В Бургас откриха музей на арменската култура и история

петък, 12 октомври 2018
Публикувано от: Димитър Шишманов
Музей

Музей на арменската култура и история откриха днес в Бургас. Той съдържа ценни и непоказвани до момента фотографии, евангелия, книги и вещи от арменския бит и религиозна култура. Музеят се намира в пристройка до арменската апостолическа православна църква "Сурп Хач" в Бургас и е реализиран със спомоществователството на църковното настоятелство и основният дарител Маргарита Мелконян, в памет на съпруга й Мелкон Мелконян и сина й Магърдич Мелконян.

 

Освещаването на музея бе извършено от епископа на арменската епархия в Румъния Негово Високопреосвещенство Датев Хагопян и свещеници от църквата "Супр Хач".   

Музеят беше открит в присъствието на кмета на Община Бургас Димитър Николов, заместника му д-р Лорис Мануелян, зам. областния управител Севдалина Турманова, народни представители и десетки представители на арменската общност в морския град.

"За нас е голяма чест че в Бургас, България и Европа се открива такъв музей, защото е много важно един народ да запазва своята националност и същност. Ние имаме 8 000 годишна история и 2000- християнска, а в България - почти 1000-годишна. С откриването на този музей в Бургас искаме да покажем, че пазим културата и традициите си. Парите си отиват, но културата остава и тя дава лицето на една нация. Имаме над 100 000 ръкописа по света, защото сме народ, който обича културата си. Този музей показва как българският народ ни е приел и ни е помогнал да запазим културата си. България не ни е прогонила, а запазила. В държавата, в която живеем, се чувстваме както 100 % арменци, така и 100 % българи. Нека запазим този красив музей. Благодаря на градските власти в Бургас и на Маргарита Мелконян- основен дарител, както и на църковно настоятелство. Този музей винаги ще го има", каза при откриването епископ Агоп Датев Хагопян.  

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 4589 последна промяна: 09:50:59, 21 октомври 2018