Международен кинофестивал "София Филм Фест - На брега"

ИСТОРИЯ

ИСТОРИЯ
Международният кинофестивал "София филм фест на брега" се провежда от 2003 г. в Бургас, като специално издание на фестивала-майка "София филм фест". По-късно започва организацията на подобни филмови фестивали в Пловдив (2006 г.) и във Варна.

Фестивалът се организира под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов от "Арт Фест" и ДТ "Адриана Будевска" с помощта на спонсори и приятели на фестивала.

Художествен директор на "София филм фест на брега" и председател на журито е Георги Дюлгеров, а пълномощник на "София филм фест" в Бургас до 2012 г. - Йорданка Ингилизова.

По традиция "София филм фест на брега" представя най-доброто от програмата на софийския фестивал. Филмовият маратон в Бургас започва седмица преди откриването на фестивала-майка. Продължава 9 дни, които се отбелязват с официално откриване и закриване. В програмата са включени 20 интернационални игрални и 12 късометражни филма от конкурсна програма.

От втория "София филм фест на брега" се връчват две награди "Сребриста чайка" - награда на публиката за най-добър филм на фестивала и награда на община Бургас, определена от професионално жури. Отличието има морално изражение - статуетка, изработена от художника Никола Станчев. През 2008 г. е учредена още една "Сребриста чайка", с която бургаската публика награждава най-добрия късометражен филм от конкурса на "Jameson".

В рамките на фестивала бургаската публика е имала удоволствието да се срещне с много наши и интернационални режисьори и актьори - Джафар Панахи, Алексей Попогребски, Генадий Островски, Анджела Родел, Зигфрид, Рангел Вълчанов, Иван Иванов, Весела Казакова, Иван Бърнев, Николай Волев, Пенко Господинов, Иван Черкелов, Светлана Янчева и много други родни и чужди кино творци.