Кампания за борба срещу туберкулозата влиза в няколко бургаски училища

четвъртък, 21 март 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

Във връзка с отбелязване на 24 март - Световен ден за борба с туберкулозата, Община Бургас стартира кампания за повишаване здравната култура на младежите. Те ще бъдат запознати с конкретиката на заболяването, как да се предпазим от него, какви са рисковите фактори за заразяване с "жълтата гостенка" (туберкулозата) и механизмите на разпространение.

 

В дните до 25 март, съвместно с медицински специалисти ще се проведат дискусионни панели, презентации, анкети с ученици от следните бургаски училища: Основно училище "Георги Бенковски", Основно училище "Христо Ботев" в кв. "Победа", Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев". 

 

Общинската кампания се подкрепя от Министерство на здравеопазването и от Програма "Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза",  финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

 

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга белите дробове и е пряко свързано със социалните и икономически проблеми - бедността, безработицата, закъснялата диагностика.

 

Основните рискови фактори, предразполагащи към заболяване от туберкулоза, са тютюнопушене, злоупотребата с алкохол, някои хронични заболявания, които намаляват имунната защита на организма, пристрастяването към наркотици, ХИВ/СПИН. Заразяването става по въздушно-капков път, при ползване на едни и същи прибори за хранене и при непосредствен контакт с болен.

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 2360 последна промяна: 11:10:51, 21 март 2019