Урок по история се превърна в урок по човечност и морал

понеделник, 25 март 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

Филмът "Да помним" се превърна в урок по човечност и морал за стотина деветокласници от  Английска и Природо-математическа гимназии в Бургас.

Възможно ли е човек да изложи на опасност себе си и семейството си, за да помогне на друг? Докъде се простират измеренията на  човечност и обич? Защо точно евреите са били обект на преследване и унищожение през Втората Световна война? Какъв е бил стимулът за тези, които са се противопоставили на нечовешкия закон за защита на нацията и депортацията на евреите от България? 

Отговори на тези въпроси потърсиха в оживена дискусия с представители на Център за еврейско-българско сътрудничество  "Алеф"  деветокласници от ПГПАЕ "Гео Милев" и ППМГ "Акад. Никола Обрешков". Вниманието на учениците бе фокусирано върху примери, показани във филма "Да помним", който бе прожектиран пред тях, както и от разказа на автора му Алберта  Алкалай, председател на "Алеф". Пред тях оживяха събитията от времето на Втората световна война, ужасяващата безчовечност и жестокост, проявявани през годините на Холкоста, жертвоготовността и моралната чистота на хората, избрали да съхранят човечността и съвестта си.

Прожекцията породи у младите хора множество въпроси. На фона на това, което вече са съпреживели чрез филмите "Списъкът на Шиндлер", "Пианистът", Животът е прекрасен", "Крадецът на книги", те потърсиха допълнителни отговори за  най-мрачния период в историята на човечеството.

"Темата за Холокоста е особено болезнена, защото за пръв път в историята на човечество с такава ненавист и такава методичност са изтребвани милиони. Това оставя една отворена рана и колкото и да е болезнено, тези събития трябва да се припомнят,  защото само така би могло да се предотврати тяхно повторение", сподели Веселин Гръцманов, преподавател по история в Английската гимназия, който разказа и за посещението си в музея на Холкоста в Израел.

"Историята не е само предмет, тя е и послание за бъдещето именно чрез уроците, които ни дава", категорична е Димитрина Русинова, преподавател в Природо-математическата гимназия.

Весела Бъклева, учител по история в същата гимназия, която също е била в Израел,  изрази  удовлетворението си, че учениците проявяват интерес към темата за Холокоста и се вълнуват от нея. Тази година тя работи с тях по проект "Дни  в памет на жертвите от Холокоста и социалната справедливост".

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1763 последна промяна: 09:31:12, 26 март 2019