Бургас и китайският Шантоу ще си сътрудничат в икономиката и образованието

четвъртък, 13 септември 2018
Публикувано от: Мариета Ханджиева

Бургас и китайският град Шантоу ще си сътрудничат в областта на пристанищните и товарни превози, корабоплаването, промишленото развитие и висшето образование.

Целта на партньорството е улесняване на съвместното развитие и просперитет на двата града.

 

Постигнатото споразумение, което беше парафирано с подписите на  кмета на Бургас Димитър Николов и Джен Джайпинг, зам.-кмет на Шантоу, е в продължение на "Съвместната декларация между пилотните градове за сътрудничество между ЕС и Китай за регионална и градска политика", подкрепена от Международната програма за градско сътрудничество, подписана на 31 май 2017 г. в Брюксел, Белгия.

Въз основа на политиката и механизма за регионално сътрудничество между ЕС и Китай, страните ще водят взаимноизгодно сътрудничество, съгласно принципа на равенство и взаимна изгода.

"Бургас е настроен изключително позитивно към Китай и поддържа приятелски взаимоотношения с няколко китайски града. Бургас и Шантоу имат много прилики, като два крайбрежни туристически и бързоразвиващи се икономически града", заяви по време на официалната среща кметът Николов.

 

По време на визитата китайската делегация посети Пристанище Бургас, икономическите зони и културни и образователни институции.

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 4877 последна промяна: 15:37:23, 16 септември 2018