Бургас отбеляза 85-годишнината от рождението на Христо Фотев

понеделник, 25 март 2019
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

Бургас отдаде почит към един от своите големи поети. На днешния 25 март, Благовещение, се навършват 85 години от рождението на Христо Фотев.

Писатели, поети, хора на изкуството, народни представители и граждани отдадоха почит към живота и творчеството на Фотев пред паметника му в Морската градина, където се проведе организираната от Община Бургас церемония по този повод. По време на събитието бургаски ученици рецитираха едни от най-популярните стихове на поета.

Спомени от близостта си с Христо Фотев споделиха поетът Недялко Йорданов, краеведът Георги Райков. На церемонията присъстваха също така зам.-кметът д-р Лорис Мануелян, народните представители Ивелина Василева и Диана Саватева.

"Благодаря на всички вас, че сте тук. Благодаря, че една такава годишнина ни събира. Трябва всяка година да идваме и да поднасяме цветя на този паметник, който така е нарекъл човекът - символ на мъртвия, който оживява винаги пред нас. Христо беше казал: "Ти би могъл да бъдеш весел. И ти си весел всеки час, как иначе ти би понесъл да си писател във Бургас", каза по време на церемонията Недялко Йорданов.

"Тази година, благодарение на двамата известни бургазлии Георги Райков и Недялко Йорданов, Община Бургас издаде нещо, което е уникално за цяла България. Това е невероятното издание "Те са тук". То представлява антология на всички мъртви поети. Те ще са тук, докато нас ни има и докато техните произведения се четат", каза д-р Лорис Мануелян.

Честванията, посветени на рождението на Христо Фотев, продължават и утре. Във вторник от 18.00 часа в салона на кукления театър ще бъдат представени неизвестни на широката публика стихове на поета. Спектакълът е озаглавен "Ти тръгваш и се връщаш пак в Бургас". Участие в него ще вземат поетът Недялко Йорданов, поетесата Венда Райкова, актьорът Пламен Каров и журналистът краевед Георги Райков.

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1838 последна промяна: 14:37:32, 25 март 2019