Художници и занаятчии от Бургас в международен проект за възраждане на художествените занаяти

четвъртък, 16 април 2009
Публикувано от: Кристина Вълчева

* Община Бургас и представители на културни институции от Италия, Испания и Франция започнаха съвместна работа по проект "Иновативно занаятчийство”

 

Художници и занаятчии от Бургас ще вземат участие в международен проект, финансиран по оперативна програма "Култура” 2007–2013 на ЕС. Това стана ясно днес, 16 април по време на пресконференция с участието на Йорданка Ананиева - зам. кмет "Култура и образование” и Ивелина Василева - зам. кмет "Евроинтеграция и екология” в Община Бургас. Проектът носи името "Иновативно занаятчийство” или "Инхенд” ("Innovative Handicraft” / "InHand”). Община Бургас участва в него заедно с още шест партньорски организации - Фондация за артистично занаятчийство – Флоренция, която е водеща страна по проекта, Дирекция "Икономическо развитие” към Община Флоренция, културни и образователни институции от Франция и Испания. Проектът е на обща стойност 343 812 евро, а срокът за изпълнението му е 18 месеца.

 

Основната идея на "Инхенд” е да срещне занаятчии и художници от различни страни и да провокира диалог между тях с цел преодоляване на създалото се през годините разединение между изобразително изкуство и занаятчийство.

 

Изпълнението на проекта стартира в началото на декември 2008 г. и ще завърши през май 2010 г., предвидено е да протече на четири етапа. Първият, подготвителен етап вече приключи – по време на него бяха събрани кандидатури от желаещи да участват творци. По предварително определени критерии координаторът от Флоренция избра по трима художници и трима занаятчии, които да представляват  всеки един от участниците в проекта. Творците, които ще представляват Бургас в "Инхенд”, бяха представени по време на днешната пресконференцията. Това са художниците Анна Михайлова, Атанас Стоянов и Георги Динев и занаятчиите  Людмила Кутиева, Станко Киров и Митко Адамов. Те използваха възможността да благодарят от името на Дружеството на художниците в Бургас и Занаятчийската камара за предоставената им от Община Бургас възможност да участват в такъв вид, по-различна проява, от която бургаските творци имат нужда.  

 

На 21 април бургаските художници и занаятчии заминават за Флоренция. В рамките на четиридневен семинар заедно с още 18 творци от Италия, Испания и Франция, те ще изследват историческото развитие на взаимоотношенията между занаятчийство и изобразително изкуство и причините за тяхното настоящо разединение. Семинарът предвижда участниците да споделят знания, опит, артистични възгледи, интереси. Освен това във Флоренция те ще имат за задача заедно да генерират идеи за произведения, които да реализират на следващия етап от проекта.

 

В рамките на три дни през ноември, 2009 г. паралелно в Испания, Франция, Италия и България групи от художници и занаятчии от различни страни ще творят заедно в специални технически лаборатории и ще изработят произведенията, проектирани от тях във Флоренция.

 

На заключителния етап ще бъде организирана пътуваща изложба, представяща  създадените от участниците в "Инхенд” произведения. Изложбата ще гостува във всички страни-участнички в проекта, като накрая ще остане за постоянно във Флоренция. Бургас е градът, от който ще тръгне експозицията. По проект е предвидено това да се случи през януари 2010 г.

 

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 62532 последна промяна: 14:07:33, 16 април 2009