Хор "Родна песен"

Представителен смесен хор "родна песен"

Представителен смесен хор "родна песен"

 

Смесен хор "Родна песен" при Община Бургас е наследник на богати хорови традиции, чиито корени откриваме още в началото на миналия век. Апостолската му дейност през годините се превръща в незаменима школа за възпитаване и приобщаване на публиката към световните художествени ценности. Благодарение на тази дейност, се формират поколения любители и бъдещи професионалисти, които посвещават живота си на тази музика.

Нова страница в историята на хоровото изкуство в Бургас бележи годината 1962 , когато певческите сили на града са обединени в единна формация, поставяща началото на Представителен хор "Родна песен" към Община Бургас. Това начало е свързано с името на Стоян Кралев - диригент, педагог и общественик, който с умение, търпение и вдъхновение повежда състава към високи изпълнителски върхове.

Още в първият концерт на хора през април 1963 г. се проявява неговият обновен облик в посока към истинския професионализъм.  Само две години по-късно, хор "Родна песен" вече завладява престижните сцени в столиците и големите градове на Полша, Русия, Унгария, Швеция, Германия, Швейцария.

От началото на 90-те години хор "Родна песен" се ръководи последователно от диригентите Пенка Михайлова, Николай Мерджанов, Розалина Коцева, Тодорка Бинева, а от 2011 - от Левон Манукян. Всеки диригент внася свой творчески почерк, нови акценти в репертоара и звучността на хора. Но той неизменно продължава да завладява следващи върхове в хоровото изкуство, да печели престижни награди и сърцата на публиката. 

Една от устойчивите линии, с които хорът разширява репертоара си, е църковно-славянска музика, която с успех представя на концертни турнета и фестивали в Полша, Германия, Франция, Швейцария. Запомнящо е изпълнението на Реквием от Моцарт в римската базиликата "Джовани ин Латерано", където солистка на хора е голямата оперна прима Катя Ричарели. Следват блестящи участия на големи  хорови форуми за духовна музика в Италия, Германия,  Гърция, Сърбия, Македония, Хърватия.

В последните години репертоарът на хор "Родна песен" се обогатява с нови жанрове от популярната музика. Под ръководството на Левон Манукян, съставът участва в различни творчески експерименти, обединяващи хоровото пеене със симфоничната и електронната музика, класическите традиции - с рок- и метъл звученето. Това разкрива нови възможности пред хоровата формация, отваря още по-широко вратите към съвременните течения в музиката и приобщава все по-разнолика и многобройна аудитория към хоровото изкуство. Доказателство са новите попълнения в хоровия състав, предимно от млади хора, които със свежи сили и ентусиазъм продължават половинвековната история на хор "Родна песен".

 

* Представителен смесен хор "Родна песен" целогодишно набира хористи за попълване на състава - мъже и жени над 15 години. Кандидатите се одобряват след прослушване.

Репетициите се провеждат в сградата на бившия Профсъюзен Дом, ул."Цариградска №12" - ет.3 - северен вход, от 18.30 часа.

За контакти: [email protected]