас. Той има важната задача да служи за изнасяне на транзитния поток автомобили извън центъра на града, насочвайки го към новия Пътен възел "Запад" и цялостно реконструираната ул. "Крайезерна". Това е най-натовареният пътен маршрут в Бургас и то не само през лятото, тъй като целогодишно по него минават тежкотоварни автомобили.

Обновеният двор на ПМГ и ГРЕ "Г. С. Раковски"

Обновеният двор на ПМГ и ГРЕ "Г.…

Интерактивен хепънинг

Интерактивен хепънинг

320 деца от 16 бургаски детски градини участваха в първия по рода си интерактивен хепънинг. С помощта на 75 таблета и 5 интерактивни дъски те решаваха задачи и намираха верните отговори в областите математика, български език, английски език и околен свят. Всичко това беше показвано в реално време на голям екран.

Нов живот за старите фасади

Нов живот за старите фасади

"Нов живот за старите фасади" е програма на Община Бургас, към която се присъединяват все повече собственици на частни сгради в ЦГЧ. Вече приключиха строителните дейности за възстановяване на няколко знакови сгради по ул. "Богориди". Предстоят ремонти по "Александровска". Общата цел е лицето на Бургас да стане по-привлекателно за местните хора и туристите.

Фестивал на крафт бирата

Фестивал на крафт бирата

Още с първото си издание фестивалът на крафт бирата в парк "Минерални бани", пред новата пивоварна "Металхед", показа сериозен потенциал и си спечели верни приятели.

Онкология

Онкология

Започна изграждането на нова сграда към Комплексния онкологичен център, в която ще бъде разположено Отделението по нуклеарна медицина и сектор "Брахитерапия" към Отделението по лъчелечение. Новият медицински корпус ще бъде оборудван с ПЕТ скенер, гама камера и друга най-съвременна апаратура.

Най-бързо развиващ се технологичен град

Най-бързо развиващ се технологичен град

Българската Аутсорсинг Асоциация и Българската асоциация на софтуерните компании солидарно обявиха Бургас за най-бързо развиващия се технологичен град при раздаването на годишните си награди. В категорията за най-успешно сътрудничество между образованието и бизнеса победител стана бургаската Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. През 2019 г. градът ни бе домакин също така на XXXI-та Републиканска студентска олимпиада по програмиране, с участието на 23 отбора от 10 университета, както и на ученическо състезание по програмиране CODE@BURGAS.

Морското училище

Морското училище

Община Бургас поиска и получи Морското училище от държавата. Ще бъдат положени всички усилия за модернизация на материалната база, повишаване качеството на образованието, запазването и развитието на това знаково за града ни училище. Тази година започва ремонт на първите два кабинета - по "Астрономия и корабоводене" и "Борба с аварии, търсене и спасяване на хора".

ФСБ на BURGAS JAM 2019

ФСБ на BURGAS JAM 2019

За първи път след 20-годишно прекъсване ФСБ се завърнаха в Бургас за участие в третото издания на Burgas Jam.

Културен дом на нефтохимика

Културен дом на нефтохимика

Започна цялостна реконструкция на Културен дом на нефтохимика, каквато не е правена в продължение на десетилетия. Сградата ще се надстрои и "опакова" в нова атрактивна окачена фасада, която изцяло ще промени нейния облик. Тече ремонт на всички вътрешни помещения. Пълна промяна ще претърпи голямата зрителна зала. Неизползваемият вътрешен двор ще се сдобие с малка сцена и ще се отвори от едната си страна към площад "Тройката". Два асансьора и необходимите рампи за хора с увреждания ще осигурят комфортен достъп до сградата за всички бургазлии и гости на града.

НОВАТА БИБЛИОТЕКА > Старата болница

НОВАТА БИБЛИОТЕКА > Старата болница

Нова библиотека и Център за съвременно изкуство ще бъдат изградени на мястото на бившата Немска болница. Сградата ще има "зелен" покрив. Вътре ще се съхраняват над 600 000 книги, сега разпръснати на няколко места. Красив атриум ще свърже библио-теката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство. Във вътрешния двор ще се изгради малък амфитеатър. Идеята е обновената сграда да стане не просто книгохранилище, а и любимо място на младежите.

Филхармонията

Филхармонията

Оригиналната фасада на Концертна зала "Проф. Иван Вульпе" от 1913 г. се възстановява в рамките на стартиралата мащабна реконструкция на сградата. Проектът включва още топлоизолиране на всички стени и покрива, подмяна на дограма и мазилки, реконструкция на корнизи, обновяване на всички вътрешни помещения, подобряване на акустиката, осигуряване на достъпна среда.

Медицински факултет

Медицински факултет

От тази есен Бургас предлага академично обучение за лекари. В новия Медицински факултет са назначени 86 преподаватели, повече от 50 от тях са професори и доценти. Така тук ще се придобива висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина". Бургас предлага най-модерните практики и методи при обучението на бъдещите лекари, много от които ще се влеят в системата на бургаското здравеопазване, за да повишат неговото качество. Сред кандидатствалите тази година има младежи от София, Пловдив, Варна и други български градове. Приемът в Медицинския факултет на Бургас ще се увеличава поетапно, като в него ще се преподава и на английски език, тъй като се очакват и много чуждестранни студенти.

К-с „Възраждане“

К-с „Възраждане“

През последните 4 години Общината активно навлезе в к-с "Възраждане" с улични ремонти,изграждане на паркоместа и благоустрояване на междублокови пространства. Готови проекти очакват своята реализация и през следващата 2020 г.

Ремонтирани улици в к-с "Възраждане" през 2015 - 2019 г.:
* Ул. "Елин Пелин", между ул. "Дебелт" и ул. "Хан Крум";
* Ул. "Жени Патева", между ул. "Цар Асен" и ул. "Иван Шишман";
* Ул. "Георги Раковски", между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново";
* Ул. "Сливница", между ул. "Хр. Ботев" и ул. "Александровска";
* Ул. "Хан Крум", между ул. "Цар Петър" и ул. "Шейново";
* Ул. "Фердинандова", между ул. "Тракийска" и бул. "Гладстон";
* Ул. "Патриарх Евтимий", между ул. "Фердинандова" и ул. "Цар Асен";
* Ул. "Христо Фотев", между ул. "Дебелт" и ул. "Ивайло";
* Ул. "Ивайло", между ул. "Христо Фотев" и бул. "Сан Стефано";
* Ул. "Цар Самуил", между ул. "Дебелт" и ул. "Цар Калоян";
* Ул. "Любен Каравелов", между ул. "Дебелт" и бул. "Гладстон";
* Ул. "Васил Левски", между ул. "Дебелт" и бул. "Гладстон".

 

Лодкостоянка „Крайморие“

Лодкостоянка „Крайморие“

Новото съоръжение не е пристанище и не е пригодено за яхти. То е защитена лодкостоянка с 54 места, като има възможност техният брой да бъде увеличен с монтирането на плаващ понтон и добра организация на паркирането вътре. Съоръжението се строи по искане на кварталното рибарско сдружение и е десетилетна мечта на неговите членове. Именно те посочиха като най-подходящо настоящото място на новата лодкостоянка, до която Общината изгради и нов път.

Първокласно начало

Първокласно начало

Тази есен общо 100 класни стаи в целия град и съставните селища на общината ще посрещнат бургаските първокласници напълно обновени и модерно оборудвани. Проектът "Първокласно начало" включва и обучение на десетки учители, което да повиши техните професионални компетенции и да осъвремени учебния процес. На снимките виждате как изглежда днес една класна стая за първолаците в ОУ "Любен Каравелов" и как ще изглежда след ремонта.

Бул. „Д. Димов“

Бул. „Д. Димов“

Ремонтът включва полагане на нов асфалт и рехабилитация на амортизираните водоотвеждащи съоръжения. Той надгради реализираното през 2018 г. ново по-добро осветление на булеварда.

Египетската изложба

Египетската изложба

За първи път у нас, единствено в Бургас гостува официална изложба от Египет, представяща древната им култура от времето на фараоните. "Тутанкамон - една недовършена любовна история" е съставена от реплики на над 100 артефакта, открити от английския археолог Хауърд Картър през 1922 година в Долината на царете. Експозицията ще е отворена за посетители всеки ден до края на септември 2019 г.

Професионална гимназия по транспорт

Професионална гимназия по транспорт

Наесен учениците ще влязат в нова сграда с нов физкултурен салон, модерно обзавеждане и оборудване. Разкриват се нови специалности. В рамките на обучението си учениците вече ще получават и категория С.

SPICE MUSIC FESTIVAL

SPICE MUSIC FESTIVAL

8000 души танцуваха, пяха и се забавляваха на първото издание на фестивала, който събра на една сцена любими изпълнители от 90-те години:
No mercy, East 17, 2 Unlimited, REDNEX, Dr. Alban, HADDAWAY, Cappella, La Bouche, SNAP!, 2 Brothers on the 4th floor, Ice MC. Организаторите вече обявиха следващо издание през 2020 г.

Новото училище в "Горно Езерово"

Новото училище в "Горно Езерово"

Във финална фаза е строителството на нова сграда към училището в кв. "Горно Езерово".

Младежки център

Младежки център

Избраното място е до ОУ "Петко Росен" в к-с "Меден рудник". Сградата ще е двуетажна, съдържаща различни по функционалност зони и помещения - голяма мултифункционална зала за провеждане на представления, концерти, конференции, форуми, кръгли маси и други, детски кът, смарт офиси, където младежите да провеждат обучения за работа с модерни технологии, кафене, зони за отдих.

Арт пластики

Арт пластики

Нови арт пластики обогатиха екстериора на град Бургас.

Спортен град

Спортен град

През 2019 година Бургас бе домакин на престижни
национални и международни турнири:

* Европейско първенство по водна топка за юноши
* Международен турнир по художествена гимнастика "Жулиета Шишманова"
* Турнир по плуване "За голямата награда на град Бургас" - Гран При
* 34-ти Международен турнир по спортни танци "Купа Бургас"
* Международен турнир по плуване "COMEN CUP"
* Общински плувен маратон 2019 о-в Света Анастасия - Моста
* Традиционен турнир по конен спорт "Купа Бургас"
* Европейска отборна купа по тенис на корт за момичета до 16 г.
* Традиционен шампионат по автомобилизъм "Писта Бургас"
* Историческо преплуване на Бургаския залив от Цанко Цанков
* Международен турнир по плуване "Бриз"
* Масово прекосяване на Европа с велосипед стартира от Бургас
* Международна ветроходна регата "Порт Бургас"
* Международен турнир по фехтовка за деца "Burgas Cup"
* Международен турнир по акробатика "Купа Бургас"
* Международен турнир по плуване "Burgas Swimmin Оpen".