Дружество към съюза на свободните писатели

Размер на шрифта: A A A Назад

Филиал на Съюза на свободните писатели

Филиал на Съюза на свободните писатели

Съюзът на свободните писатели в България е създаден на 8 септември 1990 г. в гр. София. Негови учредители са седем души. По азбучен ред: Атанас Сейков, Боян Ангелов, Иван П. Цанов, Илия Милетиев, Михаил Тошков, Павлина Павлова, Стефан Влахов-Мицов.

На 8.04. 1991 г. в Бургас се създава филиал  на ССП с председател Никола Странджански, в който влизат Ангел Лазов, Борис Бухчев , Стойчо Биячев и др. По-късно към тях се присъединяват  Горо Горов, Стойчо Гоцев и Екатерина Мошелова.

Целта на ССП е да даде демократичен тласък в развитието на българската литература като създаде градивна конкурентна среда , в която да изпъкне най-яркото в литературния  живот. Негово кредо е свободата , взета в най-широкия смисъл на тази дума , което означава,  че негови членове могат да бъдат всички творци, изповядващи неговите ценности без оглед на верска,национална и политическа принадлежност.

След кончината на Никола Странджански  през 2007   филиалът на ССП в Бургас се оглави от  Стоян Георгиев. След него за кратък период от С.Марашки. В момента председател е Здравко Колев - публицист, прозаик, есеист, критик.

Съюзът на свободните писатели в Бургас издава свой алманах за поезия, есеистика и новелистика "Бризове", от който вече са излезли 16 броя., и където се поместват произведения на неговите членове, както и на автори-симпатизанти на идеята за демократизиране на литературния процес у нас. Неговите организационни идеи обогатяват  целия национален съюз на свободните писатели и допринасят положително върху литературните процеси в Бургас.

Сред по-изявените автори от Съюза на свободните писатели в Бургас са поетесата и литературен критик Мария Леринска, поливалентната поетеса , композиторка и художничка Дафина Недялкова, белетристката Пепа Симеонова, поетесата за възрастни и деца и хайку-поезия Радка Илчева, поетесата Маруся Димитрова и др.

 

За контакти:


www.svobodenpisatel.org

[email protected]