В неделя отбелязваме Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН

петък, 19 май 2017
Публикувано от: Димитър Шишманов
СПИН - кампания

Във връзка с отбелязване на Третата неделя на м. май (21 май) -
Тази неделя Бургас ще се присъедини към световната инициатива за отбелязване на
Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. На 21 май от 20:00 часа на Часовника ще бъде запалена традиционната огнена панделка.
Инициативата е организирана от отдел "Спорт, превенции и младежки дейности" към Община Бургас, съвместно с доброволци от Общински младежки клуб "J.J.Cool A", Община Бургас" и доброволци от БМЧК.
За първи път този ден се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско, когато четирима млади мъже: Боби Кембъл, Боби Рейнолдс, Дан Търнър и Марк Фелдман, решават да застанат с лицата си в борбата с болеста, като организират малко бдение, придружено с плакат с надпис «Борим се за живота си».  
Този ден е възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.
 Солидарността в отделните общности е важна крачка към намаляването на стигмата, овластяването и участието на хората, живеещи с ХИВ, в ефективния национален отговор към ХИВ.
В България денят се отбелязва от 1992 година.

Нека изразим своята съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН и отправим послание за толерантност и уважение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 6099 последна промяна: 14:15:07, 19 май 2017