„Стъкленото съкровище от Черно море и археологическото наследство на залив Ченгене скеле“

Размер на шрифта: A A A Назад
„Стъкленото съкровище от Черно море и археологическото наследство на залив Ченгене скеле“
31 август 2021 11:00 - 30 септември 2021 17:00

На 31.08.2021 г., вторник, в Археологически музей – гр. Бургас, от 11:00 ч., ще се проведе пресконференция за резултатите от подводните археологически разкопки в заливите Ченгене скеле и Форос през лятото на 2021 г. Ще присъстват научните ръководители на проучванията – проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на Национален исторически музей – гр. София, д-р Найден Прахов – директор на Центъра за подводна археология в гр. Созопол, както и г-н Димитър Николов – Кмет на Община Бургас и г-жа Диана Саватева – зам. кмет „Култура, спорт и туризъм“ на Община Бургас. Пресконференцията ще бъде водена от д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас – институцията, която е основен партньор при проучванията, финансирани от Община Бургас.
Паралелно с пресконференцията Регионален исторически музей – Бургас (РИМ-Бургас), съвместно с Център за подводна археология (ЦПА) към МК и Националния исторически музей (НИМ), ще открият изложба „Стъкленото съкровище от Черно море и археологическото наследство на залив Ченгене скеле“. Тя е осъществена в рамките на проект на ЦПА „Стъклено съкровище от дълбините на Черно море. Представяне на уникална колекция от късносредновековни стъклени съдове открити под вода в Бургаския залив“, който е финансиран от Министерството на културата на Република България.
Изложбата ще представи колекциите на РИМ-Бургас и НИМ от археологически обект – „Находище на постсредновековни стъклени съдове в залив Ченгене скеле“, както и други находки открити в залива при проучванията през 2020 и 2021, финансирани от Община Бургас, и организирани от РИМ-Бургас.

Предстоящи събития

01 април 2023 - 31 декември 2023

СПОРТНИ СЪБИТИЯ

Свали като PDFСвали като PDF Последна промяна: 2021-08-27 13:04:24