100 ученици философстват

петък, 21 март 2014
Публикувано от: Стефан Минчев
Философия

Днес, 21 март 2013 г. (петък) в СОУ "Епископ Константин Преславски" - Бургас се провежда ХVІIІ ученическа философска конференция "ЧОВЕК - СВЯТ". Сред традиционните организатори на проявата са Община Бургас и Регионалния инспекторат на образованието - Бургас. Работата на конференцията протича в три възрастови групи:

- За учениците от IV и V клас, задачата преминава под мотото "Приказки с неочакван край". Те имат за задача да довършат приказка по избор, като акцентират върху морални качества и духовни ценности.

- Учениците в VI и VII клас представят проекти на тема: "Опиши своя свят с думите: небе - земя - въздух - огън - вода, добро - зло".

- Най-големите участници - в групата IX - XII клас, имат защита на есета, разкази, разсъждения, по задени на предишната философска конференция теми, при което се оценява тяхната философска образованост, гражданска позиция, самостоятелност, убедителност и оригиналност при представяне и защита на темата, участие в дискусиите.

В тазгодишното издание на конференцията своето желание за участие заявиха над 100 ученици, обучаващи се в 40 училища от 16 области на страната, в това число и от езиковите гимназии в Кърджали, Ямбол, Разград, хуманитарните и математическите гимназии в Сливен и Варна, училища от Пловдив, Плевен, Добрич, Горна Оряховица, Севлиево и др. Традиционно много силно е и бургаското участие - 13 училища от града се включиха в събитието, между които Търговската гимназия, ПМГ "Акад. Никола Обрешков", ГПНЕ "Гьоте", ГПАЕ "Гео Милев", ГРЕ "Г. С. Раковски", СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и др. Уменията на учениците са оценявани от компетентно жури, в които личат имената на експерти от Министерството на образованието и науката, водещи преподаватели по философия от Софийския и Великотърновския университет, както и от едни от най-добрите бургаски учители по български език и литература и философия.

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 2831 последна промяна: 12:50:22, 21 март 2014