Изкуства - Формации

Вокален ансамбъл "Фортисимо" /

Вокален ансамбъл "Фортисимо" с ръководител Милена Добрева участва много активно в културния живот на Бургас и представя достойно града и България на международни и национални конкурси, фестивали и форуми. В ансамбъла пеят ученици от различни бургаски училища.

Спечелени награди през 2017 г.:

1. Златна диплома, награда "Гран при на нациите" (Grand Prix of Nations) и победител в категория "Камерни хорове и ансамбли" на "Европейски хорови игри" (European Choir Games)- Рига, Латвия, 19-23 юли 2017 г.

2. Първа награда и награда на публиката на Национален конкурс за забавна песен "Бургас и Морето" - 29 юли 2017 г., гр. Бургас

3. Първа награда на Международния хоров конкурс "Проф. Георги Димитров", 11-14 май 2017 г., гр. Варна

 

 

Танцова школа “ДЮН” /

Танцова школа "ДЮН"е създадена в Бургас преди повече от 20 години от Танцова компания "ДЮН". Танцьорите на школата са ежегодни носители на първи награди, специални награди за хореография и изпълнение от национални и международни конкурси за съвременен танц.

През 2017 год. постиженията на "ДЮН" включват :

1. Три първи места и пет втори места от Световния танцов шампионат World Dance Masters в гр. Пореч, Хърватска;

2. Пет първи места и Специалната награда за най-добър танц от Квалификацията за Световния шампионат в гр. Пловдив;

3. Шест първи места от Националния конкурс за модерен танц в гр. Бургас;

4. Четири първи места и 2 Специални награди от Националния конкурс "Празник на модерния балет"в гр. Варна.

Част от възпитаниците на "Дюн" продължават професионалното си развитие като танцьори и хореографи в международни танцови училища.

Народен хор "Трепетлика" /

Народен хор "Трепетлика" при Център за подкрепа и личностно развитие - град Бургас е създаден през 1996г., с цел да се популяризира българския фолклор сред подрастващото поколение. Репертоарът му включва обработен фолклор от всички фолклорни области на България, но най-вече от региона на Странджа и Тракия.

През 2001г. е издаден аудио албум - "Песните на Тракия" с обработки, а през 2002г. е издаден албум "Песните на Странджа", включващ автентични народни песни от сборник, чийто автор е г-жа Пепа Запрянова. През 2006г. по случай 10-годишния юбилей е издаден СD албум с обработки на народни песни от български композитори.

Хорът и солистите имат многобройни записи в Българското национално радио и Българската национална телевизия, участвали са в телевизионни и радио-предавания.

През 2004 година хор "Трепетлика" печели първо място на национален конкурс "С песните за Капитан Петко войвода"- град Варна и е удостоен да открие паметника на Капитан Петко войвода на 3 декември 2004 година в Рим, заедно в кмета на Рим и Министъра на външните работи на Република България. За 20 годишната дейност на Народен хор "Трепетлика" наградите, които получава са многобройни.

Част от призовите места, завоювани през 2017 г. са:

1. I-во място на Международна Балканска олимпиада за музика и танц, Белград

2. I-во място, категория младша, на Международен конкурс "Art Talents" 2017, Будапеща