Включете се в декемврийския хакатон за създаване на софтуерни приложения на тема „Активен Бургас“

понеделник, 10 декември 2018
Публикувано от: Стефан Минчев

На 14 декември, петък, ще започне хакатон, чиято цел е създаването на софтуерни приложения на тема "Активен Бургас". Тридневното събитие ще приключи на 16 декември, неделя. Хакатонът ще се проведе в залите на Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Ще има осигурен достъп до 21:00 ч. в петък и събота, напитки, интернет връзка и удобни места за работа на всички екипи.

Форма за регистрация можете да намерите на адрес:

http://hackathon.chemguide.info/registration.html

За допълнителна информация:

http://hackathon.chemguide.info/index.html   

Откриването на хакатона е насрочено за 14 декември от 17:00 в зала 221 на Органичен Корпус на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас.

Амбицията на организаторите е събитието да стимулира прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града. Хакатонът ще има важен принос за развитие на ИТ общността в Бургас. Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения и продължават работа по проектите след приключване на събитието.

Няма ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. В последния ден на хакатона - неделя, 16 декември - участниците ще направят демонстрация на своите приложения пред жури.

Допустими участници са екипи от най-малко двама души, които могат да се сформират както предварително, така и в началото на самия хакатон. Задължително е поне един човек от екипа да има познания по програмиране, без значение нивото и опита в областта на софтуерни разработки.

За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите три проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.

Критериите за оценка на приложенията са:

* Оценка на идеята.

* Работеща функционалност на приложението.

* Начин на изпълнение, качество на програмния код и избрания подход.

* Потребителски интерфейс.

* Потенциал на приложението.

Ще бъдат предоставени насоки и идеи за приложения на тези участници, които нямат предварителна концепция за това, което биха желали да разработват.

 

Правила на хакатона:

 

- Участниците могат да си изберат под какъв лиценз да бъде написания от тях код в рамките на хакатона - препоръчително е свободен лиценз.

- Работата по проектите стартира с началото на хакатона. Не се допуска участие с напълно или частично готови приложения, които са разработени преди хакатона.

- Приложенията, които не са завършени и нямат работеща функционалност, също се представят на финалния ден и се оценява потенциала им и проблема, който решават.

- Спонсорите и партньорите на събитието имат право да дават индивидуални награди на избрани от тях участници.

 

Събитието се организира от:

 

УНИВЕРСИТЕТ "ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ" - БУРГАС

Катедри "Компютърни системи и технолгии" и "Компютърни и информационни технологии"

Студентски съвет към Университета

 

Съвместно с:

Община Бургас, Фирма Технологика,  Иновационни Системи - Бургас

Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков"

Професионална гимназия по Електротехника и Електроника "Константин Фотинов"

Професионална гимназия за Компютърно Програмиране и Инoвaции

Професионална гимназия по Механотехника и Електроника

Професионална Гимназия по Химични Технологии "Академик Н. Д. Зелинский"

 

Спонсори на събитието са:

 

Технологика, ScaleFocus, Мусала Софт, Болница Дева Мария, Клъстер ИКТ Бургас, Кодифик, Комплекс 2000,  Джей Софт, ERP Bulgaria, EPAM, Българска Аутсорсинг Асоциация, Sutherland.

 

Често задавани въпроси:

 

1. Трябва ли да си носим лаптопи или ще има осигурени компютри на място?

- Всеки участник трябва да си носи лаптоп, на който да работи.

2. Трябва ли да стоим през цялото време на хакатона в помещението?

- Не е задължително. Възможно е само част от времето да прекарате в помещението, което е осигурено за хакатона като работна среда. Също така, ако желаете, може да излизате със съотборниците си, за да коментирате и обсъждате идеите си на по - тихи места.

3. Можем ли да използваме изходен код от проект, по който сме започнали работа преди началото на хакатона?

- Няма да е справедливо ако екипи използват вече разработени проекти или готов изходен код. Затова е необходимо да стартирате от нулата работата по вашите идеи. Не е задължително да направите нещо напълно завършено или дори да имате някакви работещи функционалности на вашите приложения до крайния срок в неделя 15 октомври от13:00. По-важно е да имате ясната концепция за продукт и да сте започнали вече работа по изпълнението

4. Ако нямам партньор, с който да работя в екип, ще мога ли да си намеря такъв в началото на хакатона?

- Разбира се! Всички, които нямат отбори, ще имат възможност да си изберат такива в самото начало на хакатона. Ако търсите партньори с конкретни умения - можете да ни пишете, за да ви помогнем да идентифицирате подходящи хора, с които да работите.

5. Задължително ли е да се регистрирам предварително за хакатона?

- Не, не е задължително, но предварителната регистрация би ни позволило да направим по-добра организация.

6. Задължително ли е да работя в екип с друг човек, не мога ли сам да участвам в хакатона?

- Отборната работа винаги е била решаващ фактор за успеха на проект или бизнес начинание. Основната ни цел е да помогнем да отборите да развият проекти, които след това да могат да превърнат в истински продукт или услуга, а за това ще е нужна доста работа. Затова е задължително участието в хакатона на екипи от поне двама участника.

7. С каква цел се организира хакатона?

- Развитие на IT сектора в Бургас и любовта ни към нашия град са основните мотиви да организираме този хакатон. С цел да допринесем за развитието на този сектор и на града ни ние решихме да започнем да провеждаме такива състезания. Надяваме са по този начин допълнително да засили интереса на хората към компютърните науки.

8. Мога ли да използвам предварително подготвени графични елементи, снимки и други материали за проекта, който разработвам на хакатона?

- Да, възможно е.

9. Аз нямам идея за приложение, с която да участвам в хакатона. Ще можете ли да ми предложите насоки и идеи за работа?

- Да, по време на хакатона са предвидени няколко лекции и демонстрации, които да послужат за конкретни насоки и идеи

10. Какви са наградите за победителите?

- Спонсорите и партньорите ще осигурят наградите за учениците.

- Допълнителни предметни награди на стойност над 2 000 лв. за избрани екипи.

За всеки участник ще има изненада от организаторите.

11. Ще има ли към кого да се обърна ако имам въпроси от техническо естество по време на хакатона?

- Постарали сме се да подсигурим ментори и сътрудници, които ще бъдат на разположение на екипите през по-голямата част от времето.

12. Какви права си запазвам върху написаният от мен изходен код в рамките на хакатона?

- Участниците запазват пълни авторски права върху изходния код, които напишат в рамките на събитието.

13. Трябва ли да съм програмист, за да участвам на хакатона?

- Условието е поне един член на екипа да има основни умение по софтуерна разработка. Останалите могат да бъдат дизайнери, предприемачи или просто хора с идеи.

14. Аз съм студент, могат ли да участвам?

 - Да. Студентите, участвали в състезанието получават допълнителни бонуси към оценките си по предметите "Информатика" или ако са от ИТ специалностите по дисциплините, по които се обучават. Студентите могат да използват сертификатите за участие в състезанието за какдидатстване по програма студетски стипендии.

 

 

* ИНСИС ООД ще предложи на участващите в ХАКАТОН-а студенти възможност за бърза и безплатна регистрация в иновативния трудов портал ITO.bg, където най-добрите от тях ще бъдат интервюирани от германски работодатели от сектора на информационните и комуникационни технологии. Виртуалните интервюта са най-краткият път за успешна кариера, стаж и работа за германски компании още по време на студентската подготовка.

 

* ИКТ Клъстер - Бургас ще представи своя най-нов проект в подкрепа на младите предприемачи в България. Всеки, който иска да знае как да създаде свой StartUp, да изгради бизнес модел на своята иновативна идея и да премине интензивно професионално обучение за предприемачески умения, управление и бизнес - ще има възможност да кандидатства за напълно безплатна програма за обучение, съобразена с натоварването на студентите в Университета. Най-добрите кандидати ще получат и индивидуална помощ и консултиране за създаване на печеливш бизнес план и регистриране на бизнес. Специален предприемачески StartUp пакет ще стимулира успешните млади предприемачи с финансови, юридически, мениджмънт и комуникационни услуги.

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 3296 последна промяна: 14:01:59, 10 декември 2018