Онкото купува скафандри с европейски средства

сряда, 23 октомври 2013
Публикувано от: Стефан Минчев

"Комплексен онкологичен център-Бургас" ЕООД спечели проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", схема за безвъзмездна финансова помощ "Безопасен труд". Общата му стойност е близо 200 000 лв., от които 158 000 лева безвъзмездна помощ. Финансиращ орган е Агенцията по заетостта, в качеството й на междинно звено по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Срокът за изпълнение на проекта започна да тече в началото на месеца и приключва точно след година.

"Сумата никак не е малка, това са полезни допълнителни средства за КОЦ. Поздравявам д-р Радостин Дичев и целия екип за желанието да се модернизират и да привличат за целта външно финансиране", заяви днес зам.-кметът д-р Лорис Мануелян по време на пресконференция за представяне на проекта.

Голяма част от спечелените средства ще бъдат използвани за намаляване на професионалните заболявания чрез закупуване на

лични и колективни предпазни средства, както и специално работно облекло с по-висока степен на защитеност и експлоатационни качества за предпазване от йонизиращи лъчения. Работещите в КОЦ ще се сдобият, например, с предпазно облекло тип "скафандър" за работа с цитостатици в Отделението по медицинска онкология.

По проекта ще бъде внедрена система за управление на здравословни и безопасни условия на труд по стандарт BS OHSAS 18 001:2007. Предстои също така модернизация на технологичния процес и обезопасяване на процесите по химиотерапия в "Отделение по медицинска онкология" чрез закупуване на химическа филтрационна камина.

Проектът ще е от полза за над 180 души персонал, работещи в медицинското заведение.

След журналистическо питане управителят на КОЦ д-р Радостин Дичев съобщи, че новият линеен ускорител на Бургас ще обслужи първите си пациенти през януари догодина. Той е закупен със средства, спечелени от Община Бургас по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013. Бункерът за скъпата медицинска машина е завършен, всички инсталации и лъчите са пуснати и в момента тече калиброване на системите.

"Бургас първи от всички български общини спечели, достави и монтира линеен ускорител по тази оперативна програма. Така бургаските пациенти първи ще се възползват от неговите възможности", каза д-р Дичев.

Междувременно Община Бургас изгражда нова онко поликлиника с хоспис в непосредствена близост до КОЦ, като грубият строеж на четириетажната сграда вече е завършен.

 

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 5021 последна промяна: 12:11:12, 24 октомври 2013