Два дни плажен джитбол-шоу в Бургас, звездната двойка е Милен Георгиев- Пламен Крумов

петък, 11 август 2017
Публикувано от: Стефан Минчев

Турнирът по плажен такроу (джитбол) в Бургас стартира в 17 часа в събота на игрището по плажен футбол, намиращо се до ресторант "Нептун". Първо ще се проведат квалификациите, а в неделя в 9:00 часа стартират финалите. Звездната двойка на втория полуфинален турнир ще бъде Милен Георгиев - Пламен Крумов. Двамата бивши асове на бургаския футбол ще открият турнира, а в неделя ще изиграят шоу демо мач за публиката. Техен съперник ще са бургаските шампиони. Всички мачове ще са играят под звуците на динамична латино музика. Финалните двубои ще бъдат предавани live на страницата във фейсбук  Bulgarian beach sepak takraw, в която ще бъдат публикувани много снимки от двата състезателни дни.

 

В неделя ще стане ясно кой ще вдигне купата в Бургас, след като шампионът във Варна вече е ясен. Това е тимът на "Лациали" в състав Живко Бояджиев Иво Георгиев-Пифа. След това следват последните два полуфинални турнира- в Пловдив (19-20.08) и в Шкорпиловци (26-27.08). Финалният турнир, на който ще бъдат излъчени супер шампионите, е предвиден за 17 септември на Южния плаж във Варна.
Тогава в звездния поток ще бъдат двойките Христо Йовов-Милен Петков, Милен Георгиев-Пламен Крумов, Александър Александров - Здравко Лазаров и Георги Иванов Гонзо-Ивайло Петров. В другия поток ще попаднат шампионите на Варна "Лациали" и първенците в Бургас, Пловдив и Шкорпиловци. Победителите от двата потока ще излъчат супер шампиона на България по плажен такроу. Супер шампионите във финалния във Варна ще получат като награда освен голямата купа, също и уикенд за тях и половинките им в сърцето на Пирин планина. Шампионите в отделните турнири получават шампионската купа, като медали са предвидени от 1-о до 3-о място.

Турнирите се организират от Олимпийски клуб-Варна 2013 със съдействието на Община Варна. Ивзключително съдействие за турнира тази събота и неделя оказва Община Бургас.

 

Сепак такроу силно наподобява футволей и джитбол. У нас ще бъде направен опит тази игра "да стъпи" на плажа с някои промени. Основната е самата топка. За разлика от традиционния сепак такроу, в турнирите  на пясък у нас, няма да бъде използвана типичната за този спорт топка, изработена от ратан, или синтетични влакна, а топка размер 5. Ще има някои промени и в правилата. 
Целта е тази игра да стане малко по-достъпна за желаещите у нас, да се позабавляват на плажа. От една страна състезателите ще бъдат улеснени от топките, с които ще се провеждат срещите, но в същото време атрактивните изпълнения, типични за сепак такроу, също ще изобилстват.
Всички мачове ще протичат под звуците на динамична латино музика.

Правила турнира по плажен такроу 
Размер на терена: 13,4 на 6,1 метра;
Височина на мрежата: 1,55 м;
Топка: размер 5
Правила:

Отборите са от по двама играчи. Състезателите имат право при отиграването на топката да използват крака, гърди, рамо и глава. Препоръчителни са атрактивни изпълнения със задни и странични ножици. При изпълнението на началния удар състезателят се намира зад аутлинията. Той си подава топката с ръка преди да я вкара с удар с крак в противниковата половина. Първият сервис се изпълнява след жребий. След изпълнението му играчите на противниковия отбор са задължени да направят поне две докосвания до топката преди да я върнат от другата страна на мрежата. Позволени са до 3 докосвания преди връщането на топката в противниковата половина. Един състезател може да направи максимум две последователни докосвания до топката. Точка се отсъжда при падане на топката на земята, при повече от две последователни докосвания от един играч, при допир на играч до мрежата при отиграването й, при директното й връщането с едно докосване след изпълнението на сервис, или ако не бъде върната в противниковата половина.

Играе се до 2 от 3 сета. Играе се до 15 точки с 2 точки разлика в сет. При равенство /14-14/ сетът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 17 точки /което първо се случи/. При равенство в сетовете се играе тайбрек до 8 точки с 2 точки разлика в него. При равенство /7-7/, тайбрекът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 10 точки.

 

 

 

Велизар Маджаров

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 3354 последна промяна: 09:37:12, 13 август 2017