С богата артистична програма НУМСИ "проф. Панчо Владигеров" стартира учебната година

петък, 14 септември 2018
Публикувано от: Мариета Ханджиева

 Ударно начало на  учебната година поставя Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" в Бургас. Новият творчески сезон стартира на 17 септември  с  втората  мобилност на проект "Националната музика на европейските държави като перспектива в образованието и професионалната кариера на младите музиканти" по програма Еразъм+.

В нея участие ще вземат Училище за музикално и изобразително изкуство "Дьорд Кроо", Будапеща,  Средно специално музикално училище "Бронислав Рутковски" и  Център за незрящи и с намалено зрение  деца и младежи, от Краков.

 В   Дните на Еразъм+, които ще се проведат в периода от 17 до 21 септември са предвидени поредица от презентации, уъркшопове, приложни и танцови ателиета, репетиции и концерти.  В рамките на проекта ще се проведе работна среща за  предстоящия конкурс за композиция "Folking with Erazmus".

В концертната програма на всяко училище са включени музикални произведения от националните композиторски школи на съответната държава.

Гала концертът на участниците в  Еразъм+ ще бъде на 20 септември от 20 часа в Летен театър Бургас. На сцената публиката ще види симфоничен оркестър съставен от  възпитаници на българското и унгарско училище по изкуства, както и хор от български и полски певци. Младите музиканти ще представят произведения на  Петко Стайнов, Монюшко, Лютославски, Барток, Брамс , както и обработки на български  и полски фолклорни песни. Характерни за всяка държава танци ще бъдат представени от учениците от балетните класове. Концертите, включени в Дните на Еразъм в Бургас, са чудесна възможност  ученици и публика да се запознаят с творчеството на композитори, които са малко известни у нас и не са включени активно в учебните програми.

Следващия етап от  проект Еразъм+ ще се проведе през месец май 2019 година в Краков.

 

              Концертна програма

17.09., 18ч. Зала Областна управа - Камерен концерт на партньорските организации.

18.09.,  Зала Областна управа- Концерт на преподаватели и ученици от  Училище за музикално и изобразително изкуство "Дьорд Кроо", Будапеща.

21.09., 18 ч. Зала Областна управа - Концерт на преподаватели и ученици от Средно специално музикално училище "Бронислав Рутковски", Краков.

20.09., 20 ч. Летен театър - Гала Концерт на участниците в проект Националната музика на европейските държави като перспектива в образованието и професионалната кариера на младите музиканти" по програма Еразъм+.

 

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 4351 последна промяна: 15:59:15, 15 септември 2018