Международen фолклорен фестивал

Международen фолклорен фестивал

18 август 2014 17:00 - 22 август 2014 19:00

Международният фолклорен фестивал се организира от Община Бургас под надслов: 

"Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!"

Най - старият фестивал в България е започнал като Балканиада на народните песни и танци през 1965 година и за кратко време се превръща в значимо международно събитие за ценителите на народното творчество. В биографията на международния фолклорен фестивал са вписани имената на 500 фолклорни състава с над 20 хиляди участници.

Традиционно при откриването на фестивала се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка", учредена от Община Бургас. Наградата представлява статуетка "Нестинарка" - дело на скулптора Ненчо Русев и диплом.

МФФ включва концерти на сцената на Летен театър Бургас, на открити естради (сцени), концерти в региона, празнични дефилета, научна сесия по проблемите на фолклора, изложба-базар на традиционни сувенири, демонстрация на народни занаяти.

 

През август ще се проведе 42-то издание на Международния фолклорен фестивал, организиран от Община Бургас. В колоритната програма потвърдиха участието си танцови състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Кипър, Полша, Сърбия, Турция, Чехия, Палестина и България.

По традиция МФФ ще започне с пъстро празнично дефиле на 18-ти август /понеделник/. Атрактивните състави от цял свят ще преминат по ул. "Александровска" - площад "Атанас Сиреков" - ул. "Богориди" - Морска градина - до Летния театър, където от 20.00 часа ще започне тържественото откриване на фестивала.

Очаква се за фолклорната програма от 18 до 22 август да потвърдят участието си и екзотични групи от Индия, Сиера Леоне, Гана и Того.

Традиционно при откриването на фестивала се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка", учредена от Община Бургас. Тя представлява статуетка - дело на скулптора Ненчо Русев, придружена от диплома.

МФФ включва безплатни концерти на сцената на Летния театър, на открити естради (сцени) в комплексите, концерти в региона, празнични дефилета, научна сесия по проблемите на фолклора, изложба-базар на традиционни сувенири, демонстрация на народни занаяти.

Свали като PDFСвали като PDF Последна промяна: 2014-08-01 21:06:41