Рецепти от литературни шедьоври представиха ученици от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров"

понеделник, 25 март 2019
Публикувано от: Мариета Ханджиева

Презентация "Магия и наука - необичайните кулинарни превъплъщения на храната" посветена на кулинарни рецепти от литературни шедьоври представиха ученици от 12 клас на Професионална гимназия по туризъм  "Проф. д-р  Асен Златаров" Бургас". Разделени в пет отбора по двама възпитаниците на бургаската гимназия под ръководството на своите преподаватели, приготвиха приказни "плодови тарталети" по Братя Грим,  плодови пастички на Пипи дългото чорапче, ванилови кексчета а ла Александър Дюма,  любимите джинджифилови бисквитки с шоколад на Тюдорите а ла Филипа Грегъри и питки със сирене по Лев Толстой. Гости на събитието  бяха народните представители Ивелина Василева и  Ася Пеева, Веселин Пренеров - общински съветник и журналист, Веселина Таралова - директор "Образование и демографски въпроси" от община Бургас, Тодор Стамболиев - омбудсман на община Бургас, Иван Иванов - председател на Бургаска туристическа камара,  Мария Бенчева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов" Бургас, г-жа Марина Бошнакова - бизнесдама и собственик на "Мастерхаус", Борис Минчев - управител на хотел "Аква", представители на бизнеса и медиите.

Поздравителен адрес беше изпратен от старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОДМВР - Бургас и Росица Темелкова - Председател на Окръжен съд - Бурас.

Домакините от получиха дар от народният представител Ивелина Василева, с който да обогатят училищната библиотека - книги с рецепти от традиционната българска кухня и кулинарните съвети на Гордън Рамзи.

Гости останаха впечатлени от професионалните умения на преподаватели и учениците и споделиха, че досега не са присъствали на подобно събитие. Те изразиха желание това интересно събитие  начало да бъде продължено и в бъдеще и да се прерастне в по - мащабен характер, за да покаже на бургаската общественост високия професионализъм, креативността и уменията както на учениците, така и на техните учители.

Презентацията "Магия и наука - необичайните кулинарни превъплъщения на храната" е част от празничната програма, с която Професионална гимназия по туризъм  проф. д-р  Асен Златаров"отбелязва 60 години от създаването си. Празничните събития  под мотото " 60г. Професионална гимназия по туризъм  проф. д-р  Асен Златаров" - образователна институция в професионалното обучение в България" посветени на юбилея  ще акцентират върху професионалните  умения и артистичните  таланти на възпитаниците на гимназията.

Професионална гимназия по туризъм "Проф. Д-р Асен Златаров" е създадена  през 1959 г. като  Техникум  по обществено хранене, с директор - Фоти Маринов Неделчев и за своите 60 години  училището достойно защитава мястото си на образователна институция създаваща професионалисти.

 

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1511 последна промяна: 10:20:04, 26 март 2019