"България пее" се провежда за втори път в Бургас

понеделник, 15 април 2019
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

Младежкият културен център към Община Бургас и Национална художествена академия - филиал Бургас, организират съвместен хоров концерт, който ще се състои на 20 април от 19:00 ч. в изложбена зала на НХА - Бургас в Магазия 1. В него ще вземат участие детски хор "Милка Стоева" при МКЦ и академичен хор "Света Параскева" към НХА. Това е вторият концерт, организиран по повод националната инициатива на Български хоров съюз "България пее".

В рамките на тази инициатива двата певчески състава за втори път си дават среща, за да сътворят един чудесен музикален празник. Концерт на младостта и приятелството. Гостуващият академичен хор при Национална художествена академия, под диригентството на Галина Луканова, ще внесе тържественост с изпълнението на студентския химн, ще допълни програмата си с красотата на православните песнопения, с енергията на българския фолклор и експресивността на негърските спиричуели. По-младите им колеги, от детски хор "Милка Стоева" с диригент Светла Стоева, ще допълнят богатата хорова палитра на концерта с изпълнения на творби от бележити български композитори, ще зарадват публиката с популярната музика на Д. Елингтън, Б. Андершон, Фр. Меркюри. Входът за събитието е свободен и ще донесе приятни мигове на бургаската публика с хоровото изкуство!

*Академичен хор "Света Параскева" към Национална художествена академия

Диригент: д-р Галина Луканова

Хормайстори и клавирен съпровод: Стелиана Баракова, Марио Йоцов и Манол Паскалев

Вокален педагог: Галя Павлова

Академичен хор "Света Параскева" е пряк приемник на Хорова школа "Света Параскева", създадена и ръководена от големия български диригент Петя Павлович (1939-2007). От пролетта на 2008 година по инициатива на студенти и с подкрепата на академичното ръководство работи под патронажа на Национална художествена академия. Хорът е участвал в множество концерти и фестивали в София и страната. Има осъществени концертни турнета в Македония (2011), Гърция (2013, 2018), Унгария (2013), Австрия (2014) и Сърбия (2018).

 

*Детски хор "Милка Стоева" е създаден през 1948 г. от известния педагог, композитор и диригент Борис Ибришимов. Със своята богата 60-годишна творческа биография, хорът се нарежда сред най-добрите хорове в страната.

През годините детският хор е прераснал в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромният дял за високото му ниво, за големите международни отличия и активен културен живот на състава има дългогодишният диригент и ръководител на хора Милка Стоева, заради което през 2003 година той приема нейното име.

Бургаският детски хор има важен дял и основен творчески ангажимент при подготовката и реализацията на първия по рода си в България национален конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига". Провеждан ежегодно от 1980 г. до днес, този конкурс представя чрез изпълненията на малките бургаски певци най-новите произведения за деца от български композитори. За 28 години са записани повече от 400 песни, много от които стават едни от най-популярните детски песни на България.

Репертоарът на хора включва произведения от различни епохи и стилове, от най-малката музикална форма на детската песен до големите кантатно-ораторни творби.

Детски хор "Милка Стоева" е носител на много международни отличия и награди от престижни хорови конкурси и фестивали. Осъществени са множество концертни турнета в Сърбия, Русия, Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Швеция, Турция, Гърция и др.

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 2862 последна промяна: 10:45:07, 15 април 2019