Уважаеми съграждани,

Благодаря ви за подкрепата, която оказвате на общинска администрация в усилията ни да превърнем Бургас в красив и конкурентен на европейските си събратя град. Надявам се тя да става все по-силна, защото ни предстои още много работа.

Бюджет'2009 символично посветихме на децата, на младите и активни хора. Той беше реализиран с подкрепата на бургаските общински съветници, за което им благодаря. Чрез изпълнението му Общината се превърна в най-големия инвеститор на територията на Бургас. Така по време на криза осигурихме заетост за служителите на над 150 местни фирми. Едновременно с това конкуренцията при участието в общинските конкурси намали себестойността при изпълнението на множество инфраструктурни проекти.

От десетилетия Бургас не се е сдобивал с толкова много нови ценни придобивки в рамките само на една година.

През 2008-2009 г. в града бяха построени, цялостно реконструирани или ремонтирани над 40 детски и спортни площадки. Част от тези проекти Общината финансира сама, а други бяха изпълнени в партньорство с частния бизнес.

За същия период построихме и открихме нова детска градина в квартал Лозово, а още три са пред завършване - в Крайморие, "Меден рудник" и в централна градска част. Милиони бяха изразходени за ремонти на бургаските училища и детски градини.

След 25-годишно прекъсване в Бургас за първи път бе изграден голям спортен инфраструктурен обект - спортна зала "Никола Станчев" в к-с "Меден рудник". До края на 2009 г. ще приключи започналото строителство на нов спортен комплекс на открито в квартал "Изгрев" и нов плувен комплекс в Морската градина. До края на годината ще стартира и проектът за изграждане на нова многопрофилна болница с медицински център в "Меден рудник".

През 2009 г. в озеленените площи на Бургас са внесени 800 бр. дървета и близо 10 000 бр. декоративни храсти. За 12 месеца в града бяха обособени 800 нови паркоместа. Над 500 такива бяха освободени чрез инициативата на Общината за прочистване на Бургас от стари, излезли от употреба автомобили.

И през 2009 г. продължихме да реконструираме цялостно основните пътни артерии в града, вместо да отбиваме номера с частични ремонти. Срещнахме затруднения при изпълнението на някои от тези проекти и реализацията им се забави, но държахме много на качественото строителство и се надяваме, че крайният резултат ще удовлетвори бургаските граждани. По мое мнение шофирането по улиците "Цар Симеон I", "Копривщица" и "Захари Стоянов" вече ще е много по-приятно и безопасно.

Методично продължаваме да проектираме и изграждаме ВиК-системи в населените места на общината. Целта ни е до края на мандата всички да имат такива.

Засилихме контрола върху предприятията - екозамърсители. Като резултат от нашите действия фирма "Кроношпан" закупи пречистващ филтър за 10 000 000 евро.

През 2009 г. Бургас отново привлече интерес с активната си политика в областта на културата и туризма. Той се превърна във фестивалната столица на България и по време на криза отчете ръст в туристическата дейност.

В услуга на младите хора беше осигурен безжичен интернет в 4 нови зони на града. Общината закупи нови медицински апарати за нуждите на бургаските пациенти. Предоставихме нови социални услуги и помощ на хората в неравностойно положение. Не на последно място - всички изпълнени от нас инфраструктурни проекти са с осигурен достъп за хората с увреждания, с което Бургас се превръща в града, който им дава възможности за свободно движение, спорт и социална интеграция.

Надявам се това издание да повиши самочувствието на бургазлии, да им покаже, че живеят в динамично време и динамичен град, който постоянно се развива, да повярват, че най-доброто предстои.

Аз твърдо вярвам в това!

 

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС

 

Може да разгледате пълния илюстриран прикачен файл!