Международен фолклорен фестивал

ИСТОРИЯ

ИСТОРИЯ

Усетите ли, че атмосферата в Бургас започва да става по-шарена и екзотична, означава че е дошло време да посрещнем разнообразие от култури, традиции и обичаи. Te се събират на едно място за да открият поредното издание на най-стария у нас Международен фолклорен фестивал. За цели пет дни, в които трае този празник на танцовото творчество, сякаш целият град пее, танцува и се забавлява на открито, заедно с участниците. Той се организира от Община Бургас под надслов: "Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!", като води началото си още от далечната 1965 год., започнал като Балканиада на народните песни и танци.

За кратко време Фолклорният фестивал се превръща в значимо международно събитие като всяка година заявяващите желание да участват състави са от все повече различни страни и континенти. Към днешна дата в биографията на Фестивала са вписани имената на над 607 състава с над 19 хиляди участници. Те всяка година се стремят да покажат най-доброто и да представят своите държави по най-колоритния начин, което от своя страна остава трайни спомени в съзнанието на всички, насладили се на Фестивала.

Програмата в петте фестивални дни е богата и наситена с много емоции и пъстрота. Началото си тя води с атрактивно шествие на всички гостуващи състави, които преминават от пл. Тройката, до пл. Атанас Сиреков /пред Община Бургас/ и Морската градина.  Из главните улици на града се носи музика, песни и танци, които мигновено заразява със своята красота и сама по себе си уникална индивидуалност на всеки състав.  Това е само една от причините те да поведат тълпи от хора, следвайки ги чак до сцената на Летния театър, където е и официалното откриване на Фестивала. Традиционно тогава се връчва и наградата за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка", учредена от Община Бургас. Наградата представлява статуетка, дело на скулптора Ненчо Русев и диплом.

Хронология на носителите на наградата:

1. 1999 год. - Вълкана Стоянова, българска народна певица, изпълнителка на тракийски народни песни

2. 2000 год. - Стайка Гьокова, българска народна певица на предимно тракийски песни

3. 2001 год. - Костадин Гугов, изпълнител на народни песни от македонската фолклорна област

4. 2002 год. - Георги Павлов, народен певец от странджанския край

5. 2003 год. - Валя Балканскабългарска народна певица от Родопската фолклорна област, популярна най вече със своето изпълнение на народната песен "Излел е Делю хайдутин", което е включено в Златната плоча на Вояджърна американските космически апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2"

6. 2004 год. - Верка Сидерова,  българска народна певица, известна изпълнителка на песни от добруджанската фолклорна област.

7. 2005 год. - Магда Пушкарова, българска народна певица от Странджанския край.

8. 2006 год. - Надка Караджова, народна певица, сопран, изпълнителка на песенен фолклор от Пазарджишкия край.

9. 2007 год. - Янка Рупкина, българска народна певица, изпълнителка на песенен фолклор от Странджанскиякрай. Световната си известност певицата дължи на своя изключителен глас и на работата си с вокално трио "Българка".

10. 2008 год.-  ПФА "Странджа" гр. Бургас

11. 2009 год. - Калинка Згурова, изпълнителка на народни песни от Странджанския край.

12. 2010 год. - ФА "Тракия" гр. Пловдив

13. 2011 год. - НФА "Филип Кутев"

14. 2012 год. - ФА "Пирин" гр. Благоевград

15. 2013 год. - Проф. д-р Стефан Чапкънов, основател и ръководител на бургаския ансамбъл "Странджа"

16. 2014 год. - Ансамбъл "Пазарджик"

17. 2015 год. - ФА "Атанас Манчев" гр. Бургас

18. 2016 год. - ПФА "Добруджа" гр. Добрич

19. 2017 год. - Северняшки ансамбъл "Иван Вълев" гр. Плевен

20. 2018 год. - ФТА "Никола Гинов", гр. Бургас

21. 2019 год. - Проф. д-р Костадин Бураджиев

Всяка година, освен в Летния театър, фолклорните групи радват бургазлии с изпълнения на открити сцени. Част от фестивалната програма предлага и изложба-пазар на традиционни сувенири и празнични дефилета, съпътстващи концертите на външните сцени.

Грандиозен концерт -  спектакъл, с участието на всички състави закрива всяко поредно издание на фестивала. Именно тогава е и кулминацията на празника наречен Международен фолклорен фестивал. Вълнението и настроението на многобройната публика ескалират, когато всички състави - участници излязат заедно на една сцена и по традиция изпълнят някоя от най-красивите ни български народни песни. Те за последен път карат хората да им станат на крака, аплодирайки таланта и вълшебната магия, която пресъздават, танцувайки на сцената своята програма.

Аплодисментите и радостта от преживяното и споделено с всички ни е един своеобразен подарък, носещ смисъла, че в колкото и наситен на различни преживявания свят да живеем, изкуството е това, което ни обединява и ни кара да бъдем по-добри и благодарни.

През 2019 год.  се проведе 47-то издание на Фестивала. Бургазлии и гости на града отново  се докоснаха до автентичния бит и култура на различните народи между 26-ти и 30-ти август.

Химн на фестивала е "Прехвръкна птичка".

Очаквайте през лято 2020 год. 48-то издание на Международния фолклорен фестивал, който ще се проведе в периода 17-21 август.

 

За контакти:
Виктория Стамболиева (Координатор)
тел. 0886 050660
e-mail: [email protected]