Как е възникнала Морската градина, разказват в музея на 30 март

четвъртък, 28 март 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

"Морската градина в Бургас - декоративни дървета и храсти, събрани от различни краища на света" е тема на музейната лекцията тази събота. Биологът от Природонаучния музей Божана Рибарова ще запознае публиката с историята на Морската градина в Бургас и най-любопитните дървесни видове в състава ѝ.

Любимото място за разходки на бургазлии възниква като малка приморска градина на мястото, където днес се намират тенис кортовете до хотел "Приморец". Съвременният си облик тя придобива след назначаването на архитект Георги Духтев за управител-градинар на Бургас през 1910 г. Под негово ръководство определеният терен за Приморска градска градина в Бургас е залесен и оформен с алеи. През 1912 г. на мястото са посадени  едноразмерни широколистни и вечнозелени дървета, декоративни храсти, оформени са първите цветни фигури. Паркът е напълно завършен през 1924 г., а за обогатяване на растителността е доставен залесителен материал от Унгария, Цариград, Италия, Франция, Сирия и Ливан.

Лекцията "Морската градина в Бургас - декоративни дървета и храсти, събрани от различни краища на света" ще се състои на 30 март, от 11:30 ч., като част от традиционната лектория в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69. Входната такса е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери - 1 лв.

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1763 последна промяна: 14:44:30, 28 март 2019