Бургас отбеляза тържествено 3 март, хиляди развяха знаменца с трибагреника на площада

неделя, 03 март 2019
Публикувано от: Мариета Ханджиева

*Кметът Николов поведе масово хоро на пл. "Тройката"

 

Хиляди бургазлии се включиха в тържествата по случай  3 - март. Честванията посветени на 141- годишнина от Освобождението на България започнаха с тържествен ритуал по издигане на  националния флаг на пл. "Атанас Сиреков". Сред официалните лица  бе кметът на Бургас Димитър Николов,  зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова,  депутати, общински съветници, представители на културния и бизнес елит.

"Днес почитаме паметта на всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на България. Свободата не се извоюва лесно, а с много кръв и жертви и ние трябва да помним тяхното дело. Радвам се ,че виждам много деца от училищата и детските градини, защото това е възможност те да се запознаят с този празник. По този начин ще запазим не само българщината, а паметта и уважението за следващите поколения", заяви след церемонията кметът Димитър Николов. Всички официални лица, както и почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, представители на руската общност в града, сдружения и клубове както и членове на два мото клуба взеха участие в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на почести пред паметника на руските освободители. Представители  на бургаското духовенството отслужиха заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго.

Много искрено и  топло родолюбиво чувство и силна емоция предизвика шествието на 500-тe ученика по ул."Богориди", които гордо развяваха трибагреника. Изключително впечатляващ бе и  тематичния маршрут" Пътят на свободата". В специално обособените кътове желаещите имаха възможност да се снимат с Райна Княгиня и да развееят знамето с надпис "Свобода или смърт", да застанат до подполковник Калитин и да прегърнат Самарското знаме. Пред умалено копие на паметник "Шипка" бургазлии имаха възможност също да се  здрависат с руски опълченец и да вдигнат високо Националния ни флаг. Отряд на българските революционери вдъхнови малки и големи да пазят и прославят България. Всеки, който се разходи по Пътя на Свободата получи някое от българските знамена - Самарското, "Свобода или смърт" или Националния флаг.  

Бургаски таланти възпяха Свободата със стихове и песни  на сцената "Възпявам тебе, майко Свобода".

Малко след 12.00 часа кметът Димитър Николов поведе  масово празнично хоро, в което се включиха професионални танцьори и граждани. Градоначалникът поздрави и награди всички местни фолклорни формации, които с  творческата си дейност съхраняват старите български традиции.

Площад "Тройката" се оказа тесен за желаещите да станат част от празничната хоротека и общоградското тържество посветено на националния празник.

Честването на 3 март  в Бургас ще завърши с концерт-спектакъл в Операта от 18 часа.

 

 

 


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 3212 последна промяна: 15:39:25, 16 март 2019