Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

понеделник, 21 май 2018
Публикувано от: Стефан Минчев

* Запишете се за участие и се запознайте с плановете за бъдещето на Черно море - главна тема на високия форум

 

   След градове като Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен, тази година Бургас има честта да бъде домакин на Европейския морски ден. Форумът е официална част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Главното събитие в него е двудневната конференция, която ще се проведе на 31 май и 1 юни в сградата на Бургаски свободен университет. Тя ще бъде открита от кмета Димитър Николов в качеството му на домакин, г-н Кармену Вела - еврокомисар по околна среда и морска политика, г-жа Искра Михайлова - председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент, г-н Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България, както и министри от останалите пет държави с излаз на Черно море, които ще подпишат обща декларация за неговото устойчиво развитие и опазване на природните му богатства.

   Конференцията ще събере в Бургас над 500 лидери от бранша, включително министри, еврокомисари, депутати, академици, учени и морски експерти. Тази година специално място в нейния дневен ред заема Черно море, наред с други теми, разглеждащи Интегрираната морска политика на ЕС за насърчаване на икономическия растеж, уменията, технологичните иновации, опазването на околната среда и устойчивото развитие.

 

   * В програмата на конференцията са включени:

- 18 семинара с участието на заинтересованите страни;

- Политическо откриване с министри от крайбрежните държави в Черно море;

- Дебати на високо ниво "Black Sea Big Bang" - как да се стимулира устойчивият син растеж, да се генерират инвестиции и да се увеличи сътрудничеството за икономически бум на Черноморския регион;

- Сесия по темата за улесняване на достъпа до средства на ЕС чрез проекти за "синьо развитие" и партньорски проекти, свързани с Черноморския басейн.

 

   * Всеки заинтересован да се включи в конференцията, трябва да попълни регистрационна форма до края на месец май:

https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/burgas-2018

 

   * Цялата програма, теми и участници през двата дни на конференцията, можете да откриете тук:

https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/programme-schedule

 

   * Община Бургас създаде специална електронна страница, посветена на Европейския морски ден, която се зарежда постоянно с полезна информация:

https://burgasmaritimefestival.com/

 

   В началото на тази седмица експерти от Европейската комисия бяха на работно посещение в Бургас, където заедно с организаторите на местно ниво финализираха генералния план за провеждането на събитието, посрещането и обгрижването на стотиците негови участници и гости.

   Европейският морски ден ще завърши на 1 юни, когато Бургас символично ще предаде щафетата на избрания домакин за следващата година - португалската столица Лисабон.

 

 

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 8463 последна промяна: 09:36:20, 21 май 2018