Дружество „Български писател” Бургас

ИСТОРИЯ

Дружество "Български писател" - Бургас е учредено на 21 май 2001 година от 18 бургаски писатели. Членове на управителния съвет са Николай Искъров, Атанас Радйнов, Роза Боянова, Ваньо Вълчев и Елка Василева. До 2008 година дружеството се оглавява от Атанас Радойнов, който понастоящем е негов почетен председател.  След това председател на дружеството става Ваньо Вълчев, от 2013 г. - Роза Боянова.   

 В момента в дружеството членуват около 40 писатели и поети, между които членовете на Съюза на българските писатели Николай Искъров /до смъртта си/, Атанас Радойнов, Роза Боянова, Иван Ненков, Ваньо Вълчев, Димитрина Равалиева, Бина Калс, Иван Брегов.

Дружество "Български писател" винаги е работило за каузата единна писателска общност в културния живот на града заедно с другите писателски дружества в Бургас. То е инициатор на редица творчески прояви, като провеждане на Есенни литературни празници, работа с младите творци, поддържане на контакти с бургаските учебни заведения, литературни премиери и спектакли по стихове на бургаски автори от всички поколения, представяне на гостуващи писатели от страната и чужбина, публикации на бургаски творци в литературни издания зад граници. По предложение на дружество "Български писател" от 2006 г. към традиционните годишни литературни награди "Пегас" се връчват плакет за поезия "Христо Фотев" и плакет за проза "Петко Росен". Дружеството връчва своя награда на международния литературен конкурс "Изкуство против дрогата", и националните средношколските литературни конкурси "Петя Дубарова" и "Море".

Инициатива на дружеството е списването и издаването на вестник за литература, изкуство и общество "Автограф", който излиза от 2003 до 2008 г. с гл. редактор Атанас Радойнов.

 

За контакти:

Роза Боянова - председател
 e-mail: [email protected]
Тел. 056 84 44 69, 0895 506 211