Бургаският куклен театър бе отличен с награда ИКАР 2019

четвъртък, 28 март 2019
Публикувано от: Радостин Рачев

С национална награда за сценично изкуство за 2019-та година "ИКАР" бе отличен Куклен театър - Бургас по време на 45-тата церемония на Съюза на артистите в България, която се проведе снощи в Народния театър "Иван Вазов" в София.

Наградата бе присъдена в категория "Куклен спектакъл" за постановката "Филифьонката, която вярваше в бедствия" от Туве Янсон. Сценарият и режисурата на спектакъла на Държавен куклен театър - Бургас е на Петър Тодоров, сценографията е на Ханна Шварц, а музиката на Петя Диманова. Видео дизайнът е дело на Владислав Илиев, а хореографията - на Петя Стойкова. В постановката е включен и гласът на Ицко Финци. В него участват Десислава Минчева - Тодорова в ролята й на Филифьонката и Неделина Роселинова в ролята на Гафсата. Наградата е излъчена от Гилдията на творците в кукленото изкуство.

Успешният спектакъл на бургаския куклен театър "Филифьонката, която вярваше в бедствия" е история за всички възрасти. По красив и поетичен начин той разказва за една странна Филифьонка, която живее сама на един отдалечен северен бряг. Тя толкова се бои да не й се случи някое бедствие, че почти не излиза от къщата си. Единственото живо същество наоколо е не по-малко странната Гафса. Двете са обречени да бъдат добри съседки, но страховете на Филифьонката им пречат. Впечатляващият спектакъл се опитва да даде отговор на един вечен въпрос - "Всъщност, дали най-добрият начин да се освободиш от страха не е да преминеш през него?". 

Ако още не сте гледали "Филифьонката, която вярваше в бедствия", можете да поправите тази "грешка" на 8-ми април от 19.00 часа в Държавен куклен театър - Бургас.

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1685 последна промяна: 10:02:32, 29 март 2019