Читалища на територията на Община Бургас

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1880", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛАИЩЕ "ПРОБУДА 1880", ГР.БУРГАС

Бургас 8001
НЧ "Пробуда -1880"
ул. "Дрин" №14
Атанаска Пенкова - 056 832404
[email protected]
Понеделник - петък - 9:00 -17:00    

НЧ "Пробуда 1880" г. Бургас е културно - просветно сдружение, създадено през 1880 година. Читалището има богата история и е първоосновател на много професионални културни институти в града. Работи на територията на община Бургас, с адрес на управление к-с "Братя Миладинови", ул. "Дрин" №14. Разполага с библиотека, любителски формации, школи за изучаване на чужди езици и школи по изкуствата.

БИБЛИОТЕКАТА е образователен, социален, културен и информационен център, част от цялостната визия на читалището и обединител на другите звена, работещи към него. Тя разполага с изключително богат фонд от 100 024 тома, от които 97 011 книги, 1088 периодични и др. издания. Те са разпределени по съдържание: отраслова литература, художествена литература за възрастни, детска отраслова и детска художествена, и по език: български, полски, руски, английски и немски. Обособени са сбирки от книги- "Автограф", "Старини".

В библиотеката работят Ирина Овчарова и Цонка Желева- специалисти с професионална компетентност и опит.

АНСАМБЪЛ "АТАНАС МАНЧЕВ"- Създаден е през 1945 година. Той обединява любители на танцовия фолклор от различни възрасти и социални групи. Осъществява целогодишно обучение, реализира самостоятелни концерти и участва в общи прояви на читалището с други културни и образователни институти, в инициативите на Община Бургас, гастролира в региона, в страната и зад граница. Популяризира народното танцово изкуство и богатството на българския фолклор на международни и национални фолклорни фестивали. Той е осъществил успешни турнета в Русия, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Хърватска, Италия, Белгия, Холандия, Индия, Индонезия, Шри Ланка, Сингапур, Афганистан и др.
В партньорство със социалните институции на територията на общината работи по програма за интерграция и рехабилитация на деца и възрастни в неравностойно положение. Към ансамбъла функционират:
* Детски танцов състав
* Средношколски танцов състав
* Представителен танцов състав
* Танцова формация на ветераните
* Оркестър
Художествен ръководител на Ансамбъла е Димитър Тонев, на детския и средношколския състав - Павлина Кръстева.


КЛУБ "СЕЗОНИ"- Създаден през 1996 година като вокална студия, той включва млади изпълнители на възраст от 4 до19 години с доказани успехи в различни музикални конкурси и фестивали, като има дава възможност да представят таланта си и да участват активно в културната програма на читалището, празниците на други образователни и културни институции и Община Бургас. Възпитаниците на клуба участват в национални и международни конкурси, носители са на многобройни награди и призови места. Художествен ръководител на Клуба е Кина Христова.

СТУДИО "ПРИКАЗЕН ТЕАТЪР" възражда една стара, но изключително необходима за града ни традиция. То обединява талантливи деца, младежи и техните родители, като създава възможност за дискусии, обсъждания и представяне на театрални постановки. Художествен ръководител на Студиото е Христо Симеонов.

ШКОЛИ - Школите към читалището работят основно с подрастващи в ученическа възраст, организирани в групови и индивидуални занимания по утвърдени програми. Те провеждат учебни занятия и продукции, участват в конкурси, пленери, изложби, състезания. Школите са за изучаване на английски език - деца и възрастни, школа по математика, по български език и литература, по изобразително и приложно изкуство.

КУЛТУРЕН АФИШ - От декември 1996 год. читалището организира и успешно провежда Национален конкурс за млади поп и рок изпълнители "Сезони". На сцената на конкурса за изминалите години са се представили хиляди деца и младежи от цялата страна. Голяма част от тях правят професионална кариера в поп и рок музиката. Носители на Гранд при са добре познатите имена на българската публика - Димитър Атанасов, Стефка Емилова, Мирослав Станчев, Краси Кралева, Мина Пенкова, Михаела Филева и мн. др.

Редица от читалищните прояви, провеждани през годините, имат своя постоянна публика - "Никулденски чудеса", "По стъпките на великденския заек", "Раклата на баба", "Автограф", "Под коледната елха", както и многобройните концерти на любителски състави.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 1940", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 1940", ГР.БУРГАС

НЧ "Любен Каравелов 1940"

Бургас, к-с „Възраждане“, ул. "Цар Калоян" № 24
Величка Колева - 056 844469
e-mail: [email protected]

Fb: НЧ „Любен Каравелов 1940“ Бургас

Работно време: понеделник - петък - 9:00 до 17:30 часа

 

На 18.02.1940 г. Щерю Тодинов, Димитър Добрев, Елена Сидерова, Маринка Градева и др., по искане на хора от квартала до Старата гара, подават молба до Община Бургас да се разреши откриване на читалище. На 3 март с.г. се поставя началото на новото читалище, което се именува „Любен Каравелов“, поради факта, че учредителното му събрание се провежда в една от стаите на едноименното квартално училище. Местните жители даряват парични суми и 300 книги, с които се поставя началото на библиотечния фонд. Първоначалното местонахождение на читалището е било на ъгъла на улиците „Гладстон“ и „Драгоман“, където се е намирала сладкарница „Феникс“.

През годините читалището развива богата и разнообразна художествено-творческа, образователна и културна дейност. Още през 1957 г. в него се създава езикова детска градина за изучаване на руски, немски и френски език, която продължава съществуването си до 2002 г. Жителите на квартала имат възможност да посещават езикови курсове, кръжоци по фотография, художествено слово, изобразително изкуство и литературен клуб. С голяма популярност се ползват Театърът на приказката, Школата по графика, Дуо "Матич" - състав за илюзии, кръжокът по композиране.

Днес, със своята 80-годишна история, читалище „Любен Каравелов 1940” е образователен, културно-информационен център, съчетаващ традиции и модерност. Обслужва един от най-старите квартали на Бургас – днешният к-с „Възраждане“. Организатор е на събития, значими за културната карта на града. Към него функционират:

Библиотека: Автоматизирани библиотечни процеси (програмен продукт АБ), Библиотечен фонд – 47 800 тома литература.

Eлектронен каталог: http://92.247.103.215/absw/abs.htm

В библиотеката целогодишно се провеждат открити уроци с презентации за ученици, творчески работилници през ваканциите и по повод празничния календар, организират се срещи с творци, летни творчески пленери и Лятна библиотечна работилница.

Любителски формации и школи:

Фолклорна формация „Тракийче” – детска формация, основана през 1991 г. от видния музикален педагог Нина Матева. Участниците във ФФ "Тракийче" са носители на престижни награди и отличия от международни и национални конкурси, имат изяви в международни фестивали в Турция, Гърция, Италия и Полша. Престижни награди за таланта на малките фолклорни изпълнители са записите им в Радио Стара Загора, Пловдив и БНР и висеоклипове за СКАТ ТВ. Формацията има записан самостоятелен музикален албум „Странджански славеи“, отличена е с плакет "Св.Николай Чудотворец" от Община Бургас. Към настоящия момент художествен ръководител е Пенка Петрова.

Литературно студио „Митични птици” – създадено през 1993 г. от Роза Боянова – поетеса и арт-педагог. Творбите на младите писатели от Студиото са познати в страните на Европа, в САЩ и Япония. Над 30 са издадените книги – сборници и дебютни стихосбирки на младите таланти, носители на десетки национални и международни награди и участници в литературни формати. Кръстник на Литературното студио е известният български поет Любомир Левчев.

Вокален ансамбъл „Морски бриз” – дамски певчески ансамбъл, създаден през 2007 г. като група за стари градски песни с ръководители през годините Хачо Сърабян, Ани Маркова и от 2012 г. с ръководител Емануил Арнаудов, който разширява и доразвива състава. Участници и медалисти в националните конкурси за шлагерни и стари градски песни, участници в градските фестивални програми и организатори на свои празнични концерти, включително и с църковно пеене.

Други читалищни школи и формации:

Школа Пиано с преподавател Самира Алваш

Школа Китара и Рок училище „9 Бенд“ с преподавател Йордан Христозов

Гайдарска група – организатор Васил Митков

Читалището е организатор на няколко традиционни културни събития за Бургас, разпознаваеми, със собствен бранд и имидж:

 • Международен литературен конкурс „Изкуство против дрогата“, провеждан под егидата на Областния управител на Бургас, провежда се от 2003 г. За неговата организация НЧ „Л. Каравелов 1940” през 2018 г. стана носител на престижната национална награда на Министерството на културата и Платформа „Агора“ – приз „Изкуство и култура за развитие“.
 • Международен литературен фестивал Майски срещи на славянските творци „Свято слово“ с партньорството на Община Бургас и Сдружение БПО, организира се от 2007 г.,
 • Световен ден на поезията, под егидата на Областния управител на Бургас и партньорството на Сдружение БПО, организира се от 2008.

И още: Юлски парк фест „Чета и плета“ в Борисовата градинка, Световен ден на рисуването – „Да рисуваме заедно!“ и др.

Реализирани проекти:

Пленери на изкуствата за деца – Малко Търново, Бродилово, Ясна поляна, Шкорпиловци, Ахелой, с. Свежен

„Вълшебни рибки“ – традиционното кулинарно наследство на град Бургас през погледа на децата, 2010 г. – ФРГИ

„Наследници“ - С песен и любов за Нина Матева. Спектакъл, 2018

„Ние, Читалището!“ - Творчески акции в градска среда. Юбилеен фестивал, 2020

„Петъчен Грамоfon“ - Булевардни пърформанси в сърцето на лятото, 2021

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "АСЕН ЗЛАТАРОВ 1940", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "АСЕН ЗЛАТАРОВ 1940", ГР.БУРГАС

НЧ „Асен Златаров 1940“

Ул. "Александровска" № 147
Диана Радославова
0895506282 – секретар

0878595340 - библиотека
[email protected]
понеделник - петък - 08:30 -17:00 часа

Facebook: https://www.facebook.com/chitalishteburgas/
Instagram: https://www.instagram.com/chitalishte_asen_zlatarov/
TikTok: https://vm.tiktok.com/ZM83fn9cn/

На 24.11.1940 година в квартал "Александър Георгиев Коджакафалията" /днес к-с "Братя Миладинови"/ директорът на училището Тодор Нейков провежда в една от класните стаи събрание, на което се учредява читалището под името "Александър Георгиев". Сред учредителите личат имената на известни личности в различни области на културния живот на града.

На 03.03.1945 година на Общо събрание Управителният съвет преименува читалището на името на бележития наш учен проф. Асен Златаров. От тази дата във всички документи то носи това име.

Читалището премества своята база на ул. "Александровска", № 147 през 1956 година и от тогава то обслужва район в центъра на града с жители около 30 000 души.

Към него се създават: танцов и фолклорен състав от млади ентусиазирани танцьори и певци, кръжок по изобразително изкуство и кукловодство, руска полудневна детска градина, състав за модерни танци, група за автентичен фолклор, камерен ансамбъл за църковно-славянско песнопеене "Йоан Златоуст".

ДНЕС читалището е добре познато сред общността с богата по съдържание и разнообразна по форма културно-просветна дейност през годините: празници, срещи, музикални програми, изложби…Ежегодно се организират и два литературни конкурса - "Магията на словото" - посветен на 24 май и "Бургас-моят град"- посветен на Деня на Бургас- Никулден.

Към читалището функционират:

БИБЛИОТЕКА с фонд от 47 000 библиотечни единици и около 1500 потребители.

Основните библиотечни процеси са напълно автоматизирани: обработка на книги, обслужване на читатели, заемане на литература за дома, електронен каталог - http://46.10.178.101/absw/abs.htm

Предоставен е непрекъснат достъп до интернет.

Мисията, стояща пред работещите в читалището е библиотеката да изпълнява функциите на информационен център, да стимулира търсенето на познание и любов към книгата и четенето, да създаде отношение към библиотеката и навици за ползването ѝ.

ШКОЛА ПО БАТИК с ръководител Златка Бобева - създадена през 1980 г.

Школата функционира към читалището от двадесет години и работи основно с подрастващи в ученическа възраст, организирани в групови и индивидуални занимания. Работи се с деца с изявени наклонности и умения по изобразително изкуство. Целта е да се развие таланта им, да се създадат трайни умения в това сложно, но забавно за децата изкуство. Организират се срещи с изявени художници от града, посещения на изложби, включват се в различни конкурси, пленери, състезания. Школата е носител на множество награди у нас и в чужбина.

ВОКАЛНА ГРУПА „РЕТРО-БУРГАС“ с ръководител Александър Перпериев - създадена през 1998 г.

В групата участват любители на старата градска песен. Всяка година имат самостоятелен концерт, участват в общите прояви на читалището, в концерти, забавни програми и фестивали. Носители са на много награди, първи места, награди за авторска песен.

МЛАДЕЖКА ТЕАТРАЛНА ТРУПА „ВАЛЕРИ И ПРИЯТЕЛИ с ръководител Валери Еличов – създадена през 2014 г.

В трупата участват деца на възраст от 13 до 19 г. Работи се в група и индивидуални занимания като целта е откриване и стимулиране индивидуалното развитие и талант. Всяка година трупата представя два премиерни спектакъла, участва във фестивали и други културни прояви на читалището и града.

КЛУБ „ЗАПЛЕТЕНИ ЧУДЕСА“ с ръководител Марислава Николова

В него участват деца на възраст между 5 – 13 години. Основната мисия на клуба е да съхранява, развива, представя и популяризира българските традиции, занаяти и изкуство. Децата от клуба се изявяват в почти всички мероприятия на читалището с демонстрация на уменията си. На витрината на читалището има постоянна изложба на творбите им.

КЛУБ „ЛИТЕРАПИЯ“ с водещ Антония Янакиева

Литерапията е авторски метод, в който себепознанието минава през текстовете на литературата и личния опит. Групата е за всеки, който знае, че психологията е ключ към света и себе си. Водещата е филолог, психолог, базисен психотерапевт в позитивната модалност.

КЛУБ „ЕКОЛОГИЯ“ с ръководител Емилия Праматарова

Клубът се посещава от деца на възраст 7 - 13 години. Основната мисия на клуба е да повишава знанията и уменията им в областта на екологията и опазване на околната среда, да вдъхновява децата за труд и творчество, да стимулира физическата им активност.

КЛУБ „ТЕАТЪР“ с ръководител Елена Пъкова

В клуба участват деца между 7 -13 г. Похватите и средствата на театралното изкуство се използват като педагогическо средство за обучение и възпитание. Основната цел на клуба е да открива артистичните заложби на децата, да стимулира въображението, да развива емоционалната им интелигентност, да се учат на работа в екип.

ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ

В рамките на 3 месеца /периода на лятна ваканция/ в читалището се провеждат творчески ателиета с игрови характер в областите: танц, театър, екология, музика, литература, занаяти, науки, изобразително изкуство, фотография. Теренът пред читалището се трансформира в удобна и уютна зона, открита читалня, занималня за дейностите. Целта е да се даде възможност за организирана и качествена активност през целия делничен ден, като всеки може да се включи според индивидуалните си нужди чрез мотивиран избор.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ФАР 1946", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ФАР 1946", ГР.БУРГАС

Народно читалище "Фар - 1946" град Бургас
8001 град Бургас ул. „Странджа планина" № 20
[email protected]

https://www.facebook.com/nchfar1946burgas/

0876 649928 – секретар /Емилия Дикова/

0877 395296 - библиотека /Калина Будурова и Тодорка Корентова/

0878 466774 – читалня /Ирина Костадинова/

Работно време: понеделник - петък 8:30 -12:30 и 13:00 -17:00 часа

 

 

НЧ "Фар 1946" Бургас е създадено през 1946 година от културната организация на евреите в Бургас "Иля Еренбург". Първоначално носи името на Шалом Алейхем - известен еврейски поет. През 1952 година по инициатива на семейство Мария и Петър Златеви се преименува на "Фар", а от 2010 година - "Фар 1946" Бургас.

НЧ "Фар 1946" е разположено в подблоково пространство. Има библиотека за възрастни, детски отдел и читалня. Книгите са над 45 000 тома литература. Читалището предоставя зала с капацитет 100 места, учебна зала - 40 места и 4 кабинета.

НЧ "Фар 1946" Бургас организира през 2021-2022 г.

Школи за деца

Класически и модерен балет „Сияние“ /Габриела Стефанова/

Поп и джаз пеене /Василена Чернаева/

Поп пеене, солфеж /Малинка Бакалова/

Вокална група "Слънчеви капки", поп пеене /Мария Митева/

Пиано /Татяна Карагьозова, Теодора Кралева/

Цигулка /Едуард Василев/

Китара /Атанас Недев/

Литературен клуб "Иван Апостолов" /Динко Динков/

Английски език /Ирина Костадинова/

Математика (начален етап) /Яна Маврова/

Общообразователна подготовка на ученици от начален етап /Катя Христова/

Арт - студио /Марина Матлина/

Неделно арт ателие "Седем" /Юлия Ангелова/

Приложно изкуство "Щастливи ръце" /Веселина Иванова/

Йога за деца /Деница Савова/

Школи за възрастни

Народни танци клуб "Гергьовче"/Ивайло Стоянов/

Женски хор "Ангира" /Александър Перпериев/

Приложно изкуство "Щастливи ръце" /Веселина Иванова/

Хатха йога /Анастасия Безиг/

Конкурси

Национален литературен конкурс „Любовта е извор“ в памет на писателя Стоян Русев /Дядо Благо/ - месец февруари

Национален конкурс за рисунка и литературна творба, посветен на Трети март – месец март

Международен фестивал – конкурс за музиканти – изпълнители и педагози „Техника и стил“ – месец юни

Национален дигитален конкурс за любителска снимка „Миг от лятото“ в две направления: „Моята България“ и „Да се посмеем заедно“ – месец септември

Регионален конкурс „Загорие разказва“ за авторска приказка – месец ноември

Национален конкурс за рисунка и литературна творба, посветен на Никулден – месец декември.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ИЗГРЕВ 1909", ГР.БУРГАС

Народно читалище "ИЗГРЕВ 1909"

Народно читалище "Изгрев 1909"
8008, гр. Бургас, ж.к. "Изгрев", до бл. 72
секретар Кристина Атанасова
056 860 889; 088 891 01 69
[email protected]

https://chitalishteizgrev1909burgas.alle.bg/

https://www.facebook.com/chiizgrev/

Работно време
понеделник - петък
9:00-12:30 13:00-17:30

Народно читалище "Изгрев 1909" е основано през 1909 година и е приемник на читалище "Пробуда" с. Атанасово. Учредителите са будни, образовани и културни хора. Поколения са свързани с театралната трупа, спортните отбори, танцовия състав, музикалната и езиковата школа. Носител е на орден "Кирил и Методий" I-ва степен.

Днес читалище "Изгрев 1909" осъществява дейност на територията на жилищните к-си "Изгрев и "Зорница" с население около 40 000 души. Читалището удовлетворява потребностите на местната общност. Изпълнява и културно просветни задачи, възложени от Община Бургас. Ритмичното обновяване на библиотечните колекции дава възможност за пълноценен културен диалог. Всички библиотечни процеси са автоматизирани. Библиотека "Изгрев 1909" е целева по програма "Глобални библиотеки - България".

• Мисия: Да съхрани добрата традиция в условията на урбанизация, за да утвърди един голям жилищен район на Бургас като динамично социално и културно пространство със своя духовна идентичност. Да сближава и активира семействата, домакинствата и институциите на територията на жилищния район, индиректно и деликатно да влияе на общността да променя облика на жизнената си среда. Да съдейства за подобряване качеството на живот чрез свободен достъп до информация и услуги.

• Дейности: 1/ Образователна в четири основни направления: "Краезнание", "Време за четене", "Природа и човек", "Здравословен начин на живот"

2/ Културно - развлекателна. Организира и провежда концерти, празници и тържества по различни поводи.

3/ Библиотечно-информационна. Пространство за информация, култура, общуване и услуги. Компютърен център

Библиотека Изгрев е с автоматизирани библиотечни процеси от 2006 г.

Работи с програмен продукт Автоматизирана библиотека (АБ).

Интернет адрес на електронния каталог: http://83.228.48.213/absw/abs.htm

Библиотечен фонд - 37 500 тома, чуждоезикова колекция на английски, немски и руски език около 1500 тома.

Вокално-театрална студия "Изгрев"

Включва: Детска вокална група "ИзгревЧет@", Вокална група „Скай”, индивидуално обучение. През 2019 г. по повод юбилея на читалището композиторът Стефан Диомов написа за ВГ "ИзгревЧет@" песента "Моят град".

 

Клуб за родители "Тийн зона" - поредица от пет уъркшопа на година с родители и психолози. Включва лекции, интерактивни упражнения, дискусии.

Клуб „ДОБРОволец”

Читателски клуб "МОДЕРНО"

Ателие за самоделия (арт и хоби)

Арт терапия (Приказкотерапия. Куклотерапия)

Визитна картичка на читалище "Изгрев 1909" са и ежегодните събития:

Изгрев парк фест е празник на децата творци от читалищата на Община Бургас. С мотото "Разлюлей парка" децата от школите, кръжоците и съставите на читалищата превръщат сцената в парка в креативно арт пространство.

Изгрев парк чете и се забавлява е лятно предизвикателство, което превръща парк "Изгрев" в зелено пространство с място за книги, четене и забавления на открито и привлича нова читателска аудитория.

Заедно четем една книга е част от световния модел "Оne Сity, one Вook" и има за цел да насърчава четенето като вид комуникация, която сближава.

Децата и мартениците е кампания, която подкрепя традициите и обединява около една кауза читалището, пет училища и пет детски градини в района с над 300 участници от различни възрасти.

Воден отпечатък е проект за екологична информираност и култура. Осъществява се по повод 22 март Световен ден на водата с подкрепата на "Победа" ООД, ОП "Туризъм" - Бургас и РИОСВ.

Морето и децата ("Картичка от морето") е съвместен проект с регионалните библиотеки в страната, който има за цел да провокира мисълта на децата за бъдещето на уникалната екосистема Черно море. С подкрепата на ОП "Туризъм" Бургас.В организацията и реализацията на ежегодните събития се включват доброволци от различни възрасти.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ 1983", ГР.БУРГАС

Изображение 1046016

8000 Бургас
НЧ "Пенчо Славейков 1983"
к-с "Славейков", бл. 55, вх. В-Г
Тодорка Симеонова - 056 860902
[email protected]
понеделник - петък - 9:00 -17:00 часа

Народно читалище "Пенчо Славейков 1983"- Бургас е създадено на 12 януари 1983 г. на територията на жилищен комплекс "Славейков". Работи за удовлетворяване потребностите на общността, свързани с развитие и обогатяване на културния живот, социалната, образователна и творческа дейност. Жив, активен център, съчетаващ традицията с новите идеи; център за знания, художествено творчество, информация и култура.

Библиотечна дейност

Библиотеката е създадена на базата на съществуващи 2 филиала на НЧ „Пробуда“. Сега тя е с с фонд наброяващ около 34 000 библиотечни единици и около 1100 потребители годишно. Библиотечните процеси са автоматизирани от 2006 г. Осигурява се свободен, неограничен и равен достъп до информация; копиране, сканиране, интернет. Обособени са сбирки Краезнание, Архивни, Книги с автограф. Библиотеката е част от мрежата на фондация "Глобални библиотеки - България". В ход е инициативата "Книга за всеки», която по същността си е книжовен обмен между членовете на общността.

Ежемесечно се издава и разпространява вестник „Славейково слово“ с редактор поетът Борис Бухчев – член на писателското дружество и почетен гражданин на Бургас.

Културна дейност

Организират се разнообразни културни събития. Традиционни за района са празничните концерти на открито с базари и творчески работилници. Конкурс за талантливи деца „Коледни звездици“, конкурс за илюстрация „Книжки и рисунки“. Срещи-разговори с творци, представяния на книги, детски празници, изложби, събития.

Художествено-творческа и образователна дейност

Школа по рисуване, моделиране и керамика – ръководител Николай Николов – съществува от 2017 г. и събира деца и възрастни с интереси в изобразителните изкуства, участия в местни и национални конкурси, представя читалището на различни регионални събития.

Женски битов хор „Самодивски огън“ – ръководител Стойко Василев – 18 изпълнители, участия в регионални и национални събори, телевизионни предавания, концерти и други прояви. Носители са на множество отличия.

Музикална школа с класове по:

 • Китара
 • Пиано
 • Акордеон

Индивидуално обучение с висококвалифицирани преподаватели.

Курсове по български език и литература в помощ на ученици от среден етап на обучение.

Партньорство по проекти на различни организации, разработване на собствени. Към Министерството на културата са защитени множество проекти за обновяване и обогатяване на библиотечния фонд с нова литература, за частични ремонти и компютърна техника.

В действие е дългосрочен проект "Будители" за отличаване на личности с принос в развитието на читалището. Носители на наградата "Будители" са Ваньо Вълчев, Борис Бухчев, Желязко Тойчев, Иван Крачолов, Никола Странджански и др. Наградата е плакет с образа на Пенчо Славейков, дело на скулптора Ненчо Русев.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ 1937", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ 1937", ГР.БУРГАС

НЧ "Христо Ботев 1937"
кв. "Победа" 
ул. "Кубрат" №7
Атанаска Желязова
0893 049100
[email protected]
понеделник - петък - 8:00 -16:00 часа    

НЧ "Христо Ботев" е учредено през 1937 година като традиционен културно - просветен център с основни цели:

• Развитие и обогатяване на културния живот
• Запазване на обичаите и традициите,
• Разширяване знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството, културата.
• Интеграция и социализация на подрастващите
• За постигане на тези цели читалището извършва следните дейности:
• Поддържа и развива публична библиотека с над 3000 библиотечни единици, читалня, интернет, допълнителни услуги - копирни, компютърни, принтерни, ламиниране и др.
• Развива любителското творчество чрез:
• Вокална група "Песъчинки" , основана през 1998 год. Децата са участвали в много концерти и конкурси, отличени са с награди и с грамоти.
• Приложен кръжок "Фантазия" -основан през 2005 год. В неговата дейност е заложено изучаването на народното творчество, където малките приложници показват соята фантазия и умение. Те печелят награди и активно продължават да участват в конкурси.

Читалището има разнообразна културна програма, в която са залегнали утвърдени празници- Ден на самодееца, "Шарени вълшебства", Банго Васил, Курбан байрям, Рамазан байрям, международен ден на ромите, международен ден на Детето, Деня на Бургас, бележити дати и събития.

НЧ "Христо Ботев 1937" реализира част от културната си програма със съдействието на Община Бургас. Разбира се, че това не е достатъчно, но е предизвикателство за развитието на читалището през следващите години.

НЧ "Христо Ботев 1937" се намира в квартал "Победа" - район с население от различни етноси - българи, роми, турци, украинци и др. Може да се каже, че сме пример за етническа толерантност. По- голяма част от населението е безработно и с ниска грамотност. Невъзможността му да се справя само насочва читалището да разработва и внедрява допълнителни услуги на населението като попълване на молби, бланки и др. Техническата база е напълно обновена.

През 2005 год. НЧ "Христо Ботев 1937" печели два проекта - единият - малки проекти към Областна управа за ремонт и другият - към НСЕДВ - за провеждане на Международния ден на ромите.

През 2007 година читалището навърши 70 години. То създава партньорства с правителствени и неправителствени организации и е отворено за нови иновационни програми и идеи. Независимо от трудностите, които среща държавата, НЧ "Христо Ботев 1937" продължава да работи в посока интеграцията и социализацията на родители и деца.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ 1985", ГР.БУРГАС

ЧИТАЛИЩЕ "СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ 1985", ГР.БУРГАС

8011 Бургас
НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985"
к-с " Меден рудник" , бл. 425 /партер/
Веселина Николова - секретар
тел. 056 852 276; 0895 50 6219
www.chitalishte-km.org/
[email protected]
Работно време: от понеделник до петък
09:00-12:30 и 13:00-18:00 ч.

Читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" се намира в комплекс "Меден рудник". Създадено е през 1985 година. Основните му дейности са в унисон с потребностите на общността и се развиват в четири посоки: библиотечно-информационна, обучения, културни събития и прояви, услуги. Читалище "Св. св. Кирил и Методий" е второто в страната читалище, което от 2003 година предлага на хората със зрителни увреждания равен достъп до информация чрез съвременните технологии. Към компютрите за ползватели в библиотеката, обновени по програма "Глоб@лни библиотеки" - България, е инсталиран и специален т.н. четящ софтуер Jaws.

Към момента в читалището работят:

 • Библиотека, която е автоматизирана, с фонд над 27 000 тома на традиционни и електронни носители. Ежемесечно се обновяват библиотечните колекции – на чужд език, „Библиотека за родителя” и др. Интернет каталогът на библиотеката дава възможност за 24 часова справка: 89.253.173.99:8081/abweb/public

 • Арт школа „Вая” за приложно и изобразително изкуство за деца над 6 годишна възраст. Творбите на децата участват в изложби, базари и конкурси.

 • Театрална школа "Барберини" - приемат се и се обучават деца на възраст от 6 до 12 години. Записването се осъществява чрез предварително прослушване.Децата участват във фестивали, празници, концерти и гостуват с пиеси на най-малките от детските градини.

 • Вокално студио „Примо” - подготовка на деца над 6 годишна възраст, в поп и рок стил музика.

 • Музикална школа - клас пиано и клас китара - индивидуално обучение по солфеж и инструмент.

 • Фолклорна формация „Чинките” подготвя репертоар от българският песенен фолклор. Редица участия и спечелени първи места от фестивали и събори.

 • Курсове за деца и възрастни - интерактивно и индивидуално обучение по английски език, начални компютърни умения.

 • Беседи за родители – срещи с психолог на различни и актуални теми, свързани с възпитанието и отглеждане на деца от 0 до 18 години.

 • Лятна академия на изкуствата - цели да даде на децата едни незабравими летни дни и да ги ангажира в свободното време по полезен и приятен начин с рисуване, работа с природни материали, музика, драматизация, посещения за забележителности и др.

 • Организират се множество културни събития. Визитните картички на читалището са: Национален литературен конкурс "Море", ежегодната изложба на гоблени "Цветно вълшебство", фестивал "Шарено котле - култура и традиции на местните общности"; Конкурс за комикс „Коледни истории” и други национални конкурси в партньорство за изработка на кукла и кукерска маска.
  Културният календар на НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985" - Бургас обхваща и различни прояви като празнични концерти с базари на открито за Цветница, Съединението на България, Никулден и др. през цялата година, които радват жителите на най-големия жилищен комплекс в града.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 1928", ГР.БУРГАС

ЧИТАЛИЩЕ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 1928", ГР.БУРГАС

НЧ "Паисий Хилендарски 1928" 
к-с "Меден рудник" 
ул. "Въстаническа", №40
Светломира Възелова 
056 852234
[email protected]
понеделник - петък - 8:30 -12:30 и 13:30 -17:30 часа    

Читалището е учредено през 1928 година и обслужва зона "В"и "Г" на най- големия комплекс в Бургас - Меден рудник. В района има основно училище и професионално - техническа гимназия.

Основните дейности на НЧ "Паисий Хилендарски 1928" се развиват в три приоритетни области - библиотечно - информационна, любителско- художествено творчество и културно - образователна.Дейностите са свързани с организиране на масови информационни мероприятия, съхраняване на народните обичаи и традиции, утвърждаване на музикалната школа, обогатяване фонда на библиотеката с книги, участия във фестивали и общински мероприятия, срещи с писатели.

Чрез определяне на приоритетните области се цели да се постигне всеобхватност при осъществяване на целите и задачите за превръщане на читалището в информационен център и място за осъществяване на комплексни дейности и програми, основани на реалните нужди на местната общност.

ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ:
БИБЛИОТЕКА:

В развитото гражданско и информационно общество библиотеката на читалище "Паисий Хилендарски 1928" се е наложила като посредник между потребителите и информацията - книги, периодика, аудио - визуални материали, интернет. Фондът и надхвърля 26000 тома. Поддържат се тематични картотеки по литературознание, краезнание и др., в които са описани публикации от вестници, списания, интернет. Има възможност за копиране, сканиране на части от книги, принтиране на материали от интернет.

ЛЮБИТЕЛСКО ТВОРЧЕСТВО:

Музикалната школа на читалището е утвърдена база с класове по пиано, акордеон, гайда и кавал. Обучението е индивидуално, преподавателите са високо квалифицирани.
Кукерската група е създадена през 1972 година. Като традиция тя участва в Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник и в Симитли. Гостувала е на празници в Калофер, Веселиново, Средец и в почти всички селища в района на Бургас.
Детска фолклорна група "Звъника" съществува от 2010 година. Тя разучава и съхранява автентичния странджански фолклор.


КУЛТУРНА И ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ:
ОРГАНИЗИРА ПРАЗНИЦИ И КОНЦЕРТИ

С организирането на прояви, търсени от младите хора, се дава възможност за развиване на творческите им заложби. Инициират се празнични концерти на открито за Великден и Никулден. Провеждат се кукерски игри, коледуване по къщите, възстановяват се обичаи и традиции. Организират се срещи - разговори с писатели и видни личности, представят се книги и литературни четения, осъществяват се мултимедийни презентации на различни теми, както и тематични вечери, викторини, посветени на бележити дати и събития. Работи се активно по проекти.
Читалището непрекъснато се насочва към нови, по-съвременни форми на работа - разработва собствени проекти и участва като партньор в други.


УСЛУГИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО:

НЧ "Паисий Хилендарски 1928" предлага компютърни услуги, копиране, принтиране на документи и материали.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1937", КВ.ГОРНО ЕЗЕРОВО

читалище

НЧ "Васил Левски 1937" 
кв. Горно Езерово 
ул. "Дружба", № 26
Милена Дросева – 0898 810 371
[email protected]
понеделник-петък - 8:00-17:00    

НЧ "Васил Левски", кв. Горно Езерово е създадено през 1937 г. и от тогава до сега то е център на духовна култура и просвета и пазител на народните традиции. Всички културни и обществено - значими събития се провеждат в читалището.

Районът, който обслужва, е около 2600 жители, българи и роми. Тук се съхраняват традициите и народните обичаи - кукеруване, коледуване, лазаруване, великденски и коледно - новогодишни празници.Традиция става и тържественото честване на празника на Горно Езерово - "Св. св. Константин и Елена"

Читалището е носител на орден "Кирил и Методий" - II - ра степен за своята 50 - годишна история и е средище на културния живот в квартала.
Библиотечната дейност е една от основните читалищни дейности. За целта периодично се попълва фонда на библиотеката с нови книги, периодични издания и др.
Търсят се възможности за участия в проекти, уроци за запознаване на децата с библиотеката. Сега тя притежава 13000 тома литература. Извършват се компютърни, копирни и интернет услуги. През 2008 год. читалището печели проекта "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" за попълване на БФ с нова литература.

Предмет на дейността на НЧ "Васил Левски 1937" е развитието и подпомагането на любителското художествено творчество, популяризиране на местните обичаи и традиции, чествания на бележити дати и събития.

Читалището печели през последните години няколко проекта - в областта на любителското творчество "Коледно - новогодишен базар", проект за озвучителна техника и национални носии, както и за попълване на библиотечния фонд.

Женската битова група, създадена към НЧ "Васил Левски 1937" се нарича "Златни кестени". Всяка година тя взема участие в тракийските събори в Поморие и Ахелой. През тази година тя се представи и в Националния фолклорен събор"На мегдана" в Камено.

Културна дейност:
Първият празник в началото на годината, който тържествено се чества, е Денят на родилната помощ - 21 януари или Бабинден.
Всяка година с цветя, стихове, песни и преклонение читалище и училище отбелязват тържествено годишнината на своя патрон - Васил Левски.

Колоритен е и пролетният празник "кукеруване", който се провежда с младежите от кв. Горно Езерово.

Международният празник на жената - 8-март се чества също с жените от квартала..

Съвместно с ОУ "В. Левски" и Пенсионерския клуб се посреща Благовещение, а "лазаруването" - по домовете на квартала.

По повод деня на книгата първокласниците стават читатели на библиотеката с ритуала "Вече сме читатели".

Великденските празници са организирани съвместно с училището и детската градина, като се подреждат изложба-базар на великденски украси, яйца и погачи.

Традиция става тържественото честване на празника на квартала - "Св. св. Константин и Елена", както и откриването на жътвената кампания съвместно със ЗК "Тракия".

На 24 юни - Еньовден - празника на билките, жените извиват венец от лековити билки, като всички минават под него за здраве и дълголетие.

Независимостта на България се отбелязва с тържествена програма и участието на битовата група към читалището.

На Никулден се инициира празничен концерт, а през коледно -новогодишните празненства се подрежда изложба на погачи и коледни украси съвместно с училището.
А на Бъдни вечер млади момци коледари обикалят обикалят квартала, пеят песни и нареждат молитви за здраве и благоденствие.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1927, КВ.ДОЛНО ЕЗЕРОВО

Долно Езерово

 

Читалище „Просвета 1927” се намира в центъра на близо 6000-ия квартал на гр. Бургас - Долно Езерово и е единствен културен институт. Читалището е създадено на 21.01.1927 г. и през 2022 г. ще празнува своята 95 годишнина. През последните години то е основен фактор не само в развитието на местната култура и образование, но и в предоставяне на информация чрез нови технологии благодарение на проект Глобални библиотеки. Реализираните мероприятия и инициативи в областта на библиотеката и читалището са в полза за обществеността и нейното развитие.

Основни дейности:

Библиотека
Разполага с близо 14 000 библиотечни единици. Фондът се обновява почти ежемесечно, съобразно читателското търсене и предпочитания. Като дейност в библиотеката са планирани библиотечни уроци, съобразени с учебния план на учениците и с календарния план на читалището, събития по време на седмицата на детската книга, националната седмица на четенето, летни занимания. Разполага с 4 работни компютърни места за посетители и предлага безплатен интернет за читателите.

Детско ателие по рисуване и приложни изкуства - ръководител Вили Колева
Работи повече от 20 години. За деца от 6 до 16 г. Младите художници са носители на много награди. Ателието изработва картички, покани, сувенири по различни поводи.Традиционни са ежегодните летни пленери. Последните са съвместно с литературно студио "Митични птици". Резултат от един такъв пленер е книжката "Зелено време".

Вокално студио Галакси - ръководител Руси Русев
За деца от 8 до 18 г. Децата репетират в специално оборудвано студио с възможност за записи. През 2022 г. Вокалното студио ще чества 10 години.

Гайдарска група Вая - ръководител Николай Иванов За деца и възрастни

Кукерска група Каваклии - ръководител Йовка Русева
Носител на Златна маска от Фестивал Сурва Перник 2019

Школа по грънчарстворъководител Николай Николов За деца от 8 до 18 г.

Занимания по ментална аритметика ръководител Димитър Георгиев За деца от 9 до 15 г.

Услуги:
• Принтиране
Копиране
• Сканиране
• Ламиниране , некролози
• Факс
• Зала с мултимедия и озвучаване
• Лятна занималня
• Детски партита за рождени дни
• Организиране на празници, концерти

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ТРАКИЯ 1930" - КВ.ЛОЗОВО

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ТРАКИЯ 1930" - КВ.ЛОЗОВО

НЧ "Тракия 1930"
кв. Лозово
секретар Стоянка Алексиева
0899 488650
[email protected]
понеделник - петък - 9:30 -18:30 часа

Народно читалище "Тракия" е основано през далечната 1930г. С общи усилия читалищните активисти пригаждат малка стая в старото училище, където на една полица нареждат първите 16 книги, подарени от Коста Картунов - народен представител.За председател е избран Петър Маринов. През 1936г. е закупен първият грамофон и първият радиоапарат.

До 1944г. читателите и активистите наброяват вече 320. Цялата дейност от 1953-1969г. се ръководи от директора на училището Стоян Иванов Стоянов - дългогодишен председател на читалището.
Читалището е носител на Орден "Кирил и Методий"-ІІ степен през 1980г. Заслуги за развитието на дейността му имат и библиотекарите - Станка Павлова, Цветанка Спасова, Зюмбюлка Атанасова, Станка Димитрова, Неделя Алексиева, Мария Ангелова, Стефка Ставрева, Нела Сивова, Пенка Панайотова и Стоянка Алексиева.

НЧ "Тракия-1930" е единственият културен център в квартала.

В продължение на 90 години то развива културно-просветна дейност и достолепно отстоява присъствието си в кв.Лозово. Дейността му се развива в три насоки: библиотечно-информационна, любителска художествено-творческа и културна. Чрез книжния си фонд библиотеката запълва информационните нужди на читателите от всички възрасти, като поддържа общодостъпна библиотека с читалня. В момента тя разполага с около 12 800 тома литература и има 300 читатели. Читалището е организатор на културни прояви, местни празници и чествания.Неговата мисия е ориентирана към съхраняване и развитие на българските традиции и народни обичаи, разширяване на съдържателния и социален обхват на читалищната дейност за привличане на по-широк кръг от населението и в същото време утвърждаването му като съвременен културен център.

Със своята културно - просветна дейност читалището работи за съхраняването на българския дух, език и култура.Чрез реализиране на целите, описани в устава то успешно задоволява потребностите на жителите в кв.Лозово.

Традиция са организираните от читалището празници, концерти, изложби и народни обичаи. Запазени са, обогатени и развити народните обичаи и традиции като: кукерски игри, лазаруване, коледуване и др.
Към НЧ "Тракия 1930" функционира целогодишно и клуб за тренировки по народни танци, аеробика и зумба.
През последните години то е спечелило няколко проекта от Министерството на културата,вкл.„Българските библиотеки- съвременни центрове за четене и информираност“, много дипломи, грамоти и награди за участия.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПЕТЪР ЯНЕВ 1939", КВ.КРАЙМОРИЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПЕТЪР ЯНЕВ 1939", КВ.КРАЙМОРИЕ

НЧ "Петър Янев 1939" 
кв. Крайморие
Ул. "Христо Арнаудов", №15
056 890315 
Секретар Йорданка Атанасова
[email protected]
понеделник - петък - 9:30 -18:30 часа    

НЧ "Петър Янев" е създадено през 1939 год. и е основано от Лазар Янев, Атанас Савов, Яни Андонов и Христо Славов. Отначало се помещава в училището. 

През 1949 -1951 год. се построява читалищна сграда по инициатива на селото с помощта на младежка бригада и ГНС. Сградата се състои от три помещения - библиотека, гримьорна и книгохранилище, след което е построена пристройка за кино.

До 1986 год. същата се ползва за библиотека, пълномощничество, кметство, здравна служба и финансова служба. От 1986 год. читалището се мести в павилион от метална конструкция и се ползва до момента за такава, а читалищната сграда- за кметство и детска кухня.

Патронът на НЧ "Петър Янев 1939" носи името на прогресивен учител, убит от гръцките фанариоти.

Днес читалището е единственият културен център на територията на кв. Крайморие с население около 1000 жители. Библиотеката му разполага с общ книжен фонд 11560 тома литература. Към НЧ "Петър Янев 1939" са оформени школа по керамика, кръжок по интереси, група по тай-бо, детска вокална и танцова група. Предлагат се интернет и копирни услуги.

Мисията на читалището днес е да съхрани добрата традиция и да се превърне в съвременен център за културно и гражданско развитие.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "АНГЕЛ ДИМИТРОВ 1929", КВ.САРАФОВО

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "АНГЕЛ ДИМИТРОВ 1929", КВ.САРАФОВО

НЧ "Ангел Димитров 1929" 
кв. Сарафово
ул. "Брацигово"№14
Желязка Маркова
0895  506214
[email protected]
понеделник - петък - 9:30 -18:30 часа    

През есента на 1929 година неколцина младежи от Сарафово с активното съдействие на учителя Георги Казаков основават читалище "Ламбо Мърдев".

Патронът на читалището е учителят от с. Булкарьой, околия Кишан в Турция.

През 1913 год. той е убит от турците, при прогонването на сарафовци от Одринска Тракия.
До 1963 год. читалището се помещава на различни места - в стара кирпичена сграда, в дюкян, в бръснарница и др. Първи библиотекар е Георги Казаков.
В началото на ноември тържествено е открита новата сграда. Оттогава до сега читалището носи името Ангел Димитров.

Разнообразна е дейността на НЧ "Ангел Димитров 1929" през изминалите години - създадени са детски музикални школи по акордеон, китара, пиано и цигулка, сформиран е театрален състав за възрастни, детски куклено- театрален състав, фолклорни формации в две възрастови категории. В читалището има обособени школи по изобразително и приложно изкуство. Тук се организират срещи с писатели и културни дейци от София, изложби на бургаски художници, изложба на гоблени, инициират се конкурси "Градините на Сарафово" и др.

През изминалите години самодейните състави при читалището са носители на златни и сребърни медали, грамоти, отличия и др.

2003 год.със съдействието на ръководството на читалището. Т. Мишев издаде книгата "Историята на Сарафово".

През последните три години НЧ "Ангел Димитров 1929", съвместно с туроператорска фирма провежда международен творчески фестивал "Морски бриз"с участието на български и украински състави. Към него са сформирани фолклорна група "Ружа" с ръководител Милка Андреева и коледарска група.

Библиотеката при читалището притежава 15459 бр. библиотечни материали. През последните години читателите са между 350-380 бр.
От 2005 год. тук работи интернет клуб, който задоволява нуждите както на жителите на Сарафово, така и на летовниците от страната и чужбина.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ 1928", КВ.БАНЕВО

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ 1928", КВ.БАНЕВО

НЧ "Христо Ботев 1928" 
кв. Банево
ул. "Хаджи Димитър" № 7
Станка Вангелова 
0895 506233
[email protected]
понеделник - петък -9:30 -18:30     

НЧ "Христо Ботев 1928", кв. Банево е създадено на през декември 1928 год. след проведено учредително събрание. На него се взема се решение да се започне с театрална дейност.След период на прекъсване тя се възстановява през 2004 год. Тогава се създава детската трупа "Талантино" с художествен ръководител Станимир Карагьозов. Следват редица национални участия и награди - "За най- добър млад актьор", "Специалната награда на журито", а през 2011 год. на фестивала "Сцена край морето" театралната група печели три първи награди.

В началото на 2011 год. се сформира ТГ"Талантино" за възрастни. Въпреки краткия период от своето съществуване тя има вече две постановки и награди. С пиесата "Михал Мишкоед" актьорите печелят Голямата награда на Община Горна Оряховица през 2012 год.

От 2002 год. към читалището съществува фолклорна певческа група с художествен ръководител Теодора Стоянова. ФГ има редица местни, регионални и национални изяви. През 2012 год. тя завоюва първо място на Регионалния тракийски събор при Бургаски минерални бани.

През 2012 год. е сформирана и група за стари градски песни с ръководител Янка Костова.

НЧ "Христо Ботев 1929" инициира детски утра и дискотеки, конкурси за най- добър поет и художник и др. То съхранява местните традиции чрез обичаите кукеруване и лазаруване.
Освен художествено - творческата дейност добре развита е и библиотечната. Годишно библиотеката обслужва около 260 читатели. Фондът и наброява 10 500 тома литература.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ОБНОВА 1923" - КВ.ВЕТРЕН

Читалище "Обнова" - кв.Ветрен

НЧ " Обнова 1923" - кв. Ветрен
ул. "България", №52
Мариана Костадинова
0889 733351
[email protected]
понеделник -петък -9:30 -18:30ч

Народно читалище "Обнова" е създадено през 1923 година. То е единственият център за развитието на библиотечната и културно - масовата дейност. Библиотеката притежава 14005 бр. библиотечни единици и обслужва около 300 читатели.
В зависимост от читателските интереси се закупуват нови книги, ежегодно се оформят витрини за бележити дати и годишнини.

Читалището участва в разработването на проекти към Министерство на културата. Спечелени са три проекта на обща стойност 3750,00 лв.С тях са закупени народни носии и костюми за съставите "Ветренски славеи" и "Хармония".

За обогатяване и развитие на културния живот, за запазване на обичаите и традициите се честват следните християнски празници: Спасовден - празник на квартала, Никулден- празник на Бургас, Великден, Коледа.

Към читалището функционират група за народни танци и танци зумба.

Певческата фолклорна група "Ветренски славеи" е участвала в предаването "От българско - по българско". Тя е показала своето изкуство на някои музикални конкурси и фестивали. Такива са: "Фолклорен изгрев"- Варна, МФС- Стара Загора, регионален фолклорен събор Спасовден - Ахелой, на Петрова нива и др. Битовата група е взела участие и в два международни фестивала - във Виена - Австрия и Дубровник - Република Хърватска. ФФ е носител на много грамоти, статуетки и дипломи.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ВЪЗРАЖДАНЕ" - кв.РУДНИК

ЧИТАЛИЩЕ "ВЪЗРАЖДАНЕ" - С.РУДНИК

НЧ "Възраждане 1927" 
кв. Рудник, ул. "Жечка Карамфилова", №31
Катя Христова тел. 05518 2210
[email protected]
понеделник - петък -9:30 -18:30 часа    

НЧ "Възраждане 1927" - кв. Рудник е основано през 1927 год. От тогава до сега то се грижи за съхраняването на българските духовни ценности, опазва и развива у българина човешките добродетели и гради в душите на май -малките уважение към корените, бита и традициите, наследени от предходните поколения.

Днес читалището се помещава в масивна двуетажна сграда. Библиотеката се намира на втория етаж.Фондът и наброява близо 13000 библиотечни единици. Библиотеката е част от програмата "Глоб@лни библиотеки", благодарение на която качеството на обслужване на читателите е повишено.
НЧ "Възраждане 1927" е организатор на национален конкурс за надсвирване с кавал "Никола Ганчев" в чест на великия кавалджия, живял в кв.Рудник и прославил България по света със своя меден кавал.

Културният календар е наситен с празници според българската традиция - Бабинден, Трифон Зарезан, лазаруване, Великден, Никулден, Коледа и др. Отбелязват се национални празници, организират се концерти, викторини, библиотечни уроци и различни видове конкурси за рисунка, поезия, творчество.

Към настоящия момент в читалището съществуват тракийска певческа група "Никола Ганчев", женска танцова формация за народни танци "Слънчеви усмивки", арт- клуб "Сръчко", спортна школа по моай- тай, фитнес - клуб. Всички те достойно представят кв. Рудник по различни участия в местни, регионални, национални и международни конкурси, фестивали и събори.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "АНТОН СТРАШИМИРОВ 1980" - С.ЧЕРНО МОРЕ

Читалище "Антон Страшимиров" - с.Черно море

НЧ "Антон Страшимиров 1980"
м.с.Черно море 
Янка Андреева - 0895 506216
[email protected]
Понеделник -петък -9:30 -18:30 часа    

Народно читалище "Антон Страшимиров 1980", с. Черно море, е сдружение с нестопанска цел, основано на 4.12.1980 год. Читалището има за цел да развива и обогатява културния живот на гражданите, да съхранява, обновява и предава на поколенията българските обичаи и традиции.

Наред с културната и художествено - творческа дейност настоятелството се стреми читалището да бъде и информационен център. То разнообразява живота на местното население, като за целта организира различни културно - развлекателни мероприятия . Такива са : представяне на нови книги, изложба и разпродажба на цветя, чествания на национални празници и бележити годишнини, традиционни празници според религиозния български календар, празника на селото и др.За постигането на тази си цел читалището продължава доброто си сътрудничество със СОУ "Христо Ботев", ЦДГ "Калинка", Клуба на пенсионера, БЧК, сдружението на Демократичния съюз на жените и др.

Силна страна в дейността на НЧ "Антон Страшимиров 1980" е библиотечната. Читалищната библиотека задоволява потребностите на своите малки, млади и по-възрастни читатели с разнообразна литература в жанрово и в художествено отношение. Фондът наброява 15430 бр. библиотечни единици, читателите са 191, а посещенията - над 1300.

Художествено- творческата дейност е по- слабо развита. На този етап действа една женска певческа група за народни песни с изяви на местно ниво. Работи се с временни групи и състави, които се сформират и подготвят за конкретни мероприятия.

Читалището предлага и услуги като принтиране, копиране и др.

Сградата му, която е частна общинска собственост, предстои да бъде пригодена за организиране на различни школи и курсове.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1929" - С.РАВНЕЦ

ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1929" - С.РАВНЕЦ

НЧ "Пробуда 1929", с. Равнец 
ул. "Девети септември" №40
Сийка Атанасова - 0889 446569
[email protected]
понеделник-петък - 9:30-18:30    

НЧ "Пробуда 1929", с. Равнец е създадено през 1929 год. от будни младежи и техният учител. Библиотеката се е помещавала в един шкаф в училището. През 1962 год. читалището и библиотеката се местят в новопостроената сграда в центъра на селото, където се намират и до сега.

През годините към читалището са функционирали танцов състав за деца и възрастни, театър на приказката и театър за възрастни. Многобройни и разнообразни са наградите, дипломите и грамотите. Сред тях се открояват орден "Св. св. Кирил и Методий" от 1958 год.от 1980 -1984 год.-награди за най- добра читалищна дейност и др.

Основната цел на читалището е да се съхранят традициите и фолклора, те да бъдат пазени и възобновени. Желанието на работещите в него е, следвайки определените цели, да ангажира емоционално по- широк кръг участници и чрез дейността му да получават възможност за пълноценно осмисляне на свободното време.

Днес НЧ "Пробуда 1929" е единственият културен център на територията на селото. Основните му дейности се развиват в три приоритети области: библиотечно -информационна, културно - образователна и любителско художествено творчество.

БИБЛИОТЕЧНО -ИНФОРМАЦИОННА:

Библиотеката към читалището разполага с приблизително 12000 библиотечни единици. Броят на читателите е около 200 души.

КУЛТУРНО- ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ:

*Изнасят се беседи, лектории, екскурзии в библиотеката за начинаещи читатели, обучение за използване на различни справочни издания и умения за информационно търсене.
* Тематични вечери и викторини, посветени на бележити дати, събития, годишнини
* Срещи - разговори с писатели и видни личности
* Представяне на книги и литературни четения
* Семинари, школи, кръжоци
* Изложби и конкурси на различна тематика
* Детски празненства
* Празнични концерти - по случай 24 май, Деня на детето, Коледа, празника на селото и др.
* Възстановяване на народните обичаи Бабинден, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, лазаруване, коледуване и др.

ЛЮБИТЕЛСКО- ХУДОЖЕСТВЕНО - ТВОРЧЕСТВО:

Фолклорното богатство на едни народ е час от неговото битие, идентификация и самобитност. В съвременното общество фолклорът изпълнява ролята на генератор на националното самочувствие и принадлежност. Основната цел, която си поставя читалището, е съхраняването на българските обичаи и песенен фолклор и достигането им до по-голямата част от младите хора. За тази цел към него функционират:

*Група за автентичен фолклор, която възстановява обичаите Трифон Зарезан, лазаруване, коледуване и др.
*Танцов състав "Бял равнец"
*Детска певческа група "Деница"
*Детски ромски състав "Йълдъзлар"
*Арт клуб "Патиланци"
*Клуб "Приятели на книгата"
*Детски танцов състав "Мечта"

Всички формации успешно развиват интересите и способностите си и получават възможност да се изявяват на празници, конкурси, фестивали и др. мероприятия, където винаги заемат челно място.

Някои от наградите през последните години са на Арт клуб "Патиланци"от Четвърти национален конкурс за детско творчество "Кукери" - в Българово, Поощрителна награда на Теодора Атанасова /солист/ на конкурса в Карнобат "С песните на Стайка Гьокова"-2011 год.

Награда за най- млад изпълнител на Николай Николаев на конкурсите в Карнобат "С песните на Стайка Гьокова" - 2011", "На мегдана" - Камено -2012 год., от събора в Граматиково -2011 и др.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СЪЗНАНИЕ 1927" , С.МАРИНКА

ЧИТАЛИЩЕ "СЪЗНАНИЕ 1927" , С.МАРИНКА

НЧ "Съзнание 1927" 
с. Маринка 
Цонка Пехливанова
0895 506235
[email protected]
понеделник - петък -9:30 -18:30 часа    

През далечната 1927 г. по инициатива на учителя Иван Кунев и съпругата му Петрана се основава читалище, което наименуват "Съзнание" и е първо в този район. С дарения на книги от населението се поставя началото на библиотеката. През годините фондът нараства. През 1995 год. избухва пожар и всичко изгаря: документация, книги, краеведска сбирка, народни носии и др.На призива за помощ се отзовават РБ "П. Кр. Яворов" - Бургас, библиотеката при НХК , частни дарители. В момента библиотеката разполага с 12000 библ. единици и 300 редовни читатели от всички възрастови групи.

Читалището никога не е имало собствена сграда и ползва приземния етаж на кметството. Там се празнуват Бабинден, Първи март, Трети март, Деня на детето и др.
Всяка година временните състави, сформирани към читалището - коледари, лазарки и кукери - обикалят селото, като пресъздават местните обичаи.

Към НЧ "Съзнание 1927" има постоянно действаща фолклорна група "Маринкювска росна китка". С богатата си програма тя весели жителите от селото и съседните селища.През 2011 и 2012 год. год. ФФ се представя на XV и XVI Старопланински събор "Балкан фолк" и получава няколко награди и "Диплом за съществен принос при съхранение на българските народни изкуства". Това е признание за високото качество на изпълненията на колектива. 2012 год. групата получава грамота от Националния фолклорен събор "На мегдана" в Камено.

През 2011 год. по проект на "Глоб@лни библиотеки" в читалището са разположени три компютъра и едни ксерокс, а след спечелен проект на МК през същата година е закупена озвучителна техника.

Дейността на НЧ "Съзнание 1927" е изключително разнообразна, което спомага за запазване на българските обичаи и традиции.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1931" - С.ТВЪРДИЦА

ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1931" - С.ТВЪРДИЦА

НЧ "Пробуда 1931"
с. Твърдица
секретар Фотина Василева
0878 362465
email:  [email protected]
понеделник - петък - 14:00 -18:00 часа

През 1931 година село Ахриянли се преименува в Твърдица. Същата година е основано читалището и като духовна институция стои неотлъчно от развитието на Твърдица. Още при създаването му се взема решено името да е "Пробуда".

Повече от 80 години главната цел на читалището е запазване и възраждане на българските традиции, обичаи/ наследени от Източна Тракия/, съхраняване и популяризиране на християнските ценности.
А с библиотечната дейност, която развива, то работи по задоволяване просветната потребност на населението.

Културната дейност е много богата с ежегодно провежданите народни обичаи "Кукери", "Лазарки" и "Коледари".Освен тях в селото се празнуват празници, свързани с българския фолклор: Бабинден, Петльовден, Трифон Зарезан, Кукери, Баба Марта, Великден, ден на християнското семейство и др. 
Читалището активно участва в организацията на празника на селото - 8 септември - Рождество Богородично, съчетан с честване на първия олимпийски шампион на България Никола Станчев.

Освен културно - творческа НЧ "Пробуда 1931" развива добра библиотечна дейност. Библиотеката към читалището е с фонд около 6000 бр. библиотечни единици. Тя се помещава в около 30 кв. м. в приземния етаж в сградата на кметството, тъй като читалището никога не е притежавало собствена сграда. Читателите са около 100 на брой. 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СЪГЛАСИЕ 1905" - ГР.БЪЛГАРОВО

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СЪГЛАСИЕ 1905" - ГР.БЪЛГАРОВО

НЧ "Съгласие 1905" 
гр. Българово
ул. "Първи май" №1 
Тодорка Стоянова - 0896-73-99-79
[email protected]
понеделник - петък - 8:00 -17:00    

Група будни и родолюбиви българи от с. Урум Еникьой, днес град Българово, основават през 1905 год. по инициатива на учителката Христина Антонова читалище "Борба". То е сформирано с научно - просветителска и благотворителна цел. 

По-късно, през 1911 год. читалището е преименувано в "Съгласие", което име носи и днес. В него поколения учители образоват населението чрез книги, лекции и кръжоци.
Изнасят се сказки, литературно- музикални вечеринки и театрални представления.
През 1952 год. е построен просторен читалищен дом, с което е реализирана дългогодишната мечта за собствена читалищна сграда.

Към НЧ "Съгласие 1905"с нова сила заработват театралният колектив, народният хор, младежки танцов състав. Създават се детски музикални школи по пиано, акордеон, цигулка, по-късно - детски танцов състав и детска школа за народни инструменти.
Колективи за автентичен фолклор пресъздават местните народни обичаи. Поколения самодейци - младежи, възрастни и деца- участват с голямо желание и ентусиазъм в работата на читалището.

За всестранна културно- просветна дейност през 1954 год. СНЧ обявява читалището за "образцово", а през 1980 - по случай своята 75 - годишнина то е удостоено с орден "Кирил и Методий" I - ва степен за активна народополезна културно - просветна дейност.

Към настоящият момент наличният библиотечен фонд наброява 17675 бр. библ. единици, а в читалнята на разположение са 10 периодични издания. Целият книжен фонд се помества в три зали: заемна, читалня и книгохранилище.В настоящият момент библиотеката предоставя на гражданите литература за възрастни и деца в приемна зала, така също интернет услуги в читалнята, оборудвана като интернет зала с четири компютъра и мултимедия. На разположение са 12 места за работа в читалнята.
Библиотеката предоставя печатни и копирни услуги за гражданите. Тя разполага с две мултифункционални устройства. От 2010 год. работи по програма "Глоб@лни библиотеки.
Към НЧ "Съгласие 1905" - гр Българово работят:
• Фолклорна група с ръководител Кера Гайдарова и корепетитор Петко Дачев - групата реализира многобройни участия и отлично се представя на местни, общински и национални конкурси и надпявания - "С песните на Йовчо Караиванов" - с. Селиминово, Копривщица, Чирпан, Дряново, "Богородична стъпка" - Старозагорски минерални бани
• Детска школа за народни танци "Детелини" с ръководител Милка Рускова, която се представя отлично в МФФ"Созополска панорама" 2008, 2009, 2012 год. , "Странджа, моя люлчина" - Царево -2011 год., "На мегдана" - в Камено 2012 год., на IV -ти Национален събор на читалищата - гр. Бяла
• Любителски клуб за народни танци
• Детска школа по приложно изкуство
• Школа по иконопис
• Клуб "Весела ваканция"
• Езикова школа - английски език за ученици и възрастни
• Групи за автентичен фолклор
• Временни фолклорни състави - кукери, коледари, лазарки

Три поредни години 2009 -2011 год. Международен строителен орден изпраща доброволци, които работят по проекти. През този период е извършен вътрешен ремонт на читалищната сграда, изградени са лятната сцена, детска площадка и "еко" кът в парка.

Традиционни стават Националния конкурс за детско творчество "Кукери" и Международния строителен лагер в Българово, които се инициират от читалището.
Организират се обучителни семинари със съдействието на Сдружение "ФАР" и "Младежки глас".

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1928", С.ДИМЧЕВО

ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1928", С.ДИМЧЕВО

НЧ "Просвета 1928"
с. Димчево
Секретар Станка Николова
0885 132427
[email protected]
понеделник - петък -14:00 -18:00

НЧ "Просвета 1928", с. Димчево е създадено преди 84 години. Целите и дейността му са да развива и обогатява културния живот, за да се продължат традициите и обичаите в Димчево.

За да се постигне това ,читалището организира събори, екскурзии, празненства концерти. Честват се също бележити дати като 24 май, Деня на детето, 8 -ми март и др.
Читалището се намира в сградата на кметството. То е единственият организатор на културни мероприятия.

Добре развита е библиотечната дейност, а фондът на читалищната библиотека наброява около 5550 броя библиотечни единици. Читателите са 150.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СВЕТЛИНА 1928", С.БРЯСТОВЕЦ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СВЕТЛИНА 1928", С.БРЯСТОВЕЦ

с. Брястовец 
НЧ "Светлина 1928" 
секретар Мария Шидерова +359895506205
[email protected] 
Facebook страница: https://www.facebook.com/svetlina.briastovec
понеделник - петък -9:30 -18:30 часа

НЧ "Светлина е създадено през 1928 година. По намерени документи от архива в Бургас читалището е носело името на Янаки Киряков, местен жител, загинал през първата световна война. От тогавашния доклад за дейността на читалището се вижда, че то е оземлено с 49,5 дка нива, която е била разделена на късове от по 5 дка и отдадена под наем. С парите от наема то се е издържало и развивало своята просветна дейност. 

Сградата, в която то се помещава, е построена през 1958 год. на мястото на мандра. Читалището е действало до закриване на училището в село Брястовец - 1998 год. След преустановяване дейността на читалището през 2005 год. е обявено за продажба.След тримесечна битка сградата е спасена, а дейността му- възстановена.

В сградата е обособена библиотека. В момента тя разполага със 7000 бр. библиотечни единици, като по-голямата част от тях са дарения от жители на селото. Сградата е едноетажна и разполага с читалищен салон със сцена за представления, а една от стаите е предоставена на пенсионерския клуб.

Към читалището е сформирана детска певческа фолклорна група и самодеен състав за начинаещи.

Дейността на НЧ "Светлина 1928" е да се съхранят фолклорните обичаи на българския народ. За целта се честват всички национални и църковни празници, свързани с традициите на населението. Организират се четения, честване на именни дни, конкурс рисунки, надпявания и др.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1938", С.ИЗВОРИЩЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1938", С.ИЗВОРИЩЕ

НЧ "Просвета 1938" 
с. Изворище, общ. Бургас
Селиме Ахмед 
0895 506213
[email protected] 
понеделник - петък - 14:00-18:00

През 1938 година свещеникът Димо Попдимитров - син на протойерей Димитър Попрайков учредява читалище "Просвета". От тогава до сега то се стреми да съхрани и предаде на поколенията българските традиции и обичаи. Читалището е единственото средище за развлечения и културно - масови мероприятия в селото.  То развива и библиотечна дейност, като фондът на библиотеката е 1987 бр. библиотечни единици.

НЧ се стреми да бъде информационен център на за населението и предлага следните услуги: интернет, копиране, попълване на молби и други формуляри, вестници и списания.

Читалището отбелязва празниците: Бабинден, 8-март, Великден, Коледа, Деня на детето, Рамазан Байрям, Курбан Байрям и др. По традиция всяка година на 1-ви ноември се чества празника на селото, като НЧ "Просвета 1938" организира тържествен концерт и курбан за жителите на селото.

То изцяло отговаря на нуждите на жителите по отношение на културни, информационни и развлекателни потребности, разширявайки познанията им.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 1948", С.ДРАГАНОВО

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 1948", С.ДРАГАНОВО

НЧ "Любен Каравелов 1948" 
с. Драганово
Айтен Сали 
0899 148215
[email protected]
понеделник - петък -14:00-18:00    

НЧ "Любен Каравелов 1948"- с. Драганово, е основано през 1948 год. От тогава то се стреми да съхрани и предаде на поколенията българските обичаи и традиции. Читалището е единствена алтернатива за развлечения и културно - масови мероприятия в населеното място. То осъществява библиотечна дейност, като обслужва предимно млади хора и деца. Библиотечният фонд е 1600 библиотечни единици.

Основните дейности, към които е насочено и работи читалището са: информационно- консултантски/ чрез Община Бургас, НАП- Бургас, НОИ, ТД"Бюро по труда", ОС "Земеделие и гори".

Друга дейност на читалището е културно- просветната - отбелязване на празници и обичаи: Бабинден, Свети Валентин, Великден, Рамазан Байрам, Курбан Байрам, Коледа, Нова година, 24 - май, Деня на детето и др.

НЧ "Любен Каравелов 1948" предоставя на населението услуги като копиране, интернет, абонамент на вестници и списания, попълване на формуляри и бланки.
Към него има разкрит женски клуб и младежки център.

НЧ "Любен Каравелов 1948"
с. Драганово
Айтен Сали
0899-148- 215
[email protected]
понеделник - петък -14:00-18:00

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1929", С.ИЗВОР

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1929", С.ИЗВОР

НЧ "Пробуда 1929"
с. Извор, общ. Бургас
Секретар Екатерина Стоянова
0889 129085
[email protected]
понеделник-петък - 9:30 -18:30

Народно читалище "Пробуда 1929",с. Извор, общ. Бургас е създадено през 1929 год. от будни хора, които са се занимавали с духовна дейност. Целите на читалището са да задоволява потребностите на местното население, свързани с развитието и обогатяването на културния живот в населеното място, запазване на обичаите и традициите.За тяхното постигане се извършват различни дейности като организиране на празненства, концерти, събори, чествания на бележити дати и др.

Библиотеката при читалището наброява 7800 тома литература, а посетителите са около 1000 годишно.

Към НЧ има сформирани 3 бр. състави - два временни и един постоянен.
Група от около 10 момичета участват всяка година в обичая лазаруване, във великденските тържества и други мероприятия на читалището.

Около десетина младежи по време на зимните празници изпълняват ритуала коледуване и кукеруване.

Постоянно действащата група към читалището е формацията за автентичен фолклор.Тя наброява около 14 жени в пенсионна възраст. Те участват на събори, фестивали в региона и др. области в страната. Жените са се представили на националния фолклорен събор Божура - Средец, в Бургас - по повод Деня на любителското творчество и др.Те са награждавани с грамоти, медали и др. отличия.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ„ТРАКИЯ 2015”, ГР. БУРГАС

НЧ "ТРАКИЯ"

НЧ "Тракия - 2015", гр. Бургас
ул. "Конт Андрованти" №5
Тодор Ангелов
0895 011888
[email protected]

Народно читалище "Тракия - 2015" е създадено в края на 2015 год. Неговата основна мисия е развитието и обогатяването на културния живот, социалната и образователна дейност в гр. Бургас. Специално внимание се отделя както на традиционни направления като запазване на обичаите и традициите на българския народ, така и на по - нови тенденции в нашето общество като опазването на околната среда, астрономия, технологии и др.
Читалището има няколко активни клуба:
- Еко-клуб;
- Клуб на младите любители астрономи;
- Клуб по родолюбие - "По следите на историята";
- Клуб "Традиции и обичаи";
В екипа на Народно читалище "Тракия - 2015" са включени хора с различни интереси, образование и опит, но всички с голям ентусиазъм и желание за работа. Читалището работи активно с организации в неправителствения сектор, с научни и образователни институции. Амбицията му е да се утвърди в културния живот на града ни и да подпомага всички желаещи да намерят място за реализация на своите идеи и творчески нагласи, свързани с дейността на читалището. 

 
 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “ПРЕОБРАЖЕНИЕ – 2017, ГРАД БУРГАС“

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “ПРЕОБРАЖЕНИЕ – 2017, ГРАД БУРГАС“

НЧ "Преображение - 2017, град Бургас"
гр. Бургас 8009
бул. Захари Стоянов, 19
Янка Шурелова - Секретар
0888 261295
Email: [email protected]
Facebook: Народно Читалище "Преображение 2017" гр. Бургас


Народно читалище "Преображение - 2017, град Бургас" е най-младото читалище на територията на Община Бургас.
Идеята за създаване на читалището е на група потомци, на участници в Илинденско - Преображенското въстание, за които освен освободителните дейности водещи са били и културно-просветните.
НЧ "Преображение" - 2017, град Бургас", се управлява от читалищно настоятелство с председател известния народен певец, историк и етнограф Лазар Налбантов.
Читалището има за цел да задоволява потребностите на гражданите от град Бургас и региона свързани с:

• Развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната среда;
• Развитие на творческите заложби на участниците в дейността му;
• Разширяване знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството, културата;
• Възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание, както и запазване на обичаите и традициите;
• Участия във фестивали и мероприятия от регионално, национално и международно равнище,
• Осигуряване на достъп до информация;
• Интеграция и социализация на подрастващите;

Разработени са различни програми за членовете и техните семейства, за участници от различна възраст:

 • Английски език за малки и големи; 
 • Компютърна грамотност за възрастни; 
 • Арт работилници - приложно изкуство; 
 • Традиционни български занаяти; 
 • Музикална школа - пеене и и инструменти; 
 • Театър и драматизация;

Читалището подпомага развитието на любителското творчество, организира концерти, изложби, срещи с творци и дейци на образованието и културата, отбелязва дати и годишнини на събития и личности от историческия и културен календар.
Читалищните дейци работят успешно в организирането на ежегодния национален конкурс "С песните на Калинка Згурова" в град Бургас, както и конкурса за странджанска песен " С песните на Тома Янчев".
Читалището създава партньорства с правителствени и неправителствени организации и участва в български и международни програми, самостоятелно или в партньорство с други организации.
Читалището е член на Съюза на народните читалища.