Фестивал на пясъчните скулптури

ИСТОРИЯ

ИСТОРИЯ

Каквото и да ни е настроението, винаги усмивка се изписва на лицето, когато видим щастливо детско личице или нещо ни провокира да се обърнем назад към незабравими спомени от детството.  И сякаш мигновено се пренасяме в един друг свят, където времето сякаш е спряло и отвсякъде, всичко е толкова безгрижно, непринудено и радостно. Един такъв малък свят отваря врати всяко лято -вече цели 12 години в Морската градина на гр. Бургас. Той не е обикновен или измислен - съвсем реален си е, нищо, че е сътворен целия от пясък.

И така в не толкова далечната 2008 год. първият по рода си в България Фестивал на пясъчните скулптури посрещна своите първи посетители, като за кратко време стана любимо събитие не само за бургазлии, но и за гости на града през летния сезон. Мястото винаги е било едно и също - парк Езеро, до Конната база, но целият ресурс, с който се изгражда всяка година фестивалът, добива все по-големи мащаби през годините.

Самият процес на подготовка започва много по-рано от традиционното откриване в началото на месец юли. Теренът се подготвя, пясъкът се пресява и започва неуморният труд на скулпторите - творци, които вдъхват живот на своите творения. Всяко следващо издание на фестивала успява да въплъти в себе си толкова много емоция и дух с цялостната си нова визия и доказва, че с годините популярността му все повече расте.  В първото му издание, до магията на пясъчното изкуство са се докоснали 20 000 посетители, като с всяка следваща година броят им нараства и достига до 100 000 души на сезон. Гордо може да кажем, че близо 900 хиляди души са запечатали усмивката си в пясъчната книга с приказки на най-обичания фестивал в Бургас през всичките му издания: "Карнавал" - 2008 год., "Приказни герои" - 2009 год., "Цирк" - 2010 год., "Кино" - 2011 год., "Вълшебен свят" - 2012 год., "Алея на славата" - 2013 год., "Приказки от пясък" - 2014 год., "На сафари с фотоапарат" - 2015 год., "Кино герои" - 2016 год., "Пясъчни приказки" - 2017 год., "Митове и чудовища" - 2018 год., "Любими детски герои" - 2019 год.

И всичко това, не би могло да е факт, без неуморния труд, талант и сърце, което е вложено в изработката на над 250 композиции от скулптори от четири континента Европа, Северна Америка, Азия, Австралия. Част от фестивала са били автори от България, САЩ, Португалия, Индонезия, Англия, Австралия, Германия, Украйна, Турция, Русия, Словакия, Полша, Холандия, Чехия, Ирландия, Белгия, Латвия, Франция, Норвегия и Италия. Със своята креативност и разчупено виждане на даден сюжет те успяват не само да създадат но и да принесат всеки посетил Пясъчния град в една неповторима приказна атмосфера, която винаги е внушителна и интересна за публиката.

На площ от пет декара, от специален, устойчив на дъжд 5 600 тонен пясък всяка година са се появявали всякакви персонажи, причудливи създания, замъци, кули, всякакви морски (и не само) обитатели, русалки, пирати, каляски, принцеси, животни и други приказни същества, като някои от тях с височина над 8 метра.

През 2019 год.  се проведе 12-то издание на Фестивала, което със сигурност отново изненада и сътвори едно вълшебно преживяване в един различен свят, сътворен изцяло от български майстори на пясъчното изкуство.

За всички, които нямат търпение да се докоснат отново до магията на изкуството от пясък, Община Бургас е подготвила специална изненада. Те могат да посетят Експозиционен център "Флора" Бургас, където са изложени 3D макети - умалени копия на фигурите от миналогодишните издания на фестивала, чиято тема бе "На сафари с фотоапарат", "Кино герои", "Пясъчни приказки" и "Митове и чудовища".

Заповядайте отново през лято 2020 да изживеете една приказка, която със сигурност ще ви докосне със своята история, настроение и вълнение.

За актуална информация, относно следващо издание, следете на:

http://sandfestburgas.com
http://www.letenteatar.com
www.burgas.bg

 

ГАЛЕРИЯ

СНИМКА НА ФЕСТИВАЛ НА ПЯСЪЧНИТЕ СКУЛПТУРИ СНИМКА НА ФЕСТИВАЛ НА ПЯСЪЧНИТЕ СКУЛПТУРИ СНИМКА НА ФЕСТИВАЛ НА ПЯСЪЧНИТЕ СКУЛПТУРИ