На 13 октомври “Shamebox” /кутията на срама/ на Ива Свещарова и Вили Прагер гостува в Бургас

четвъртък, 12 октомври 2017
Публикувано от: Стефан Минчев

На 13 октомври, петък, 20.00 ч., бургаският Драматичен театър "Адриана Будевска ще бъде домакин на пърформънса Shamebox - един сценичен разказ за видовете срам и тяхната проява.

Зад създаването му стоят няколкомесечни изследвания на двамата автори относно разбирането за срам, издирване на лични "срамни" истории сред различни хора, проучване и анализ на най-срамните моменти за тях, преживяването на срамни ситуации и завръщането след време към подобни случки. Така се стига до момента, когато Ива Свещарова и Вили Прагер превръщат сцената на Shamebox в кутия на срама, където като деца, любопитно, безгранично и през глава се заиграват с него.

Колко далеч стига всичко и колко ще издържат артистите на това да бъдат субекти и обекти на срама, ще разбере само публиката на "Shamebox" на 13 октомври.

С многобройните си проекти в полето на съвременния танц и пърформанс, досега Ива Свещарова и Вили Прагер несъмнено са демонстрирали умението си провокативно и интересно да нахлуват в чувствителни територии. Заедно, поотделно и в сътрудничество с разнообразие от артисти от страната и чужбина, те са сред създателите на "Balkan Dance Reality Show", "Нашето последно па де дьо по Галина Борисова", "Strip naked, talk naked", "Victory Day", "Sequel For The Future", "Музей на хигиената". Освен това, като част от артистичния колектив Брейн Стор Проджект", са и сред организаторите на международния фестивал "Антистатик".

"Ива Свещарова: Изследвайки множество съвременни практики на публичното унижение като социален спектакъл в различни култури, постепенно се фокусирахме върху личното преживяване на унижените и техните емоции, възприятия  и състояния, които изпитват. Така фокусирахме интереса си изцяло върху срама и неговите различни проявления.

Вили Прагер: Срамът е чувство, което всеки изпитва в един или в друг случай. Пърформативността на срама ни беше изключително любопитна и се заехме с предизвикателството да изследваме как можем да работим със срама като драматургичен и хореографски материал на сцената."

 

Представлението е част от програмата на фестивала "Ерата на водолея", който се провежда в град Бургас от 12 до 15 октомври 2017 г.

 

 * Представлението е подходящо за лица над 16 години и достъпно за англоговоряща публика. Входът е свободен.

 

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 4469 последна промяна: 10:53:30, 12 октомври 2017