Музеи

КЪЩА-МУЗЕЙ "ПЕТЯ-ДУБАРОВА"

Портрет на Петя Дубарова. 1988г. худ. Георги…

Понастоящем музеят е научен и културно-просветен институт за издирване, изучаване, съхраняване, документиране и популяризиране на литературното наследство и творческата личност на българската поетеса. Къщата-музей е със статут на самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка и предлага на вниманието на посетителите богат експозиционен материал от музейни предмети, комплектовани в няколко фонда: основен, научно-спомагателен, обменен и научен архив. Автентично е пресъздадена и личната стая на Петя Дубарова.

8000 гр. Бургас, ул. Гладстон 68
тел. 056 /81 41 10
Работно време: от понеделник до петък  от 9:00 до 17:00 ч.

Портрет на Петя Дубарова. 1988г. худ. Георги Златанов, маслени бои

За повече информация посетете сайта на Къща-музей "Петя Дубарова": http://museumdubarova.com/

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ДИРЕКЦИЯ

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ДИРЕКЦИЯ

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ДИРЕКЦИЯ

8000 гр. Бургас, ул. Славянска 69
Тел: +359 56 82 03 44, +359 56 84 25 82
Факс: +359 56 84 25 88
email: [email protected]

ЕТНОГРАФСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

ЕТНОГРАФСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

ЕТНОГРАФСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

8000 гр. Бургас, ул. Славянска 69
Тел: +359 56 84 25 87
email: [email protected]

Етнографската експозиция към РИМ-Бургас предлага най-богата етнографска сбирка в Югоизточна България. Тук се представя историческото ядро на стария Бургас с неговата традиционна култура и бит. Експозицията е разположена в известната в Бургас Бракалова къща, принадлежала за емблематичния общественик и патриот Димитър Бракалов, два пъти кмет на гр. Бургас. Къщата е построена през 1873 г. и по архитектурния си план принадлежи на типа "балканска" градска къща от ХІХ век - единствената запазена такава в град Бургас. Тук се намира най-атрактивната колекция от български народни носии на етнографските групи в областта, вкл. на българските преселници от днешна Гърция и Турция. В експозицията могат да се видят женски накити - сребърни, златни, с мъниста, които са неотменна част от празничните облекла.

АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ
8000 гр. Бургас, бул. Алеко Богориди 21
Тeл: +359 56 84 35 41
email: [email protected]

В Археологическата експозиция към РИМ-Бургас са изложени колекции от археологически находки, свързани с древна Тракия, гръцките колонии по Черноморието и времето на Римската империя. Уникални експонати показват най-ранната история на корабоплаването по Черно море, както и развитието на проспериращите южночерноморски пристанища в България през Средновековието до падането на страната под Османско владичество в края на 14-ти-средата на 15-в.

ПРИРОДОНАУЧНА ЕКСПОЗИЦИЯ

ПРИРОДОНАУЧНА ЕКСПОЗИЦИЯ

ПРИРОДОНАУЧНА ЕКСПОЗИЦИЯ
8000 гр. Бургас, ул. Фотинов 3
Тел: +359 56 84 32 39
e-mail: [email protected]

Природонаучната експозиция на РИМ-Бургас е единствената по Югоизточното Черноморие. Тя представя геоисторическото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България и съдейства за запазването на уникалната природа. Експозицията разполага с уникалните колекции"Магичният свят на камъка","Флора и фауна на планината Странджа","Птичи ресурси на бургаските влажни зони". Множество образователни програми използват богата информационна база на бургаската Природонаучна експозиция. Тя предлага на младите хора модерен начин да се запознаят с биоразнообразието в Бургаския край чрез снимков и видео материал. За най-любознателните се предлагат еко-клуб, лятно еко-училище и състезание за Купата на Природонаучния музей.

ИСТОРИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

ИСТОРИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

ИСТОРИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ
8000 гр. Бургас, ул. Лермонтов 31
Тел: +359 56 84 18 15
email: [email protected]

В Историческата експозиция към РИМ-Бургас са показани оригинални експонати, снимки и документи от събития и личности, свързани с историята на града. Иконната зала предлага поглед върху високостойностни произведения на майсторите от Българското Възраждане. Историческият музей е и предпочитано място за интересни гостуващи изложби.

Работно време и цени за всички експозиции в град Бургас

За повече информация посетете сайта на Регионален исторически музей Бургас: http://www.burgasmuseums.bg/

ГАЛЕРИЯ-МУЗЕЙ "ГЕОРГИ-БАЕВ"

ГАЛЕРИЯ МУЗЕЙ "ГЕОРГИ БАЕВ"

Галерия-музей "Георги Баев" е открита на 6 декември 2013 година. В нея е представен именития бургаски художник Георги Баев, определян като един от "големите хуманисти на Европа и света". Галерията е разположена в непосредствена близост до Морската градина и центъра на града. Тя се намира в изцяло обновена и съвременно оборудвана сграда, в която е изложена богата колекция от картините на художника, по прякор Джурлата. Освен експозицията, разположена в самата къща, в двора на музея се провеждат различни културни събития, които естествено допълват артистичния колорит на галерията-музей и го превръщат в предпочитано за любителите на изкуството място.