Вижте и докоснете някои от най-интересните влечуги на планетата, от днес в експоцентър „Флора“

Вижте и докоснете някои от най-интересните влечуги на планетата, от днес в експоцентър „Флора“

13 октомври 2022 14:07 - 10 декември 2022 14:07

андемът Херпетолоджика / Занимейшън отново организира терариумна жива изложба в бургаския експоцентър „Флора“. Тя е открита за посещение от днес. Работното време е от 10:00 до 19:00 ч.

Организаторите искат да разкажат на хората истината за влечугите, които не са зли по природа. Както и да обърнат специално внимание на змиите, най-вече на отровните видове.

 

В изложбата ще видите нейните традиционни обитатели:

 

* Горска кобра – малко познат вид, който ужасява жителите на африканските горски райони;

* Пясъчни отровници – известни са още като ефи и са отговорни за най-високия процент смъртност сред пострадалите;

* Гюрза – змията с най-скъпата отрова, или поне такава мълва се носи;

* Ивичеста гърмяща змия – агресивно и нападателно животно, намерило място на първия флаг на Американските военноморски сили;

* Каскавела – най-смъртоносната гърмяща змия;

* Тексаска гърмяща змия албинос – единственият по рода си екземпляр на Балканите;

* Черноврат варан – миролюбив и спокоен, но криещ потенциала на огромните си братовчеди от Комодо;

* Пепелянки – в експозицията намерихме място и за опасните нашенски отровници, като представяме няколко подвида за по-добра нагледност.

 

Новите влечуги, които ще могат да видят любителите, са:

 

* Скалният гущер от Рио Фуерте е представител на единствения род токсични гущери – род Heloderma. За разлика от варани и други гущери, при които са изолирани токсини в ниски концентрации от слюнката, този род притежава отровни жлези, разположени в долната челюст и чрез нея ‘вдъвква‘ голямо количество отрова в плячката си. Животните от този род се хранят изключително рядко и са сравнително спокойни по характер, но ако се почувстват застрашени, заемат характерна отбранителна поза с отворена уста и издават специфично съскане. Гущерите от този род се размножават чрез яйца и са изключителни хищници.

 

* Южната смъртоносна змия е дребен вид, който се среща в почти всички части на Австралия. Характерното за нея е, че визуално прилича на вид отровница, поради което в миналото се е смятало, че принадлежи към това семейство (вкл. гърмящи змии, габонски отровници, пепелянки и др.). Но всъщност тя е от семейството на аспидовите змии (вкл. мамби, тайпани, тигрови змии и др.). Това се дължи на ранното отцепване на континента и изоставянето на вида в еволюционен аспект. Това е змията с най-дълги отровни зъби от всички австралийски видове. Счита се също, че е с най-бърза атака в света. Видът е яйцеживороден и се храни с дребни животни.

 

На разположение на по-смелите посетители са няколко вида влечуги, които са безопасни за човека. Тях можете да докоснете и да се снимате за спомен.

 

 

Цени на билетите:

5 лв. за възрастни;

3 лв. за ученици и пенсионери;

2 лв. за деца под седем години;

Безплатно за хора с увреждания.

Свали като PDFСвали като PDF Последна промяна: 2022-10-13 14:40:09