НУМСИ “Проф.Панчо Владигеров" ще отбележи патронния си празник с тържествен мултимедиен спектакъл

сряда, 13 март 2019
Публикувано от: Мариета Ханджиева

По традиция  Националното училище за музикално и сценично изкуство  в Бургас ще посрещне патронния си празник с Тържествен мултимедиен спектакъл. Това ще се случи на 13 март, денят в който преди 120 години е роден един от най- изтъкнатите представители на българската музикална култура - Панчо Владигеров, чието име носи учебното заведение.

В празничната проява участие ще вземат Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Девически хор с диригент Анета Данаилова, ученици от балетните класове с хореограф  Диляна Бахматова-Игнатова и изявени солисти на училището по изкуства.

Специален гост на тържествения концерт ще бъде  актьорът Рашко Младенов. На сцената ще прозвучат текстове от произведението на Никос Казандзакис "Аскетика".  Публиката ще се докосне до изпълнения на Панчо Владигеров, чрез кадри от късометражния документален филм- концерт на режисьора Юрий Арнаудов.

Режисьор на спектакъла е Христо Симеонов.

Час преди началото на концерта, във фоаето на Държавна опера - Бургас ще бъде подредена изложба с  отличените творби  от I-ви Национален конкурс за рисунка "Акварели опус 37".

Той бе  организиран от Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф.Панчо Владигеров"  със съдействието на НХА - София, Дружеството на художниците в Бургас, УН "Родни звуци" и медийното партньорство на БНР Бургас. Конкурсът бе по повод 120 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и в него участваха  276 рисунки от цялата страна. Призьорите бяха определени от жури в състав - проф. Георги Янков - директор на Филиал Бургас на НХА,  доц. Димо Колибаров - зам.-директор на Филиал Бургас на НХА и  Добрин Вътев - председател на Дружество на художниците - Бургас.

Откриване на изложба с отличените творби и награждаване на победителите ще бъде 13.03., в  18 ч. във фоайето на Държавна опера - Бургас.

В 19 ч. в залата на Операта Тържествен мултимедиен спектакъл. Вход свободен.

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1710 последна промяна: 13:25:06, 16 март 2019