Школа за арменски танци "Наири" и балет "Естрея"представят танцово - поетичния спектакъл „Пътят" в НХК

понеделник, 01 април 2019
Публикувано от: Мариета Ханджиева

На 6-ти Април от 19:00 часа на сцената на Културен дом на Нефтохимика в Бургас ще бъде представен спектакълът "Пътят" с участието нашкола за арменски танци "Наири" и балет "Естрея".

Танцово-поетичен разказ за съдбата на едно арменско семейство в мрачните дни на Геноцида от 1915 г. и пътя, който извървява към спасението си в България. Основан на истинска лична история, спектакълът пресъздава идеята за съхраняване на родовата памет дори и тогава, когато сме принудени да пренесем корените си в новата родина. Като израз на темата за обединението, в спектакъла участват 50 танцьора от арменски и български произход, представящи в отделните танци приблизително 20 различни костюма. Изработката и бродериите на част от тях е ръчна и дело на майстори от Армения.

 

Кои са "Наири"?

"Наири" е създадена през октомври 2010 г. и към момента е единствената школа за арменски танци в София. Целта ѝ е популяризирането и разпространението на арменското танцово изкуство в страната и чужбина. Вярваме, че магията на танца има силата да обединява и създава здрава връзка между народите. Членовете на състава са разпределени в няколко групи и са на възраст от 3 до 45 години. "Наири" представя арменското танцово изкуство в редица фестивали, телевизионни предавания и концерти на местно и международно ниво.

 

Кои са "Естрея"?

Танцова школа "Естрея" е създадена през 2002 година в читалище "Никола Йонков Вапцаров" - София от Румяна Кацарова - възпитаничка на Националното училище за танцово изкуство гр. София и дългогодишна солистка на Ансамбъла на Българската армия. Броят на броят на танцьорите в балета се увеличава с всяка година, като към момента танцуващите в школите му са около 700. Съставът е носител на десетки награди от престижни конкурси и фестивали в страната и чужбина.
https://www.facebook.com/events/254982608788235/

 

Билети в мрежата на Eventim.bg и на място в деня на събитието.

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1376 последна промяна: 16:39:24, 01 април 2019