БУРГАС '2016 В СНИМКИ

ДОБРА ПОЛИЧБА: С БЛИЗНАЦИ ЗАПОЧНА 2016 ГОДИНА ЗА БУРГАС

Още в първия ден на 2016 година в УМБАЛ Бургас проплакаха близнаци. Двете момиченца се казват Краси и Радмила, а гордите им родители са Красен и Пролетина Димитрови.

ИЗКУСТВОТО ДА ПРОМЕНЯШ СВОЯ ГРАД

Ефектна скулптура е експонирана в зеления остров на бул. "Стефан Стамболов", между хотелите "Космос" и "Аква". Преди на това място имаше две мъртви и опасни стари дървета.

“ВЪЖЕН ГРАД” ПРЕДЛАГА ИНТЕРЕСНИ ИГРИ И ВЕСЕЛИЕ НА БУРГАСКИТЕ ДЕЦА

Районният парк на к-с "Лазур" е цялостно реконструиран така, че се превърна в едно от най-интересните места за детски игри в Бургас.

НОВИ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ В КВ. “ДОЛНО ЕЗЕРОВО”

Нови площадки бяха изградени в близост до храм "Рождество Богородично" и в централния парк на квартал "Долно Езерово".     

РЕМОНТИРАН Е ПОДЛЕЗ “СОМАТ”

В изпълнението на мащабния ремонт са вложени 2 милиона лева. Изграден е гравитачен канал. Той води към съществуващия земен отводнителен канал, по който водата стига до езерото Вая. Изпълнено е заустване в езерото и сондаж под ЖП линията. Чрез него водата от близкото лозовско дере се насочва през покрит канал отново към езерото Вая и вече не залива пътя. Отводнено е и самото шосе, което минава под ЖП линията. То вече отвежда нормално дъждовните води, тъй като не събира потоците от цялата околност.

Железопътна гара и митница

Цялостно е обновена градската железопътна гара - един от архитектурните символи на Бургас. Реконструирана е и цялата зона около сградата и сградата на митницата.

ВЕЛОАЛЕЯ ДО МЕСТНОСТТА “ПОДА”

Новата велоалея Бургас - природозащитен център "Пода" минава успоредно на шосето за "Крайморие".  Маршрутът създава възможност да се качим на колелетата и от центъра на града да се придвижим до "Пода" през едно изключително живописно трасе. Районът е обиталище на повече от 100 вида птици, прелетни и местни.

СОЛАРНИ ДЪРВЕТА

"Соларни дървета" бяха монтирани на площад "Тройката", в близост до Съдебната палата и до Бургаски свободен университет. Инсталацията наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. Тя предоставя места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието и едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства, посредством USB.

НОВИ 5 КМ. КАНАЛИЗАЦИЯ В ГР. БЪЛГАРОВО

Община Бургас финализира изпълнението на втори етап от проекта за изграждане на инфраструктура за събиране и отвеждане на отпадъчни битови води в гр. Българово. Първият бе реализиран през 2011 г. 

РИБАРСКО ПРИСТАНИЩЕ В „САРАФОВО“

Един от най-новите обекти на Община Бургас - Рибарското пристанище в "Сарафово", получи награда за инфраструктурен обект с важно значение за икономическото и социалното развитие на България.
Призът е от конкурса INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016, в категорията "Транспортна пристанищна инфраструктура".

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ

Регионален исторически музей Бургас спечели съвместно с Община Бургас проект по програма "Красива България" за ремонт на сградата - паметник на културата, в която се помещава Природонаучната експозиция. 
Ремонтните дейности включват цялостна подмяна на покрива, възстановяване и пребоядисване на фасадата с всички декоративни елементи, изграждане на дренаж за защита на сградата от подпочвени води, подмяна на цялостната ел. инсталация, както и старото осветление с енергоспестяващо, топлоизолация на външните стени, подмяна на остарялата дограма.    

Благоустрояване в „Меден рудник“

В к-с "Меден рудник" е изграден нов парк. Той се намира между блокове 453-455-456-457-459 в зона "Б" на комплекса. Мястото вече се ползва за отдих и игри от над 10 000 души, живеещи в този гъсто населен район.    

ЛЕТНИЯТ ТЕАТЪР Е ОБНОВЕН

Любимият на бургазлии и гости на града Летен театър е напълно обновен. Като част от проекта, амортизираните и неудобни дървени пейки вече са премахнати и на тяхно място са монтирани нови удобни седалки, издръжливи на неблагоприятни атмосферни условия.

МОБИЛНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ОТПАДЪЦИ

Разделното събиране на отпадъци в специални мобилни центрове е една от най-търсените услуги, предлагани от Община Бургас. Те са вече 19. В тях може са се предават почти всички видове отпадъци, които се генерират в едно домакинство - хартия, пластмаса, стъкло, метали, мазнини, електроуреди, батерии, акумулатори, опасни битови отпадъци, едрогабаритни отпадъци, стари автомобилни гуми, дрехи. Съоръженията са единственото подходящо място, където може да се изхвърлят безопасно лекарства с изтекъл срок на годност.    

НОВ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ

Полуразрушените казарми до Чадъра се превърнаха в модерен център за рехабилитация и социализация. Старата конструкция е запазена, а вътрешното пространство бе реконструирано изцяло и преразпределено според нуждите на социалното заведение. Осигурена е достъпна и функционална среда за децата и младите хора с увреждания, които ще посещават центъра. 

МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА В К-С „ВЪЗРАЖДАНЕ“

Пространството до блок 40 на улица "Пробуда" в к-с "Възраждане" вече предлага нови възможности за отдих, забавление и спорт на хора от всякаква възраст. Районът бе облагороден по проект на Община Бургас, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие".

ИНОВАЦИЯ: “КУЧЕМАТИ” ЗАРАБОТИХА В БУРГАС

В Бургас на няколко места са поставени и работят вендинг машини, които срещу празна пластмасова бутилка дават порция храна за домашния любимец.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НИ ТРИУМФИРАХА С КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ

Волейболистите от "Нефтохимик 2010" триумфираха с купата на България след успех на финала с 3:1 гейма срещу шампиона "Добруджа". Над 1200 зрители в зала "Младост" станаха свидетели на истински спектакъл на европейско ниво.    

СВЕТИ ГЕОРГИ ВЕЧЕ Е ЗАКРИЛНИК НА БУРГАС

В Бургас вече се съхранява частица от мощите на един от най-почитаните християнски светци - свети Георги Победоносец. Реликвата бе дарена от Света гора навръх Гергьовден.

ЦВЕТНО ИЗЛОЖЕНИЕ “ФЛОРА 2016”

САНИРАНЕ

Бургас бе един от най-активните градове при кандидатстването по националната програма и през 2016 г. започна саниране на десетки панелни блокове.

„САРАФОВО“ С НОВА ДЕТСКА ЯСЛА

Бургаският квартал "Сарафово" посрещна Първи юни на 2016 година с нова детска ясла. Тя е изградена в двора на съществуващото детско заведение "Ален мак" и предлага най-модерни условия за отглеждане и възпитание на децата. Стаите са обзаведени с нови мебели. Обособени са помещения за приготвяне на храна, санитарни възли, кабинети за възпитатели и медицински лица.

НАГРАДА “АУТСОРСИНГ ГРАД С НАЙ-ВИСОК ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ”

Бургас спечели специалната годишна награда за "Аутсорсинг град с най-висок потенциал за развитие". Прие я кметът Димитър Николов, който увери представителите на бранша, че ще работи дългосрочно за неговото бъдеще тук.

ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ СТАРТИРА РЕАЛНО В ДВЕ БУРГАСКИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ

Две бургаски училища разкриха паралелки по дуално обучение за първи път в новата история на града. Това са Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". Така учениците ще работят, докато учат, и дори ще получават заплата. Проектът се реализира по швейцарски модел /на снимката - кметът Николов и швейцарският посланик у нас Н. Пр. Денис Кнобел/.

ОБЩИНА БУРГАС ПОДПОМАГА ФИНАНСОВО СТУДЕНТИ В IT СЕКТОРА

60 студенти, обучаващи се в специалности от IT сектора в двата бургаски университета, получават от тази година финансово подпомагане от Общината, която поема семестриалните им такси.

НОВИ МАРШРУТКИ

Шест нови микробуса пътуват по улиците на Бургас. Техният максимален капацитет е 21 места, включително правостоящите. Оборудвани са с климатици, рампа за инвалиди, вътрешното им пространство е добре организирано и комфортно.

УЛ. “ЯНКО КОМИТОВ” И БУЛ. “ТРАКИЯ”

С реконструкцията на улиците "Янко Комитов" и "Тракия" движението в к-с "Славейков" бе реорганизирано заради бързата автобусна линия. Общината  изгради 40 паркоместа и осигури възможност за обратен завой. 

ПЪТЕН ВЪЗЕЛ "ЗАПАД"

Новият Пътен възел Запад облекчи пътуването към Южното Черноморие и границата с Турция, а също така изведе транзитния автомобилен поток от центъра на Бургас.

ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СЕЛО МАРИНКА

Чисто нова детска градина бе изградена в бургаското село Маринка. Досега заведението се помещаваше в местното училище. Просторната двуетажна сграда разполага с модерно оборудван кухненски блок, където се приготвя храната на малчуганите. В приземния етаж се намира спортният салон.

РЕКОНСТРУИРАХА УЛ. “КООПЕРАТОР” В “МЕДЕН РУДНИК”

Реконструираната улица "Кооператор" в "Меден рудник". Тя стана четирилентова и придоби статут на околовръстен път, осигуряващ удобна връзка с бул. "Захари Стоянов", по който се осъществява движението от комплекса към останалите райони на града и обратно. 

НОВА ВЕЛОАЛЕЯ КЪМ “САРАФОВО”

Новата велоалея към квартал "Сарафово" стана любима дестинация за колоездачите. В близост до бункера Община Бургас изгради нов паркинг за около 200 автомобила.    

РЕМОНТ НА АВТОГАРА „ЗАПАД“

РЕМОНТИРАХА СУ “ЙОРДАН ЙОВКОВ”

Извършен бе цялостен ремонт на СУ "Йордан Йовков" в к-с "Изгрев". В него се обучават 250 ученици. 

КВАРТАЛ “САРАФОВО” СЪЩО СЕ СДОБИ С ПЛОЩАДКА ЗА РАЗХОДКА НА КУЧЕТА

РЕМОНТ НА ЧИТАЛИЩА

Наред с училищните, в Бургас бяха извършени ремонти на много читалища - не само в града, но и в съставните селища. Най-голям ресурс бе насочен към две от сградите в най-лошо състояние: НЧ "Фар 1946" и НЧ "Христо Ботев 1937" в квартал "Победа".

УЧИЛИЩНИТЕ СТОЛОВЕ ПОСРЕЩНАХА УЧЕНИЦИТЕ НАПЪЛНО ПРОМЕНЕНИ

С нова модерна визия и разнообразно меню посрещнаха учениците на 15 септември училищните столове в Бургас. Извършени са мащабни вътрешни ремонти, а кухненските блокове са с изцяло ново оборудване.

ОБНОВИХА ДВОРА НА СУ “КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Цялостно бе реконструиран дворът на СУ "Кирил и Методий". Изградена е лекоатлетическа писта със сектор за дълъг и троен скок. Обособени са игрища за футбол, баскетбол и народна топка. Периферно са разположени зони за фитнес и тенис на маса, зона за отдих с нова паркова мебел, детска площадка. Съществуващата зеленина бе запазена максимално.

ВЕЛОСЕРВИЗ ЗА САМОСТОЯТЕЛНО ОБСЛУЖВАНЕ

Притягането на разхлабени винтове, смяната на гума и други проблеми с велосипеда, които възникват в движение, вече няма да са причина да прекъснете разходката си.

200 БУРГАСКИ ДЕЦА УЧАТ В НОВА СГРАДА В КВ. „ПОБЕДА“

Изградена бе нова сграда за предучилищно и начално училищно образование към ОУ "Христо Ботев", кв. "Победа". 200 деца имат възможност редовно да посещават занималня, предучилищна група, да ползват услугите на специалисти - логопед, психолог, здравна помощ.

МОДЕРНИ ПЛОЩАДКИ ПО ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ В УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

Общината създаде модерни площадки по пътна безопасност в няколко учебни заведения. 

ПЪТ МЕЖДУ ГРАД БЪЛГАРОВО И НОВАТА МУ ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА

Интересът към новата Индустриална зона - Българово е голям и първите инвеститори се подготвят да заработят по изграждане на своите предприятия. Затова Община Бургас започна да строи със собствени средства път между самия град и зоната.

ОБЩИНА БУРГАС ВЪВЕДЕ ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ И ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ

Община Бургас въведе изучаване на английски език и при първокласниците. За целта тя създаде необходимата организация, осигури финансов ресурс и проведе обучение на над 30 преподаватели. В програмата за първи клас досега нямаше заложени такива часове. 

УСПЕШНО СТАРТИРА КОМПЮТЪРНОТО ОБУЧЕНИЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Община Бургас въведе часовете по информационни технологии пилотно за 300 деца от 6 детски градини - "Звездица-Зорница", "Вълшебство" - централна сграда и филиал, "Здравец", "Слънце" и "Калина-Малина" - кв. "Ветрен". Поетапно програмата ще обхване всички малчугани на тази възраст. Стартът бе обезпечен материално със закупуването на общо 7 тъчскрийн интерактивни дъски, 7 мултимедии и 168 таблета.    

ВТОРИ ЛИНЕЕН УСКОРИТЕЛ ЗАРАБОТИ В БУРГАСКИЯ ОНКОДИСПАНСЕР

Втори линеен ускорител заработи в Комплексен онкологичен център - Бургас. Той е разположен в новоизграден бункер в непосредствена близост до първия и е от същата престижна марка - ELEKTA. Новият линеен ускорител се използва за лъчетерапия на болни с всякакви видове ракови заболявания. Той е със система за планиране на лъчелечението, позволяваща използването и наслагването на данни от образно-диагностични уредби. 

КРЪСТОВИЩЕ “ТРАПЕЗИЦА”

Проектът за реконструкция на кръстовище "Трапезица" спечели строителен "Оскар". Съоръжението подобри транспортно - експлоатационните характеристики при пресичането на две от основните транспортни артерии в града и осигури безопасно пешеходно преминаване над нивото на пътя.

НОВ БИОКОТЕЛ ТОПЛИ 3000 УЧЕНИЦИ

Обновена е Районната отоплителна централа на "Меден рудник". Модерен биокотел произвежда по-чиста и евтина енергия за две училища и една детска градина в комплекса: ОУ "Елин Пелин", СОУ "Константин Петканов" и ЦДГ "Морска звезда". В тях се обучават 3000 деца.

РЕМОНТИРАХА СУ „ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ“

ПРЕЗ 2016 Г. БУРГАС БЕ ДОМАКИН НА ПРЕСТИЖНИ СПОРТНИ ФОРУМИ

Три престижни международни спортни форума се проведоха в Бургас през 2016-та година: Световното първенство по УШУ за младежи, Световното първенство по Шотокан карате до и Европейското първенство по триатлон. Те доведоха в града хиляди гости от цял свят и му направиха добра реклама.

ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“

Бургаското ОУ "Елин Пелин" вече разполага с изцяло обновено и реконструирано дворно пространство с модерни съоръжения за провеждане на задължителната подготовка по физическо възпитание и спорт на открито за 1050 ученици. Изцяло са ремонтирани три игрища за баскетбол, едно за волейбол и мини футбол, обособена е и нова лекоатлетическа писта. Изградени са две площадки за фитнес на открито, комбинирана спортна площадка за хандбал и минифутбол.

ХРАМ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ОТВОРИ ВРАТИ ЗА МИРЯНИТЕ НА НИКУЛДЕН

След сложен и трудоемък ремонт катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" отново отвори врати за миряните. Църквата бе укрепена външно и вътрешно на няколко нива - от кота нула до покрива.

БЛАГОУСТРОИХА ДВОРА НА ОУ “ВАСИЛ АПРИЛОВ”

РЕКОНСТРУКЦИЯ НА УЛ. “БАТЕНБЕРГ”

Основно бе ремонтирана ул. "Батенберг" в централна градска част. Тя стана много по-комуникативна и удобна както за шофьорите, така и за пешеходците. Дървесната растителност е подмладена. Прокарана е велоалея.

ОБНОВИХА ПРОСТРАНСТВОТО ОКОЛО МОРСКА ГАРА

Обновиха пространството около Морска гара - Бургас. Изградени са двупосочни платна за движение, няколко паркинга, озеленяване, пешеходни зони, ново осветление и асфалтиран кей.

Отличниците на Бургас

Със своите успехи през 2016 г. много поводи за радост и гордост ни дадоха бургаските ученици, спечелили многобройни медали от олимпиади, конкурси и състезания. Трима от тях "запалиха" празничното коледно осветление на града - Георги Бошев, Марина Бояджиева и Камен Велев.    

свали като pdf разглеждания: 69296 последна промяна: 12:15:15, 09 септември 2019