Европейската седмица на мобилността отново идва да ни напомни, че автомобилът не е единственото средство за придвижване

събота, 16 септември 2017
Публикувано от: Стефан Минчев

* В програмата тази година: тест драйв с електрически возила, рисунки на асфалт, кино, улични изложби и танци, вело поход в планината и много други интересни събития

 

Започва поредното издание на бургаската Европейска седмица на мобилността. Програмата отново е богата и насочена към хората от всички възрасти. Целта на инициативата остава непроменена, да се промотират алтернативните начини за придвижване във всекидневието - велосипед, тротинетка, ролери, електрически автомобил, скейт и лонгборд, градски транспорт и пеша.

Седмицата стартира символично на 15-ти септември, защото важен фокус е пътната безопасност и по-конкретно тази на най-уязвимите членове на обществото - децата.

Мотото тази година е "Чиста, споделена и интелигентна мобилност". Община Бургас благодари на своите партньори в организирането на мащабната кампания - ОДМВР - Бургас, "Бургасбус", Пътна полиция, Фондация "Биоразнообразие", "Зелена Странджа", Танцова школа "Дюн", Бургаска фотографска общност, РИОСВ - Бургас, Регионална лаборатория-Бургас, БЧК - Бургас, Общински детски комплекс, детските градини "Раковина", "Слънце", "Х. К. Андерсен" и "Звездица Зорница", училище "Ал. Г. Коджакафалията", Механотехникума и Електротехникума, Международната асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи - Бургас, Сдружение "SOS ПТП", фондация "Безопасни улици от Валя" и Обществен дарителски фонд - Бургас.

 

ПРОГРАМАТА:

 

15.09.2017 - 22.09.2017 /информационна седмица/

 

Тема "Обществен транспорт": Промоционална кампания за популяризиране на възможността за закупуване на електронен билет за градския транспорт чрез мобилно приложение - на шест електронни информационни табла, разположени на ключови места по пешеходни зони в града, както и на машините за продажба на билети, разположени на автобусни спирки по трасето  на бързата автобусна линия - промоционален клип на доставчика на услугата TICKEY, България. 

15.09.2017 г. до 25.09.2017 г.

 

Тема "Интелигентно промотиране на мобилност": Програма за събитията през седмицата на мобилността - разпространена чрез информационните киоски на Общината, сайтовете на ОП "Транспорт", "Бургасбус", социални мрежи.         

13.09.2017 г. до 22.09.2017 г.

 

15.9.2017 - 21.09.2017 /седмица на активната безопасност/

 

Тема "Отговорно придвижване": Съвместна акция на Пътна полиция, Община Бургас, доброволци от неправителствени организации и граждани за осигуряване активна безопасност по улиците на града в зоните на учебните заведения през Седмицата на мобилността.      

15.09.2017 г. до 21.09.2017 г.

 

Тема "Информация и комуникация": Затваряне на улица "Левски" в частта й от бул. "Христо Ботев" до бул. "Стефан Стамболов". Деца от ДГ "Раковина" ще раздават на водачите на автомобили цветни балони и информационни брошури, представящи дейността на различните институции в сферата на "пътната безопасност". 

15.09.2017 г., 11.00 - 12.30 часа

 

Подрастващи от училище "Ал. Г. Коджакафалията" и детски градини "Слънце" и "Звездица Зорница" ще се включат в конкурс за рисунка на асфалт "В града без кола", състезания с тротинетка, велосипед и забавни викторини с участието на инспектор Хитами от Сдружение "SOS ПТП".          

15.09.2017 г., 11.00 - 12.30 часа, пл. "Тройката", пред  Дома на нефтохимика

 

Доброволци от Младежката секция на БЧК ще демонстрират умения в първа долекарска помощ при различни рискови ситуации, а служителите от сектор "Пътна полиция" /с представители от моторизирано звено "Сигма" и автопатрул за видеоконтрол на скоростта/ ще са на разположение на малчуганите и техните родители, които ще могат да научат повече за дейността на полицейското звено по пътна безопасност. С участието на полицейските служители ще се проведе и открит урок на тема "Моят безопасен път от дома до училище".

15.09.2017 г., 11.00 - 12.30 часа, пл. "Тройката" пред  Дома на нефтохимика

 

16.09.2017, събота /ден за здраве и чиста околна среда чрез алтернативна мобилност/

 

Тема "Мобилността и нашето здраве": Пробег 5km RUN в Приморски парк. Начало - 9.30 часа , сборен пункт - Пантеона, Приморски парк. Пресконференция на открито - 11.00 часа, Пантеона.

 

Тема  "Отговорно придвижване": "Еко райд" - промоционално представяне на електрически скутери, електрически триколки и електрически тротинетки - тест, демонстрации. Представяне на новите електрически велосипеди на Вело Бургас.    

11.00 часа до 13.00 часа, Пантеона - Приморски парк

 

Тема "Активна мобилност": Промоционален щанд на кампанията "Промяна на мобилното поведение - до работа с колело".         

11.00 до 13.00 часа, Пантеона - Приморски парк

 

Тема "Отговорно ползване на автомобили":  Тест драйв на електрически автомобили и скутери.

11.00 до 13.00 часа, Пантеона - Приморски парк

 

17.09.2017, неделя /ден за обществен транспорт/

 

Тема "Обществен транспорт":  Ден на отворените врати в "Бургасбус" - демонстрационно изложение на модерно оборудване за обществения транспорт, както и на ретро автобус, поканата е за всички желаещи.   Деца под 14 г. трябва да са с придружител. Сборен пункт - зоната пред Административната сграда на "Бургасбус", находяща се на ул. "Индустриална" № 1.

- 10.15 часа за осигуряващите транспорта си сами;                                                                                        

- организиран транспорт от спирката пред Областна управа на ул."Христо Ботев" - тръгване в 10.00 часа.  

 

18.09.2017, понеделник /ден за велосипеди - средство за активно придвижване/

 

Тема "Отговорно придвижване": Тур с автобус на градския транспорт, специално оборудван с детски воланчета,  комбиниран с беседа по безопасност на движението и демонстрация, направена от специалисти от Пътна полиция за деца от ДГ "Х. К. Андерсен".          

9.30 - 12.00 часа

 

Тема "Велосипеди": Вело кино под звездите - прожекция на тематични филми, свързани с велосипедното придвижване.

19.30 часа, открита сцена "Охлюва"

 

Велосипеди: Улична изложба на Бургаска фотографска общност на тема "Мобилност - градски алтернативи".      

19.00 часа, площад "Тройката"

 

19.09.2017, вторник /ден за споделено използване на велосипед и ползите от алтернативното придвижване/

 

Тема "Велосипеди": Радио или ТВ предвания от поредицата "Млади репортери" - за споделената отговорност да се придвижваме по-интелигентно в интелигентния град.

през деня

 

Тема "Споделено каране на велосипеди": Промоционална кампания за популяризиране на споделената велосипедна система "Вело Бургас" по медиите и информационните киоски на "Вело Бургас".      

през деня

 

Тема "Интелигентен обществен транспорт": Ден на отворените врати в Центъра за видеонаблюдение и контрол на трафика - демонстрационно събитие, в рамките на което ученици от Професионална гимназия по механотехника и електроника - Бургас ще имат възможност за интерактивно участие в процеса за управление на трафика.      

11 -12 часа и 14-15 часа

 

Тема "Интелигентен обществен транспорт":  Ден на отворените врати в Диспечерски център на обществения оператор "Бургасбус"ЕООД - за ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника "КОНСТАНТИН ФОТИНОВ".      

10.00 часа

 

21.09.2017, четвътък /ден на предизвикателството/

 

Тема "Зелени пътеки": Демонстрационна обиколка и разходка за ученици от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас  с "Влакчето на солта" в Защитена зона "Атанасовско езеро". По време на обиколката в резервата участниците ще се запознаят с историята за добив и преработка на сол, а  експерти от Българска фондация "Биоразнообразие" ще разкажат за обитателите в езерото.

14.30 часа

 

22.09.2017, петък /световен ден без автомобили/

 

Тема "Мобилността и нашето здраве": Хепънинг в рамките на кампанията "Ден без автомобили" в затворената за движение централна улица "Левски". Отворена младежка сцена -  скейтборд и вело райд демонстрации по бавно и забавно каране; брейк денс, ролер парти, ховърборд райд, игри за пешеходци.

11.30 до 19.30 часа

 

THE NEXT CREW брейк клуб "Бляк Стайл" и танцова школа "Дюн" - All Style Street Dance Show Battles.          

11.30 - 12.30 часа

 

Скейт демонстрации на уред;  Ролер парти;  Брейк денс; DJ Funktool.            

17.30 - 19.30 часа

 

Тема "Велосипеди и ходене пеша, зелени пътеки":

ВЕЛО поход с начало на 22.09 и край на 24.09.2017 г. - Българска фондация "Биоразнообразие", един от координаторите на Зеления пояс у нас и "Зелена Странджа"- Бургас организират природното приключение "Странджа - от край до край. С колело по Зеления пояс".

Тръгване - 8.00 часа от паркинг на магазин "Билла", пл. "Трапезица".

Желаещите велосипедисти ще се включат, за да се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина. Турът ще завърши в гр. Ахтопол, където в празничните дни Община Ахтопол и Сдружение Лумен организират тридневен Рибен фестивал. 

За да се включат във Вело похода, участниците е необходимо да умеят добре да управляват планински велосипед, но не е необходима специална физическа подготовка. Целият поход включва общо около 120 км. каране на велосипед по асфалт и черен път. Нощува се в местността Качул (на река Велека, близо до с. Граматиково) и в гр. Ахтопол.

 

В събота вечер, в навечерието на Деня на Зеления пояс, в читалището в Ахтопол ще бъде представена инициативата "Балкански Зелен пояс",  а на самия празник 24 септември ще бъде организиран пешеходен преход покрай скалистия бряг на морето до устието на река Велека и разходка с лодки по самата река.  

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 4724 последна промяна: 09:14:37, 16 септември 2017