Национален литературен конкурс "Петя Дубарова"

ИСТОРИЯ

Петя Дубарова

Националният литературен конкурс "Петя Дубарова" е създаден през 1984 година като средношколски конкурс за литературно творчество. В първите години се организира от сп. "Родна реч". След изграждането на къща-музей "Петя Дубарова" през 1995 година, конкурсът се организира от Община Бургас, къща музей "Петя Дубарова", сп. "Родна реч".

Целта на конкурса е да открива и популяризира млади литературни дарования. В него участват ученици от гимназиалната училищна степен в разделите, както следва: раздел поезия (стихотворения или цикъл стихотворения) и раздел проза (разказ). Освен съответните призови награди, за всяко издание на конкурса излиза и сборник "Петя-пристан зелен", в който се публикуват лауреатите от Националния литературен конкурс "Петя Дубарова".

В многогодишната си история Националният литературен конкурс на името на Петя Дубарова се оказва своеобразен трамплин за много млади и талантливи автори, които днес са известни български творци, четени и превеждани в много страни.

От 2003 година към конкурса се организира и летен уъркшоп, в който вземат участие лауреати и ненаградени участници от съответното издание на конкурса. Уъркшопът има за цел да подпомогне чрез модерни методи и добра подготовка самия творчески процес при младите хора и да развива адекватно усета на участниците в унисон с модерните тенденции в литературата. Досега ръководители на семинарите от ежегодния летен уъркшоп са били: Алек Попов, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Кристин Димитрова, Владимир Трендафилов, Ангел Игов и др. Амбицията на Община Бургас и къща-музей "Петя Дубарова" е да привлече за участие в конкурса и участници от страна на българските общности в чужбина.