Изложба в Историческия музей разказва за революционерите от Бургаския край

сряда, 17 април 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

По повод 143 г. от избухването на Априлското въстание, на 19 април, петък, в Изложбената зала на Исторически музей - Бургас (ул. Лермонтов 31) ще бъде подредена експозицията "Априлското въстание от 1876 г. Участието на революционери от Бургаския край в него". Тя представя както общата историческа картина от пролетта на 1876 г., така и приноса на отделни личности от Бургаския край в революционните събития. Информацията е допълнена с веществен материал от фонда на музея.

Априлското въстание с право се оценява като връхна точка на национално-освободителните борби на българския народ през епохата на Възраждането. Това е най-масовата проява на стремежа за свобода на българите през 19 век и значението му е огромно. Буйното начало в Копривщица, Панагюрище, а впоследствие и във всички останали селища, които се включват в бунта, е свързано с небивал ентусиазъм, искрена радост, желание да се постигне онова, което поколения българи мечтаят - целокупна, свободна, силна България. Въстанието от април 1876 г. е онова събитие, което променя отношението на Великите сили към случващото се на Балканите и подтиква правителствата на европейски държави да се намесят открито в търсенето на решение на все по-задълбочаващата се Източна криза.

Бургаските историци приканват младите българи от началото на 21-то столетие да научат нещо повече за събитията на паметната дата 20 април 1876 г., за неподправената и героична изява на най-изконните желания на българския народ да бъде свободен.

Изложбата "Априлското въстание от 1876 г. Участието на революционери от Бургаския край в него" ще продължи до края на май 2019 г.

 

Последни новини

Бургас отново е част от Global Game Jam

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 732 последна промяна: 16:11:56, 17 април 2019