Показват историята на българското образование

понеделник, 11 май 2015
Публикувано от: Димитър Шишманов

Изложба, посветена на българското образование, се открива на 12 май, вторник, в зала "Ал. Г. Коджакафалията" на КЦ "Морско казино". Тя ще премине под надслов "Училищни символи и ритуали".
Изложбата допълва едноименната мобилна експозиция на Националния музей на образованието в Габрово. Част от експонатите в нея са предоставени от РИМ-Бургас, Държавен архив-Бургас и Регионална библиотека "П.К. Яворов".
Информационните табла са обогатени с предмети от училищния бит и редки издания. Сред тях се открояват "Рибният буквар", "Теоретическа и практическа читателница", "Тетрадка по стенография" на Комня Арнаудова от Девическата гимназия - 1940 г.,  ученически рисунки.
Мастилница от посребрен месинг и мащабна линия, използвана в часовете по география в Девическата гимназия в Бургас в периода 1939-41 година, допълват изложбата.
Музеят на образованието е създаден през 1974 г. и е паметта на българската просвета. Притежава над 175 000 документи, снимки и други предмети, свързани с просветното дело от X век до наши дни.

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 4399 последна промяна: 10:03:29, 12 май 2015