Читалища на територията на Община Бургас

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1880", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛАИЩЕ

Бургас 8001
НЧ "Пробуда -1880"
ул. "Дрин" №14
Атанаска Пенкова - 056 832404
[email protected]
Понеделник - петък - 9:00 -17:00    

НЧ "Пробуда 1880" г. Бургас е културно - просветно сдружение, създадено през 1880 година. Читалището има богата история и е първоосновател на много професионални културни институти в града. Работи на територията на община Бургас, с адрес на управление к-с "Братя Миладинови", ул. "Дрин" №14. Разполага с библиотека, любителски формации, школи за изучаване на чужди езици и школи по изкуствата.

БИБЛИОТЕКАТА е образователен, социален, културен и информационен център, част от цялостната визия на читалището и обединител на другите звена, работещи към него. Тя разполага с изключително богат фонд от 100 024 тома, от които 97 011 книги, 1088 периодични и др. издания. Те са разпределени по съдържание: отраслова литература, художествена литература за възрастни, детска отраслова и детска художествена, и по език: български, полски, руски, английски и немски. Обособени са сбирки от книги- "Автограф", "Старини".

В библиотеката работят Ирина Овчарова и Цонка Желева- специалисти с професионална компетентност и опит.

АНСАМБЪЛ "АТАНАС МАНЧЕВ"- Създаден е през 1945 година. Той обединява любители на танцовия фолклор от различни възрасти и социални групи. Осъществява целогодишно обучение, реализира самостоятелни концерти и участва в общи прояви на читалището с други културни и образователни институти, в инициативите на Община Бургас, гастролира в региона, в страната и зад граница. Популяризира народното танцово изкуство и богатството на българския фолклор на международни и национални фолклорни фестивали. Той е осъществил успешни турнета в Русия, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Хърватска, Италия, Белгия, Холандия, Индия, Индонезия, Шри Ланка, Сингапур, Афганистан и др.
В партньорство със социалните институции на територията на общината работи по програма за интерграция и рехабилитация на деца и възрастни в неравностойно положение. Към ансамбъла функционират:
* Детски танцов състав
* Средношколски танцов състав
* Представителен танцов състав
* Танцова формация на ветераните
* Оркестър
Художествен ръководител на Ансамбъла е Димитър Тонев, на детския и средношколския състав - Павлина Кръстева.


КЛУБ "СЕЗОНИ"- Създаден през 1996 година като вокална студия, той включва млади изпълнители на възраст от 4 до19 години с доказани успехи в различни музикални конкурси и фестивали, като има дава възможност да представят таланта си и да участват активно в културната програма на читалището, празниците на други образователни и културни институции и Община Бургас. Възпитаниците на клуба участват в национални и международни конкурси, носители са на многобройни награди и призови места. Художествен ръководител на Клуба е Кина Христова.

СТУДИО "ПРИКАЗЕН ТЕАТЪР" възражда една стара, но изключително необходима за града ни традиция. То обединява талантливи деца, младежи и техните родители, като създава възможност за дискусии, обсъждания и представяне на театрални постановки. Художествен ръководител на Студиото е Христо Симеонов.

ШКОЛИ - Школите към читалището работят основно с подрастващи в ученическа възраст, организирани в групови и индивидуални занимания по утвърдени програми. Те провеждат учебни занятия и продукции, участват в конкурси, пленери, изложби, състезания. Школите са за изучаване на английски език - деца и възрастни, школа по математика, по български език и литература, по изобразително и приложно изкуство.

КУЛТУРЕН АФИШ - От декември 1996 год. читалището организира и успешно провежда Национален конкурс за млади поп и рок изпълнители "Сезони". На сцената на конкурса за изминалите години са се представили хиляди деца и младежи от цялата страна. Голяма част от тях правят професионална кариера в поп и рок музиката. Носители на Гранд при са добре познатите имена на българската публика - Димитър Атанасов, Стефка Емилова, Мирослав Станчев, Краси Кралева, Мина Пенкова, Михаела Филева и мн. др.

Редица от читалищните прояви, провеждани през годините, имат своя постоянна публика - "Никулденски чудеса", "По стъпките на великденския заек", "Раклата на баба", "Автограф", "Под коледната елха", както и многобройните концерти на любителски състави.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 1940", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Любен Каравелов 1940" 
ул. "Цар Калоян" № 24 - [email protected]
Величка Колева - 056 844469

[email protected]
понеделник - петък - 9:00 до 17:30 часа    

На 18.02.1940 г. Щерю Тодинов, Димитър Добрев, Елена Сидерова, Маринка Градева и др., по искане на хора от квартала до Старата гара, подават молба до Община Бургас да се разреши откриване на читалище. На 3 март с.г. се поставя началото на новото читалище, на което дават името на Любен Каравелов, като го свързват с това, че учредителното събрание се провежда в една от стаите на едноименното училище. Жители на квартала даряват парични суми и 300 книги, с които се поставя началото на библиотечния фонд.

През годините читалището развива богата и разнообразна художествено-творческа, образователна и културна дейност. Тук още през 1957 г. се създава езикова детска градина за изучаване на руски, немски и френски език, която продължава съществуването си до 2002 г. Читалищните членове и децата имат възможност да посещават езикови курсове, кръжоци по фотография, художествено слово, изобразително изкуство и литературен клуб. С голяма популярност се ползват Театърът на приказката, школата по графика, дуо "Матич" - състав за илюзии, кръжокът по композиране.

Към настоящия момент наличният библиотечен фонд наброява 47 800 бр. библ. единици, в читалнята на разположение са 12 периодични издания. Библиотеката предлага на своите ползватели компютърни и копирни услуги, интернет достъп, сканиране и ламиниране. Читалището е организатор на традиционни културни прояви: Международния литературен конкурс "Изкуство против дрогата", вечерта на славянската литература "Свято слово", в която са участвали автори от Русия, Македония, Полша, Хърватска, Сърбия, Поетично кафене, посветено на Международния ден на поезията и др.

Към читалището от 1991 г. съществува ФФ "Тракийче", носител на десетки награди от регионални и национални конкурси и фестивали: "Орфеево изворче", Копривщица, Божура, "Радост на брега" и др. Формацията е отличена с плакет "Св.Николай Чудотворец" от Община Бургас. Основател на състава е видният бургаски педагог Нина Матева, а към настоящия момент художествен ръководител е Пенка Петрова.

Литературно студио "Митични птици" е създадено през 1993 г. от Роза Боянова - поетеса и арт педагог.Стиховете, сътворени от младите хора в Студиото, са познати в страните на Европа, в САЩ и Япония. Студиото е издало вече 16 книги - сборници и дебютни книги на своите членове, носители на десетки национални и международни награди. Негов кръстник е известният български поет Любомир Левчев.

Групата за стари градски и шлагерни песни "Морски бриз" се създава през 2007 г. Носител е на призови места от национални конкурси в Пловдив/2008, 2009 г./ Нейни ръководители са Хачо Сърабян, Ани Маркова, Емануил Арнаудов. В читалището работи и музикална школа с класове по пиано и китара - преподаватели Ангелина Попова и Яким Якимов.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "АСЕН ЗЛАТАРОВ 1940", ГР.БУРГАС

Читалище

Ул. "Александровска" № 147
Диана Радославова
056 816659
[email protected]
понеделник - петък - 8:30 -17:00 часа    

На 24.11.1940 година в квартал "Александър Георгиев Коджакафалията" /днес к-с "Братя Миладинови"/ директорът на училището Тодор Нейков провежда в една от класните стаи събрание, на което се учредява читалището под името "Александър Георгиев".Сред учредителите личат имената на известни личности в различни области на културния живот на града.

На 03.03.1945 година на Общо събрание Управителният съвет преименува читалището на името на бележития наш учен проф.Асен Златаров.От тази дата във всички документи то носи това име.

Читалището премества своята база на ул."Александровска", № 147 през 1956 година и от тогава то обслужва район в центъра на града с жители около 30 000 души.

Към него се създават: танцов и фолклорен състав от млади ентусиазирани танцьори и певци, кръжок по изобразително изкуство и кукловодство, руска полудневна детска градина, състав за модерни танци, група за автентичен фолклор, камерен ансамбъл за църковно-славянско песнопеене "Йоан Златоуст".

Сега, 72 години по късно от своето съществуване, към читалището работят вокална група за стари градски песни "Ретро-Бургас"- носител на много национални награди и Школа по батик - известна далече зад границите на България.Годишно се организират множество мероприятия, провеждат се два литературни конкурса - "Магията на словото" - посветен на 24 май и " Бургас-моят град"- посветен на Деня на Бургас- Никулден.

Богата по съдържание и разнообразна по форми е културно-просветната дейност през годините- празници, срещи, утра, музикални програми.В летописната книга са вписани имената на творци, гостували по покана на читалищното настоятелството.

Читалищната библиотека започва с 400 тома литература и 100 читатели. Днес нейният библиотечен фонд наброява над 43 000 библиотечни единици. Библиотеката е оборудвана с компютри с интернет, работи с библиотечен софтуер "АБ", има богат справочен фонд и добри условия за работа в читалня.

Народно читалище"Асен Златаров 1940" е културен институт, който се грижи за запазване и развитие на духовните стойности на нашия народ и отстояване на изконните български ценности.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ФАР 1946", ГР.БУРГАС

Народно читалище "Фар - 1946" град Бургас
8001 град Бургас  ул."Странджа планина" № 20
e-mail: [email protected]  , Facebook: https://www.facebook.com/nchfar1946burgas/
0876 649928 - секретар, 0877 395296 - библиотека, 0878 466774 - читалня
понеделник - петък 8:30 -12:30 и 13:00 -17:00 часа

НЧ "Фар 1946" - Бургас е създадено през 1946 година от културната организация "Иля Еренбург" на евреите в Бургас и се е казвало "Шалом Алейхем"- името на известен еврейски поет. През 1952 година по инициатива на семейство Мария и Петър Златеви се преименува на "Фар", а от 2010 година - "Фар 1946".

НЧ "Фар 1946" е разположено в под блоково пространство. То разполага с библиотека за възрастни, детски отдел и читалня. Книгите са около 40 000 тома литература. Библиотеката е компютризирана и се обслужва от компетентни и квалифицирани библиотекари.

В читалището има салон със 100 места, учебна зала с 40 места и 4 кабинета.

Дейности за възрастни:
Вокална формация "Ангира" с диригент Александър Перпериев
Фолклорен клуб "Гергьовче" начинаещи с хореограф Ивайло Стоянов
Арт терапия - Гергана Аврамова

Дейности за деца:
Вокална група "Слънчеви капки" - Мария Митева
Солово поп пеене - Малинка Бакалова
Пиано - Лора Стойчева и Емилия Дикова
Цигулков ансамбъл "Звездички" - Едуард Василев
Литературен кръжок "Иван Апостолов" - Динко Динков
Детска театрална формация "Усмивка" - Румяна Кралева
Арт ателие "Седем" - Юлия Ангелова
Английски език - Ирина Костадинова
Модерен балет "Фрея"  начинаещи - Ксения Бакалова
Арт терапия - Гергана Аврамова

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ИЗГРЕВ 1909", ГР.БУРГАС

Народно читалище

Народно читалище  "Изгрев 1909"
ж.к. "Изгрев", до бл. 72
секретар Кристина Атанасова
056  860889; 0888 910169
[email protected]
Работно време
понеделник - петък
9:00-12:30  13:00-17:30  

Народно читалище "Изгрев 1909" е основано през 1909 година и е приемник на читалище "Пробуда" с. Атанасово. Учредителите са будни, образовани и културни хора. Поколения са свързани с театралната трупа, спортните отбори, танцовия състав, музикалната и езиковата школа. Носител е на орден "Кирил и Методий" I-ва степен.

Днес читалище "Изгрев 1909" осъществява дейност на територията на жилищните к-си "Изгрев и "Зорница" с население около 40 000 души. Читалището удовлетворява потребностите на местната общност. Изпълнява и културно просветни задачи, възложени от Община Бургас. Ритмичното обновяване на библиотечните колекции дава възможност за пълноценен културен диалог. Всички библиотечни процеси са автоматизирани. Библиотека "Изгрев 1909" е целева по програма "Глобални библиотеки - България".

• Мисия:

Да съхрани добрата традиция в условията на урбанизация, за да утвърди един голям жилищен район на Бургас като динамично социално и културно пространство със своя духовна идентичност. Да сближава и активира семействата, домакинствата и институциите на територията на жилищния район, индиректно и деликатно да влияе на общността да променя облика на жизнената си среда. Да съдейства за подобряване качеството на живот чрез равен и свободен достъп до информация и услуги.

• Дейности:

1/ Образователна в четири основни направления: "Краезнание", "Време за четене", "Природа и човек", "Здравословен начин на живот"

2/ Културно - развлекателна. Организира и провежда концерти, празници и тържества по различни поводи.

3/ Библиотечно-информационна.

Библиотека. Библиотечен фонд - 37 500 тома, чуждоезикова сбирка- английски, немски и руски език около 1500 тома.

Компютърен център- пространство за информация, култура, общуване и услуги.

Вокално-театрална студия "Изгрев"

Студията предлага: Детска вокална група "ИзгревЧет@" и индивидуално обучение.

Приемат се и се обучават деца на възраст от 5 до 18 години. Записването се осъществява чрез предварително прослушване. Сценичните прояви включват вокални изпълнения, театрални етюди и танци.

През 2019 г. по повод юбилея на читалището композиторът Стефан Диомов написа за Детска вокална група "ИзгревЧет@" песента "Моят град".

Училище за родители "Тийн зона" - поредица от пет уъркшопа на година с родители и психолози. Включва и лекции, интерактивни упражнения, дискусии.

Визитна картичка на читалище "Изгрев 1909" са и ежегодните събития:

"Изгрев парк фест" е празник на децата творци от читалищата на Община Бургас. С мотото "Разлюлей парка" децата от школите, кръжоците и съставите на читалищата превръщат сцената в парка в креативно арт пространство.

"Изгрев парк чете" е лятно предизвикателство, което превръща парк "Изгрев" в зелена библиотека и привлича нова читателска аудитория.

"Четем заедно една книга" е част от световния модел "Оne Сity, one Вook" и има за цел да насърчава четенето като вид комуникация, която сближава.

"Децата и мартениците" е кампания, която обединява около една кауза читалището, Детски отдел на РБ "П.Яворов", пет училища и пет детски градини в района с над 300 участници от различни възрасти.

"Воден отпечатък" е инициатива за екологична информираност и култура. Осъществява се по повод 22 март Световен ден на водата с подкрепата на "Победа" ООД, Общинско предприятие "Туризъм" - Бургас и РИОСВ.

"Картичка от морето" е съвместен проект с регионалните библиотеки в страната, който има за цел да провокира мисълта на децата за бъдещето на уникалната екосистема Черно море. С подкрепата на ОП "Туризъм" Бургас.

В организацията и реализацията на ежегодните събития се включват доброволци от различни възрасти.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ 1983", ГР.БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

8000 Бургас
НЧ "Пенчо Славейков 1983" 
к-с "Славейков", бл. 55, вх. В-Г
Тодорка Симеонова - 056 860902 
[email protected]
понеделник - петък - 9:00 -17:00 часа    

Народно читалище "Пенчо Славейков 1983"- Бургас функционира на територията на комплекс "Славейков".Приоритетна дейност е библиотечната.

Книжният фонд е над 33 000 библиотечни документи; средногодишно постоянните читатели са около 1000, посещенията 11 000; раздадената литература - 29 000 тома.Половината от читателите са на младежка възраст.Връзката на читалището с учебните заведения на територията на комплекса е традиционно добра и дава положителни резултати в областта на образованието и творческите изяви на ученици и студенти.

Читалището подпомага развитието на любителското творчество,организира концерти, изложби, срещи с творци и дейци на културата, отбелязва дати и годишнини на събития и личности от историческия и културен календар. Работи се по дългосрочен проект "Будители".С решение на настоятелството носители на наградата "Будители" са личности с принос в развитието на читалището като Ваньо Вълчев, Борис Бухчев, Желязко Тойчев, Иван Крачолов, Никола Странджански, Величка Сейменлийска. Наградата е плакет с образа на Пенчо Славейков, дело на скулптора Ненчо Русев.

Към Министерството на културата читалището е спечелило 7 проекта за
обновяване и обогатяване на библиотечния фонд с нова литература, 3 проекта за частични ремонти и 1 за компютърна техника.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ 1937", ГР.БУРГАС

НЧ "Христо Ботев 1937"
кв. "Победа" 
ул. "Кубрат" №7
Атанаска Желязова
0893 049100
[email protected]
понеделник - петък - 8:00 -16:00 часа    

НЧ "Христо Ботев" е учредено през 1937 година като традиционен културно - просветен център с основни цели:

• Развитие и обогатяване на културния живот
• Запазване на обичаите и традициите,
• Разширяване знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството, културата.
• Интеграция и социализация на подрастващите
• За постигане на тези цели читалището извършва следните дейности:
• Поддържа и развива публична библиотека с над 3000 библиотечни единици, читалня, интернет, допълнителни услуги - копирни, компютърни, принтерни, ламиниране и др.
• Развива любителското творчество чрез:
• Вокална група "Песъчинки" , основана през 1998 год. Децата са участвали в много концерти и конкурси, отличени са с награди и с грамоти.
• Приложен кръжок "Фантазия" -основан през 2005 год. В неговата дейност е заложено изучаването на народното творчество, където малките приложници показват соята фантазия и умение. Те печелят награди и активно продължават да участват в конкурси.

Читалището има разнообразна културна програма, в която са залегнали утвърдени празници- Ден на самодееца, "Шарени вълшебства", Банго Васил, Курбан байрям, Рамазан байрям, международен ден на ромите, международен ден на Детето, Деня на Бургас, бележити дати и събития.

НЧ "Христо Ботев 1937" реализира част от културната си програма със съдействието на Община Бургас. Разбира се, че това не е достатъчно, но е предизвикателство за развитието на читалището през следващите години.

НЧ "Христо Ботев 1937" се намира в квартал "Победа" - район с население от различни етноси - българи, роми, турци, украинци и др. Може да се каже, че сме пример за етническа толерантност. По- голяма част от населението е безработно и с ниска грамотност. Невъзможността му да се справя само насочва читалището да разработва и внедрява допълнителни услуги на населението като попълване на молби, бланки и др. Техническата база е напълно обновена.

През 2005 год. НЧ "Христо Ботев 1937" печели два проекта - единият - малки проекти към Областна управа за ремонт и другият - към НСЕДВ - за провеждане на Международния ден на ромите.

През 2007 година читалището навърши 70 години. То създава партньорства с правителствени и неправителствени организации и е отворено за нови иновационни програми и идеи. Независимо от трудностите, които среща държавата, НЧ "Христо Ботев 1937" продължава да работи в посока интеграцията и социализацията на родители и деца.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ 1985", ГР.БУРГАС

ЧИТАЛИЩЕ

8011 Бургас 
НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985"
к-с " Меден рудник" , бл. 425 /партер/
Веселина Николова - Секретар
Тел. 056 852276
http://www.chitalishte-km.org/
[email protected]
Работно време: 08:30 до 18,00 ч - от понеделник до петък    

Читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" се намира в комплекс "Меден рудник". Създадено е през 1985 година. Основните му дейности са в унисон с потребностите на общността и се развиват в четири посоки: библиотечно - информационна, обучения, културни събития и прояви, услуги.

"Св. св. Кирил и Методий" е второто в страната читалище, което от 2003 година предлага на хората със зрителни увреждания равен достъп до информация чрез съвременните технологии. Към компютрите за ползватели в библиотеката, обновени по програма "Глоб@лни библиотеки"на Бил и Мелинда Гейтс, е инсталиран и специален т.н. четящ софтуер Jaws.
Към момента в читалището работят:
• Библиотека, която е автоматизирана, с фонд 26000 тома на традиционни и електронни носители.
• Литературно студио "Златни перца" с арт- педагог поетесата Калина Тельянова - занимания с литературно творчество за развиване мисленето на децата и създаване вкус към литературата
• Арт - школа - групови занимания по декоративно изкуство за деца и възрастни
• Музикална школа - клас пиано - индивидуално обучение по солфеж и пиано
• Вокална група за руски песни и романси - за любителите на хубавата руска песен с ръководител Евгения Савова
• Курсова за деца и възрастни : интерактивно обучение по английски език, начални компютърни умения за възрастни
Разработени са различни летни програми, които дават възможност за полезно използване на лятната ваканция, като заедно с това подготвят децата за по- задълбочени занимания през учебната година : ДЕТСКА ГРАДИНА С ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, ЛЕТЕН КУРС ПО АНГ. ЕЗИК И ЛЯТНА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА 1-ви и 2 -ри клас "ПРИКАЗНИ ИСТОРИИ".
През летните месеци за всички деца, които искат различно преживяване на ваканцията, читалището предлага почасови занимания с изкуства - рисуване, рисуване с природни материали и восък, музика и караоке, драматизация в лятната академия на изкуствата.
Организират се множество културни събития. Визитните картички на читалището са: Национален литературен конкурс "Море", ежегодната изложба на гоблени "Цветно вълшебство", а от 2012 година - фестивалът "Шарено котле - култура и традиции на местните общности".
Културният календар на НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985" -Бургас обхваща и различни прояви като празнични концерти с базари на открито за Великден, Никулден, Деня на детето, Коледа и др. през цялата година, които радват жителите на най- големия жилищен комплекс в града.
Читалището е член на Съюза на народните читалища, Асоциация "Съвременни читалища" и Платформа АГОРА.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 1928", ГР.БУРГАС

ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Паисий Хилендарски 1928" 
к-с "Меден рудник" 
ул. "Въстаническа", №40
Светломира Възелова 
056 852234
[email protected]
понеделник - петък - 8:30 -12:30 и 13:30 -17:30 часа    

Читалището е учредено през 1928 година и обслужва зона "В"и "Г" на най- големия комплекс в Бургас - Меден рудник. В района има основно училище и професионално - техническа гимназия.

Основните дейности на НЧ "Паисий Хилендарски 1928" се развиват в три приоритетни области - библиотечно - информационна, любителско- художествено творчество и културно - образователна.Дейностите са свързани с организиране на масови информационни мероприятия, съхраняване на народните обичаи и традиции, утвърждаване на музикалната школа, обогатяване фонда на библиотеката с книги, участия във фестивали и общински мероприятия, срещи с писатели.

Чрез определяне на приоритетните области се цели да се постигне всеобхватност при осъществяване на целите и задачите за превръщане на читалището в информационен център и място за осъществяване на комплексни дейности и програми, основани на реалните нужди на местната общност.

ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ:
БИБЛИОТЕКА:

В развитото гражданско и информационно общество библиотеката на читалище "Паисий Хилендарски 1928" се е наложила като посредник между потребителите и информацията - книги, периодика, аудио - визуални материали, интернет. Фондът и надхвърля 26000 тома. Поддържат се тематични картотеки по литературознание, краезнание и др., в които са описани публикации от вестници, списания, интернет. Има възможност за копиране, сканиране на части от книги, принтиране на материали от интернет.

ЛЮБИТЕЛСКО ТВОРЧЕСТВО:

Музикалната школа на читалището е утвърдена база с класове по пиано, акордеон, гайда и кавал. Обучението е индивидуално, преподавателите са високо квалифицирани.
Кукерската група е създадена през 1972 година. Като традиция тя участва в Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник и в Симитли. Гостувала е на празници в Калофер, Веселиново, Средец и в почти всички селища в района на Бургас.
Детска фолклорна група "Звъника" съществува от 2010 година. Тя разучава и съхранява автентичния странджански фолклор.


КУЛТУРНА И ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ:
ОРГАНИЗИРА ПРАЗНИЦИ И КОНЦЕРТИ

С организирането на прояви, търсени от младите хора, се дава възможност за развиване на творческите им заложби. Инициират се празнични концерти на открито за Великден и Никулден. Провеждат се кукерски игри, коледуване по къщите, възстановяват се обичаи и традиции. Организират се срещи - разговори с писатели и видни личности, представят се книги и литературни четения, осъществяват се мултимедийни презентации на различни теми, както и тематични вечери, викторини, посветени на бележити дати и събития. Работи се активно по проекти.
Читалището непрекъснато се насочва към нови, по-съвременни форми на работа - разработва собствени проекти и участва като партньор в други.


УСЛУГИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО:

НЧ "Паисий Хилендарски 1928" предлага компютърни услуги, копиране, принтиране на документи и материали.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ХАМАЛОГИКА 2014" - БУРГАС

НЧ "Хамалогика 2014" - Бургас 
ул."Шейново", № 26 
Росен Славов - 0897 960286
[email protected]
www.hamalogika.com    


Народно читалище "Хамалогика 2014" е създадено в края на 2014 г. Въпреки кратката му история, управленския екип зад него вече разполага с 4 години опит в различни по мащаб проекти в областта на културата, образованието и социалното предприемачество. Въпреки, че читалището е новосъздадено, то работи в сътрудничество с други културни, научни и образователни институции, държавни и общински органи, бизнеса и организациите с нестопанска цел.

В нашата работа ние винаги търсим възможности да се смесват изкуството с науката, архитектурата, дизайна, технологиите, образованието, екологията и др. Чрез иновативни подходи въвеждаме неконвенционални културни продукти, форми на изкуство и световни практики на местно ниво.
Читалището е победител в Конкурс АГОРА 2015 за гражданска читалищна инициатива за 2015 г. с проекта си "ЗАедно читалище".


Повече за нашата дейност може да научите от нашият сайт: www.hamalogika.com

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1937", КВ.ГОРНО ЕЗЕРОВО

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Васил Левски 1937" 
кв. Горно Езерово 
ул. "Дружба", № 26
Димитрина Георгиева - 0896 761851
[email protected]
понеделник-петък - 9:30-18:30    

НЧ "Васил Левски", кв. Горно Езерово е създадено през 1937 г. и от тогава до сега то е център на духовна култура и просвета и пазител на народните традиции. Всички културни и обществено - значими събития се провеждат в читалището.

Районът, който обслужва, е около 2600 жители, българи и роми. Тук се съхраняват традициите и народните обичаи - кукеруване, коледуване, лазаруване, великденски и коледно - новогодишни празници.Традиция става и тържественото честване на празника на Горно Езерово - "Св. св. Константин и Елена"

Читалището е носител на орден "Кирил и Методий" - II - ра степен за своята 50 - годишна история и е средище на културния живот в квартала.
Библиотечната дейност е една от основните читалищни дейности. За целта периодично се попълва фонда на библиотеката с нови книги, периодични издания и др.
Търсят се възможности за участия в проекти, уроци за запознаване на децата с библиотеката. Сега тя притежава 13000 тома литература. Извършват се компютърни, копирни и интернет услуги. През 2008 год. читалището печели проекта "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" за попълване на БФ с нова литература.

Предмет на дейността на НЧ "Васил Левски 1937" е развитието и подпомагането на любителското художествено творчество, популяризиране на местните обичаи и традиции, чествания на бележити дати и събития.

Читалището печели през последните години няколко проекта - в областта на любителското творчество "Коледно - новогодишен базар", проект за озвучителна техника и национални носии, както и за попълване на библиотечния фонд.

Женската битова група, създадена към НЧ "Васил Левски 1937" се нарича "Златни кестени". Всяка година тя взема участие в тракийските събори в Поморие и Ахелой. През тази година тя се представи и в Националния фолклорен събор"На мегдана" в Камено.

Културна дейност:
Първият празник в началото на годината, който тържествено се чества, е Денят на родилната помощ - 21 януари или Бабинден.
Всяка година с цветя, стихове, песни и преклонение читалище и училище отбелязват тържествено годишнината на своя патрон - Васил Левски.

Колоритен е и пролетният празник "кукеруване", който се провежда с младежите от кв. Горно Езерово.

Международният празник на жената - 8-март се чества също с жените от квартала..

Съвместно с ОУ "В. Левски" и Пенсионерския клуб се посреща Благовещение, а "лазаруването" - по домовете на квартала.

По повод деня на книгата първокласниците стават читатели на библиотеката с ритуала "Вече сме читатели".

Великденските празници са организирани съвместно с училището и детската градина, като се подреждат изложба-базар на великденски украси, яйца и погачи.

Традиция става тържественото честване на празника на квартала - "Св. св. Константин и Елена", както и откриването на жътвената кампания съвместно със ЗК "Тракия".

На 24 юни - Еньовден - празника на билките, жените извиват венец от лековити билки, като всички минават под него за здраве и дълголетие.

Независимостта на България се отбелязва с тържествена програма и участието на битовата група към читалището.

На Никулден се инициира празничен концерт, а през коледно -новогодишните празненства се подрежда изложба на погачи и коледни украси съвместно с училището.
А на Бъдни вечер млади момци коледари обикалят обикалят квартала, пеят песни и нареждат молитви за здраве и благоденствие.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1927, КВ.ДОЛНО ЕЗЕРОВО

ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Просвета 1927"
ж.к. "Долно Езерово"
ул. "З.Зограф" 80 Б
Донка Димова
тел./факс: 056 589601
0895 506209
e-mail: [email protected]
понеделник - петък - 9:00 -17:30 часа
Читалище "Просвета 1927" Бургас е създадено на 21 януари 1927 г. и се намира в кв. Долно Езерово, Бургас.

ДЕЙНОСТИ

Библиотека
Разполага с 13 351 библиотечни единици, интернет център с четири потребителски места. Услуги: копиране, скенер, безплатен достъп до интернет за читателите, достъп до Уча.се.

Детско ателие по рисуване и приложни изкуства - ръководител Вили Колева
Работи вече 20 години. Младите художници са носители на много награди. Ателието изработва картички, покани, сувенири по различни поводи.Традиционни са ежегодните летни пленери. Последните са съвместно с литературно студио "Митични птици". Резултат от един такъв пленер е книжката "Зелено време". Заниманията се провеждат всяка събота от 13.00 часа

Вокално студио Галакси - ръководител Руси Русев
Децата репетират в специално оборудвано студио с възможност за записи. Репетициите са сряда и четвъртък от 16.30 часа

Гайдарска група Вая - ръководител Николай Иванов
Репетициите са понеделник и сряда от 17.00 часа

Кукерска група Каваклии - ръководител Йовка Русева
Носител на Златна маска от Фестивал Сурва Перник 2019

Клуб за народни танци
Репетиции - понеделник и сряда от 18.30 часа

Зумба - за деца и възрастни
Всеки вторник и четвъртък от 18.00 часа

Услуги
• Принтиране
• Копиране
• Сканиране
• Ламиниране
• Факс
• Зала с мултимедия и озвучаване
• Лятна занималня
• Детски партита за рождени дни
• Организиране на празници, концерти

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ТРАКИЯ 1930" - КВ.ЛОЗОВО

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Тракия 1930"
кв. Лозово 
секретар Стоянка Алексиева 
0899 488650
[email protected]
понеделник - петък - 9:30 -18:30 часа        

Народно читалище "Тракия" е основано през далечната 1930г. С общи усилия читалищните активисти пригаждат малка стая в старото училище, където на една полица нареждат първите 16 книги, подарени от Коста Картунов - народен представител.За председател е избран Петър Маринов. През 1936г. е закупен първият грамофон и първият радиоапарат. 

До 1944г. читателите и активистите наброяват вече 320. Цялата дейност от 1953-1969г. се ръководи от директора на училището Стоян Иванов Стоянов - дългогодишен председател на читалището.
Читалището е носител на Орден "Кирил и Методий"-ІІ степен през 1980г. Заслуги за развитието на дейността му имат и библиотекарите - Станка Павлова, Цветанка Спасова, Зюмбюлка Атанасова, Станка Димитрова, Неделя Алексиева, Мария Ангелова, Стефка Ставрева, Нела Сивова, Пенка Панайотова и Стоянка Алексиева.

НЧ "Тракия-1930" е единствен културен център в квартала.

В продължение на повече от 80 години то развива културно-просветна дейност и достолепно отстоява присъствието си в кв.Лозово. Дейността му се развива в три насоки: библиотечно-информационна, любителска художествено-творческа и културна. Чрез книжния си фонд библиотеката запълва информационните нужди на читателите от всички възрасти, като поддържа общодостъпна библиотека с читалня. В момента тя разполага с над 12 000 тома литература и има над 200 читатели. Читалището е организатор на културни прояви, местни празници и чествания.Неговата мисия е ориентирана към съхраняване и развитие на българските традиции и народни обичаи, разширяване на съдържателния и социален обхват на читалищната дейност за привличане на по-широк кръг от населението и в същото време да се утвърди като съвременен културен център.

Със своята културно - просветна дейност читалището работи за съхраняването на българския дух, език и култура. Чрез реализиране на целите, описани в устава успешно задоволява потребностите на жителите в кв.Лозово.

Традиция са организираните от читалището празници, концерти, изложби и народни обичаи. Запазени са, обогатени и развити народните обичаи и традиции като: кукерски игри, лазаруване, коледуване и др.
Към НЧ "Тракия 1930" функционира целогодишно и клуб за тренировки по аеробика.
През последните години то е спечелило няколко проекта от министерството на културата, много дипломи, грамоти и награди за участия.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПЕТЪР ЯНЕВ 1939", КВ.КРАЙМОРИЕ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Петър Янев 1939" 
кв. Крайморие
Ул. "Христо Арнаудов", №15
056 890315 
Секретар Мария Петрова 
[email protected]
понеделник - петък - 9:30 -18:30 часа    

НЧ "Петър Янев" е създадено през 1939 год. и е основано от Лазар Янев, Атанас Савов, Яни Андонов и Христо Славов. Отначало се помещава в училището. 

През 1949 -1951 год. се построява читалищна сграда по инициатива на селото с помощта на младежка бригада и ГНС. Сградата се състои от три помещения - библиотека, гримьорна и книгохранилище, след което е построена пристройка за кино.

До 1986 год. същата се ползва за библиотека, пълномощничество, кметство, здравна служба и финансова служба. От 1986 год. читалището се мести в павилион от метална конструкция и се ползва до момента за такава, а читалищната сграда- за кметство и детска кухня.

Патронът на НЧ "Петър Янев 1939" носи името на прогресивен учител, убит от гръцките фанариоти.

Днес читалището е единственият културен център на територията на кв. Крайморие с население около 1000 жители. Библиотеката му разполага с общ книжен фонд 11560 тома литература. Към НЧ "Петър Янев 1939" са оформени школа по керамика, кръжок по интереси, група по тай-бо, детска вокална и танцова група. Предлагат се интернет и копирни услуги.

Мисията на читалището днес е да съхрани добрата традиция и да се превърне в съвременен център за културно и гражданско развитие.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "АНГЕЛ ДИМИТРОВ 1929", КВ.САРАФОВО

НЧ "Ангел Димитров 1929" 
кв. Сарафово
ул. "Брацигово"№14
Желязка Маркова
0895  506214
[email protected]
понеделник - петък - 9:30 -18:30 часа    

През есента на 1929 година неколцина младежи от Сарафово с активното съдействие на учителя Георги Казаков основават читалище "Ламбо Мърдев".

Патронът на читалището е учителят от с. Булкарьой, околия Кишан в Турция.

През 1913 год. той е убит от турците, при прогонването на сарафовци от Одринска Тракия.
До 1963 год. читалището се помещава на различни места - в стара кирпичена сграда, в дюкян, в бръснарница и др. Първи библиотекар е Георги Казаков.
В началото на ноември тържествено е открита новата сграда. Оттогава до сега читалището носи името Ангел Димитров.

Разнообразна е дейността на НЧ "Ангел Димитров 1929" през изминалите години - създадени са детски музикални школи по акордеон, китара, пиано и цигулка, сформиран е театрален състав за възрастни, детски куклено- театрален състав, фолклорни формации в две възрастови категории. В читалището има обособени школи по изобразително и приложно изкуство. Тук се организират срещи с писатели и културни дейци от София, изложби на бургаски художници, изложба на гоблени, инициират се конкурси "Градините на Сарафово" и др.

През изминалите години самодейните състави при читалището са носители на златни и сребърни медали, грамоти, отличия и др.

2003 год.със съдействието на ръководството на читалището. Т. Мишев издаде книгата "Историята на Сарафово".

През последните три години НЧ "Ангел Димитров 1929", съвместно с туроператорска фирма провежда международен творчески фестивал "Морски бриз"с участието на български и украински състави. Към него са сформирани фолклорна група "Ружа" с ръководител Милка Андреева и коледарска група.

Библиотеката при читалището притежава 15459 бр. библиотечни материали. През последните години читателите са между 350-380 бр.
От 2005 год. тук работи интернет клуб, който задоволява нуждите както на жителите на Сарафово, така и на летовниците от страната и чужбина.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ 1928", КВ.БАНЕВО

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Христо Ботев 1928" 
кв. Банево
ул. "Хаджи Димитър" № 7
Станка Вангелова 
0895 506233
[email protected]
понеделник - петък -9:30 -18:30     

НЧ "Христо Ботев 1928", кв. Банево е създадено на през декември 1928 год. след проведено учредително събрание. На него се взема се решение да се започне с театрална дейност.След период на прекъсване тя се възстановява през 2004 год. Тогава се създава детската трупа "Талантино" с художествен ръководител Станимир Карагьозов. Следват редица национални участия и награди - "За най- добър млад актьор", "Специалната награда на журито", а през 2011 год. на фестивала "Сцена край морето" театралната група печели три първи награди.

В началото на 2011 год. се сформира ТГ"Талантино" за възрастни. Въпреки краткия период от своето съществуване тя има вече две постановки и награди. С пиесата "Михал Мишкоед" актьорите печелят Голямата награда на Община Горна Оряховица през 2012 год.

От 2002 год. към читалището съществува фолклорна певческа група с художествен ръководител Теодора Стоянова. ФГ има редица местни, регионални и национални изяви. През 2012 год. тя завоюва първо място на Регионалния тракийски събор при Бургаски минерални бани.

През 2012 год. е сформирана и група за стари градски песни с ръководител Янка Костова.

НЧ "Христо Ботев 1929" инициира детски утра и дискотеки, конкурси за най- добър поет и художник и др. То съхранява местните традиции чрез обичаите кукеруване и лазаруване.
Освен художествено - творческата дейност добре развита е и библиотечната. Годишно библиотеката обслужва около 260 читатели. Фондът и наброява 10 500 тома литература.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ОБНОВА 1923" - КВ.ВЕТРЕН

Читалище

НЧ " Обнова 1923" - кв. Ветрен
ул. "България", №52
Мариана Костадинова
0889 733351
[email protected]
понеделник -петък -9:30 -18:30ч

Народно читалище "Обнова" е създадено през 1923 година. То е единственият център за развитието на библиотечната и културно - масовата дейност. Библиотеката притежава 14005 бр. библиотечни единици и обслужва около 300 читатели.
В зависимост от читателските интереси се закупуват нови книги, ежегодно се оформят витрини за бележити дати и годишнини.

Читалището участва в разработването на проекти към Министерство на културата. Спечелени са три проекта на обща стойност 3750,00 лв.С тях са закупени народни носии и костюми за съставите "Ветренски славеи" и "Хармония".

За обогатяване и развитие на културния живот, за запазване на обичаите и традициите се честват следните християнски празници: Спасовден - празник на квартала, Никулден- празник на Бургас, Великден, Коледа.

Към читалището функционират група за народни танци и танци зумба.

Певческата фолклорна група "Ветренски славеи" е участвала в предаването "От българско - по българско". Тя е показала своето изкуство на някои музикални конкурси и фестивали. Такива са: "Фолклорен изгрев"- Варна, МФС- Стара Загора, регионален фолклорен събор Спасовден - Ахелой, на Петрова нива и др. Битовата група е взела участие и в два международни фестивала - във Виена - Австрия и Дубровник - Република Хърватска. ФФ е носител на много грамоти, статуетки и дипломи.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ВЪЗРАЖДАНЕ" - кв.РУДНИК

ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Възраждане 1927" 
кв. Рудник, ул. "Жечка Карамфилова", №31
Катя Христова тел. 05518 2210
[email protected]
понеделник - петък -9:30 -18:30 часа    

НЧ "Възраждане 1927" - кв. Рудник е основано през 1927 год. От тогава до сега то се грижи за съхраняването на българските духовни ценности, опазва и развива у българина човешките добродетели и гради в душите на май -малките уважение към корените, бита и традициите, наследени от предходните поколения.

Днес читалището се помещава в масивна двуетажна сграда. Библиотеката се намира на втория етаж.Фондът и наброява близо 13000 библиотечни единици. Библиотеката е част от програмата "Глоб@лни библиотеки", благодарение на която качеството на обслужване на читателите е повишено.
НЧ "Възраждане 1927" е организатор на национален конкурс за надсвирване с кавал "Никола Ганчев" в чест на великия кавалджия, живял в кв.Рудник и прославил България по света със своя меден кавал.

Културният календар е наситен с празници според българската традиция - Бабинден, Трифон Зарезан, лазаруване, Великден, Никулден, Коледа и др. Отбелязват се национални празници, организират се концерти, викторини, библиотечни уроци и различни видове конкурси за рисунка, поезия, творчество.

Към настоящия момент в читалището съществуват тракийска певческа група "Никола Ганчев", женска танцова формация за народни танци "Слънчеви усмивки", арт- клуб "Сръчко", спортна школа по моай- тай, фитнес - клуб. Всички те достойно представят кв. Рудник по различни участия в местни, регионални, национални и международни конкурси, фестивали и събори.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "АНТОН СТРАШИМИРОВ 1980" - С.ЧЕРНО МОРЕ

Читалище

НЧ "Антон Страшимиров 1980"
м.с.Черно море 
Янка Андреева - 0895 506216
[email protected]
Понеделник -петък -9:30 -18:30 часа    

Народно читалище "Антон Страшимиров 1980", с. Черно море, е сдружение с нестопанска цел, основано на 4.12.1980 год. Читалището има за цел да развива и обогатява културния живот на гражданите, да съхранява, обновява и предава на поколенията българските обичаи и традиции.

Наред с културната и художествено - творческа дейност настоятелството се стреми читалището да бъде и информационен център. То разнообразява живота на местното население, като за целта организира различни културно - развлекателни мероприятия . Такива са : представяне на нови книги, изложба и разпродажба на цветя, чествания на национални празници и бележити годишнини, традиционни празници според религиозния български календар, празника на селото и др.За постигането на тази си цел читалището продължава доброто си сътрудничество със СОУ "Христо Ботев", ЦДГ "Калинка", Клуба на пенсионера, БЧК, сдружението на Демократичния съюз на жените и др.

Силна страна в дейността на НЧ "Антон Страшимиров 1980" е библиотечната. Читалищната библиотека задоволява потребностите на своите малки, млади и по-възрастни читатели с разнообразна литература в жанрово и в художествено отношение. Фондът наброява 15430 бр. библиотечни единици, читателите са 191, а посещенията - над 1300.

Художествено- творческата дейност е по- слабо развита. На този етап действа една женска певческа група за народни песни с изяви на местно ниво. Работи се с временни групи и състави, които се сформират и подготвят за конкретни мероприятия.

Читалището предлага и услуги като принтиране, копиране и др.

Сградата му, която е частна общинска собственост, предстои да бъде пригодена за организиране на различни школи и курсове.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1929" - С.РАВНЕЦ

ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Пробуда 1929", с. Равнец 
ул. "Девети септември" №40
Сийка Атанасова - 0889 446569
[email protected]
понеделник-петък - 9:30-18:30    

НЧ "Пробуда 1929", с. Равнец е създадено през 1929 год. от будни младежи и техният учител. Библиотеката се е помещавала в един шкаф в училището. През 1962 год. читалището и библиотеката се местят в новопостроената сграда в центъра на селото, където се намират и до сега.

През годините към читалището са функционирали танцов състав за деца и възрастни, театър на приказката и театър за възрастни. Многобройни и разнообразни са наградите, дипломите и грамотите. Сред тях се открояват орден "Св. св. Кирил и Методий" от 1958 год.от 1980 -1984 год.-награди за най- добра читалищна дейност и др.

Основната цел на читалището е да се съхранят традициите и фолклора, те да бъдат пазени и възобновени. Желанието на работещите в него е, следвайки определените цели, да ангажира емоционално по- широк кръг участници и чрез дейността му да получават възможност за пълноценно осмисляне на свободното време.

Днес НЧ "Пробуда 1929" е единственият културен център на територията на селото. Основните му дейности се развиват в три приоритети области: библиотечно -информационна, културно - образователна и любителско художествено творчество.

БИБЛИОТЕЧНО -ИНФОРМАЦИОННА:

Библиотеката към читалището разполага с приблизително 12000 библиотечни единици. Броят на читателите е около 200 души.

КУЛТУРНО- ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ:

*Изнасят се беседи, лектории, екскурзии в библиотеката за начинаещи читатели, обучение за използване на различни справочни издания и умения за информационно търсене.
* Тематични вечери и викторини, посветени на бележити дати, събития, годишнини
* Срещи - разговори с писатели и видни личности
* Представяне на книги и литературни четения
* Семинари, школи, кръжоци
* Изложби и конкурси на различна тематика
* Детски празненства
* Празнични концерти - по случай 24 май, Деня на детето, Коледа, празника на селото и др.
* Възстановяване на народните обичаи Бабинден, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, лазаруване, коледуване и др.

ЛЮБИТЕЛСКО- ХУДОЖЕСТВЕНО - ТВОРЧЕСТВО:

Фолклорното богатство на едни народ е час от неговото битие, идентификация и самобитност. В съвременното общество фолклорът изпълнява ролята на генератор на националното самочувствие и принадлежност. Основната цел, която си поставя читалището, е съхраняването на българските обичаи и песенен фолклор и достигането им до по-голямата част от младите хора. За тази цел към него функционират:

*Група за автентичен фолклор, която възстановява обичаите Трифон Зарезан, лазаруване, коледуване и др.
*Танцов състав "Бял равнец"
*Детска певческа група "Деница"
*Детски ромски състав "Йълдъзлар"
*Арт клуб "Патиланци"
*Клуб "Приятели на книгата"
*Детски танцов състав "Мечта"

Всички формации успешно развиват интересите и способностите си и получават възможност да се изявяват на празници, конкурси, фестивали и др. мероприятия, където винаги заемат челно място.

Някои от наградите през последните години са на Арт клуб "Патиланци"от Четвърти национален конкурс за детско творчество "Кукери" - в Българово, Поощрителна награда на Теодора Атанасова /солист/ на конкурса в Карнобат "С песните на Стайка Гьокова"-2011 год.

Награда за най- млад изпълнител на Николай Николаев на конкурсите в Карнобат "С песните на Стайка Гьокова" - 2011", "На мегдана" - Камено -2012 год., от събора в Граматиково -2011 и др.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СЪЗНАНИЕ 1927" , С.МАРИНКА

ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Съзнание 1927" 
с. Маринка 
Калояна Иванова 
0895 506235
[email protected]
понеделник - петък -9:30 -18:30 часа    

През далечната 1927 г. по инициатива на учителя Иван Кунев и съпругата му Петрана се основава читалище, което наименуват "Съзнание" и е първо в този район. С дарения на книги от населението се поставя началото на библиотеката. През годините фондът нараства. През 1995 год. избухва пожар и всичко изгаря: документация, книги, краеведска сбирка, народни носии и др.На призива за помощ се отзовават РБ "П. Кр. Яворов" - Бургас, библиотеката при НХК , частни дарители. В момента библиотеката разполага с 12000 библ. единици и 300 редовни читатели от всички възрастови групи.

Читалището никога не е имало собствена сграда и ползва приземния етаж на кметството. Там се празнуват Бабинден, Първи март, Трети март, Деня на детето и др.
Всяка година временните състави, сформирани към читалището - коледари, лазарки и кукери - обикалят селото, като пресъздават местните обичаи.

Към НЧ "Съзнание 1927" има постоянно действаща фолклорна група "Маринкювска росна китка". С богатата си програма тя весели жителите от селото и съседните селища.През 2011 и 2012 год. год. ФФ се представя на XV и XVI Старопланински събор "Балкан фолк" и получава няколко награди и "Диплом за съществен принос при съхранение на българските народни изкуства". Това е признание за високото качество на изпълненията на колектива. 2012 год. групата получава грамота от Националния фолклорен събор "На мегдана" в Камено.

През 2011 год. по проект на "Глоб@лни библиотеки" в читалището са разположени три компютъра и едни ксерокс, а след спечелен проект на МК през същата година е закупена озвучителна техника.

Дейността на НЧ "Съзнание 1927" е изключително разнообразна, което спомага за запазване на българските обичаи и традиции.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1931" - С.ТВЪРДИЦА

ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Пробуда 1931"
с. Твърдица
секретар Фотина Василева
0878 362465
email:  [email protected]
понеделник - петък - 14:00 -18:00 часа

През 1931 година село Ахриянли се преименува в Твърдица. Същата година е основано читалището и като духовна институция стои неотлъчно от развитието на Твърдица. Още при създаването му се взема решено името да е "Пробуда".

Повече от 80 години главната цел на читалището е запазване и възраждане на българските традиции, обичаи/ наследени от Източна Тракия/, съхраняване и популяризиране на християнските ценности.
А с библиотечната дейност, която развива, то работи по задоволяване просветната потребност на населението.

Културната дейност е много богата с ежегодно провежданите народни обичаи "Кукери", "Лазарки" и "Коледари".Освен тях в селото се празнуват празници, свързани с българския фолклор: Бабинден, Петльовден, Трифон Зарезан, Кукери, Баба Марта, Великден, ден на християнското семейство и др. 
Читалището активно участва в организацията на празника на селото - 8 септември - Рождество Богородично, съчетан с честване на първия олимпийски шампион на България Никола Станчев.

Освен културно - творческа НЧ "Пробуда 1931" развива добра библиотечна дейност. Библиотеката към читалището е с фонд около 6000 бр. библиотечни единици. Тя се помещава в около 30 кв. м. в приземния етаж в сградата на кметството, тъй като читалището никога не е притежавало собствена сграда. Читателите са около 100 на брой. 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СЪГЛАСИЕ 1905" - ГР.БЪЛГАРОВО

НЧ "Съгласие 1905" 
гр. Българово
ул. "Първи май" №1 
Стела Папанчева 
0896 730867
[email protected]
понеделник - петък - 8:00 -17:00    

Група будни и родолюбиви българи от с. Урум Еникьой, днес град Българово, основават през 1905 год. по инициатива на учителката Христина Антонова читалище "Борба". То е сформирано с научно - просветителска и благотворителна цел. 

По-късно, през 1911 год. читалището е преименувано в "Съгласие", което име носи и днес. В него поколения учители образоват населението чрез книги, лекции и кръжоци.
Изнасят се сказки, литературно- музикални вечеринки и театрални представления.
През 1952 год. е построен просторен читалищен дом, с което е реализирана дългогодишната мечта за собствена читалищна сграда.

Към НЧ "Съгласие 1905"с нова сила заработват театралният колектив, народният хор, младежки танцов състав. Създават се детски музикални школи по пиано, акордеон, цигулка, по-късно - детски танцов състав и детска школа за народни инструменти.
Колективи за автентичен фолклор пресъздават местните народни обичаи. Поколения самодейци - младежи, възрастни и деца- участват с голямо желание и ентусиазъм в работата на читалището.

За всестранна културно- просветна дейност през 1954 год. СНЧ обявява читалището за "образцово", а през 1980 - по случай своята 75 - годишнина то е удостоено с орден "Кирил и Методий" I - ва степен за активна народополезна културно - просветна дейност.

Към настоящият момент наличният библиотечен фонд наброява 17675 бр. библ. единици, а в читалнята на разположение са 10 периодични издания. Целият книжен фонд се помества в три зали: заемна, читалня и книгохранилище.В настоящият момент библиотеката предоставя на гражданите литература за възрастни и деца в приемна зала, така също интернет услуги в читалнята, оборудвана като интернет зала с четири компютъра и мултимедия. На разположение са 12 места за работа в читалнята.
Библиотеката предоставя печатни и копирни услуги за гражданите. Тя разполага с две мултифункционални устройства. От 2010 год. работи по програма "Глоб@лни библиотеки.
Към НЧ "Съгласие 1905" - гр Българово работят:
• Фолклорна група с ръководител Кера Гайдарова и корепетитор Петко Дачев - групата реализира многобройни участия и отлично се представя на местни, общински и национални конкурси и надпявания - "С песните на Йовчо Караиванов" - с. Селиминово, Копривщица, Чирпан, Дряново, "Богородична стъпка" - Старозагорски минерални бани
• Детска школа за народни танци "Детелини" с ръководител Милка Рускова, която се представя отлично в МФФ"Созополска панорама" 2008, 2009, 2012 год. , "Странджа, моя люлчина" - Царево -2011 год., "На мегдана" - в Камено 2012 год., на IV -ти Национален събор на читалищата - гр. Бяла
• Любителски клуб за народни танци
• Детска школа по приложно изкуство
• Школа по иконопис
• Клуб "Весела ваканция"
• Езикова школа - английски език за ученици и възрастни
• Групи за автентичен фолклор
• Временни фолклорни състави - кукери, коледари, лазарки

Три поредни години 2009 -2011 год. Международен строителен орден изпраща доброволци, които работят по проекти. През този период е извършен вътрешен ремонт на читалищната сграда, изградени са лятната сцена, детска площадка и "еко" кът в парка.

Традиционни стават Националния конкурс за детско творчество "Кукери" и Международния строителен лагер в Българово, които се инициират от читалището.
Организират се обучителни семинари със съдействието на Сдружение "ФАР" и "Младежки глас".

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1928", С.ДИМЧЕВО

ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Просвета 1928"
с. Димчево
Секретар Станка Николова
0885 132427
[email protected]
понеделник - петък -14:00 -18:00

НЧ "Просвета 1928", с. Димчево е създадено преди 84 години. Целите и дейността му са да развива и обогатява културния живот, за да се продължат традициите и обичаите в Димчево.

За да се постигне това ,читалището организира събори, екскурзии, празненства концерти. Честват се също бележити дати като 24 май, Деня на детето, 8 -ми март и др.
Читалището се намира в сградата на кметството. То е единственият организатор на културни мероприятия.

Добре развита е библиотечната дейност, а фондът на читалищната библиотека наброява около 5550 броя библиотечни единици. Читателите са 150.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СВЕТЛИНА 1928", С.БРЯСТОВЕЦ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

с. Брястовец 
НЧ "Светлина 1928" 
секретар Мария Шидерова
тел. 0895 506205
[email protected] 
понеделник - петък -9:30 -18:30 часа

НЧ "Светлина е създадено през 1928 година. По намерени документи от архива в Бургас читалището е носело името на Янаки Киряков, местен жител, загинал през първата световна война. От тогавашния доклад за дейността на читалището се вижда, че то е оземлено с 49,5 дка нива, която е била разделена на късове от по 5 дка и отдадена под наем. С парите от наема то се е издържало и развивало своята просветна дейност. 

Сградата, в която то се помещава, е построена през 1958 год. на мястото на мандра. Читалището е действало до закриване на училището в село Брястовец - 1998 год. След преустановяване дейността на читалището през 2005 год. е обявено за продажба.След тримесечна битка сградата е спасена, а дейността му- възстановена.

В сградата е обособена библиотека. В момента тя разполага със 7000 бр. библиотечни единици, като по-голямата част от тях са дарения от жители на селото. Сградата е едноетажна и разполага с читалищен салон със сцена за представления, а една от стаите е предоставена на пенсионерския клуб.

Към читалището е сформирана детска певческа фолклорна група и самодеен състав за начинаещи.

Дейността на НЧ "Светлина 1928" е да се съхранят фолклорните обичаи на българския народ. За целта се честват всички национални и църковни празници, свързани с традициите на населението. Организират се четения, честване на именни дни, конкурс рисунки, надпявания и др.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА 1938", С.ИЗВОРИЩЕ

НЧ "Просвета 1938" 
с. Изворище, общ. Бургас
Селиме Ахмед 
0895 506213
[email protected] 
понеделник - петък - 14:00-18:00

През 1938 година свещеникът Димо Попдимитров - син на протойерей Димитър Попрайков учредява читалище "Просвета". От тогава до сега то се стреми да съхрани и предаде на поколенията българските традиции и обичаи. Читалището е единственото средище за развлечения и културно - масови мероприятия в селото.  То развива и библиотечна дейност, като фондът на библиотеката е 1987 бр. библиотечни единици.

НЧ се стреми да бъде информационен център на за населението и предлага следните услуги: интернет, копиране, попълване на молби и други формуляри, вестници и списания.

Читалището отбелязва празниците: Бабинден, 8-март, Великден, Коледа, Деня на детето, Рамазан Байрям, Курбан Байрям и др. По традиция всяка година на 1-ви ноември се чества празника на селото, като НЧ "Просвета 1938" организира тържествен концерт и курбан за жителите на селото.

То изцяло отговаря на нуждите на жителите по отношение на културни, информационни и развлекателни потребности, разширявайки познанията им.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 1948", С.ДРАГАНОВО

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Любен Каравелов 1948" 
с. Драганово
Айтен Сали 
0899 148215
[email protected]
понеделник - петък -14:00-18:00    

НЧ "Любен Каравелов 1948"- с. Драганово, е основано през 1948 год. От тогава то се стреми да съхрани и предаде на поколенията българските обичаи и традиции. Читалището е единствена алтернатива за развлечения и културно - масови мероприятия в населеното място. То осъществява библиотечна дейност, като обслужва предимно млади хора и деца. Библиотечният фонд е 1600 библиотечни единици.

Основните дейности, към които е насочено и работи читалището са: информационно- консултантски/ чрез Община Бургас, НАП- Бургас, НОИ, ТД"Бюро по труда", ОС "Земеделие и гори".

Друга дейност на читалището е културно- просветната - отбелязване на празници и обичаи: Бабинден, Свети Валентин, Великден, Рамазан Байрам, Курбан Байрам, Коледа, Нова година, 24 - май, Деня на детето и др.

НЧ "Любен Каравелов 1948" предоставя на населението услуги като копиране, интернет, абонамент на вестници и списания, попълване на формуляри и бланки.
Към него има разкрит женски клуб и младежки център.

НЧ "Любен Каравелов 1948"
с. Драганово
Айтен Сали
0899-148- 215
[email protected]
понеделник - петък -14:00-18:00

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1929", С.ИЗВОР

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

НЧ "Пробуда 1929"
с. Извор, общ. Бургас
Секретар Екатерина Стоянова
0889 129085
[email protected]
понеделник-петък - 9:30 -18:30

Народно читалище "Пробуда 1929",с. Извор, общ. Бургас е създадено през 1929 год. от будни хора, които са се занимавали с духовна дейност. Целите на читалището са да задоволява потребностите на местното население, свързани с развитието и обогатяването на културния живот в населеното място, запазване на обичаите и традициите.За тяхното постигане се извършват различни дейности като организиране на празненства, концерти, събори, чествания на бележити дати и др.

Библиотеката при читалището наброява 7800 тома литература, а посетителите са около 1000 годишно.

Към НЧ има сформирани 3 бр. състави - два временни и един постоянен.
Група от около 10 момичета участват всяка година в обичая лазаруване, във великденските тържества и други мероприятия на читалището.

Около десетина младежи по време на зимните празници изпълняват ритуала коледуване и кукеруване.

Постоянно действащата група към читалището е формацията за автентичен фолклор.Тя наброява около 14 жени в пенсионна възраст. Те участват на събори, фестивали в региона и др. области в страната. Жените са се представили на националния фолклорен събор Божура - Средец, в Бургас - по повод Деня на любителското творчество и др.Те са награждавани с грамоти, медали и др. отличия.

НЧ „ТРАКИЯ 2015”, ГР. БУРГАС

НЧ

НЧ "Тракия - 2015", гр. Бургас
ул. "Конт Андрованти" №5
Тодор Ангелов
0895 011888
[email protected]

Народно читалище "Тракия - 2015" е създадено в края на 2015 год. Неговата основна мисия е развитието и обогатяването на културния живот, социалната и образователна дейност в гр. Бургас. Специално внимание се отделя както на традиционни направления като запазване на обичаите и традициите на българския народ, така и на по - нови тенденции в нашето общество като опазването на околната среда, астрономия, технологии и др.
Читалището има няколко активни клуба:
- Еко-клуб;
- Клуб на младите любители астрономи;
- Клуб по родолюбие - "По следите на историята";
- Клуб "Традиции и обичаи";
В екипа на Народно читалище "Тракия - 2015" са включени хора с различни интереси, образование и опит, но всички с голям ентусиазъм и желание за работа. Читалището работи активно с организации в неправителствения сектор, с научни и образователни институции. Амбицията му е да се утвърди в културния живот на града ни и да подпомага всички желаещи да намерят място за реализация на своите идеи и творчески нагласи, свързани с дейността на читалището. 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “ПРЕОБРАЖЕНИЕ – 2017, ГРАД БУРГАС“

НЧ "Преображение - 2017, град Бургас"
гр. Бургас 8009
бул. Захари Стоянов, 19
Янка Шурелова - Секретар
0888 261295
Email: [email protected]
Facebook: Народно Читалище "Преображение 2017" гр. Бургас


Народно читалище "Преображение - 2017, град Бургас" е най-младото читалище на територията на Община Бургас.
Идеята за създаване на читалището е на група потомци, на участници в Илинденско - Преображенското въстание, за които освен освободителните дейности водещи са били и културно-просветните.
НЧ "Преображение" - 2017, град Бургас", се управлява от читалищно настоятелство с председател известния народен певец, историк и етнограф Лазар Налбантов.
Читалището има за цел да задоволява потребностите на гражданите от град Бургас и региона свързани с:

• Развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната среда;
• Развитие на творческите заложби на участниците в дейността му;
• Разширяване знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството, културата;
• Възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание, както и запазване на обичаите и традициите;
• Участия във фестивали и мероприятия от регионално, национално и международно равнище,
• Осигуряване на достъп до информация;
• Интеграция и социализация на подрастващите;

Разработени са различни програми за членовете и техните семейства, за участници от различна възраст:

  • Английски език за малки и големи; 
  • Компютърна грамотност за възрастни; 
  • Арт работилници - приложно изкуство; 
  • Традиционни български занаяти; 
  • Музикална школа - пеене и и инструменти; 
  • Театър и драматизация;

Читалището подпомага развитието на любителското творчество, организира концерти, изложби, срещи с творци и дейци на образованието и културата, отбелязва дати и годишнини на събития и личности от историческия и културен календар.
Читалищните дейци работят успешно в организирането на ежегодния национален конкурс "С песните на Калинка Згурова" в град Бургас, както и конкурса за странджанска песен " С песните на Тома Янчев".
Читалището създава партньорства с правителствени и неправителствени организации и участва в български и международни програми, самостоятелно или в партньорство с други организации.
Читалището е член на Съюза на народните читалища.

 

свали като pdf разглеждания: 62854 последна промяна: 09:46:18, 30 септември 2020