Културното богатство на Корея идва в Бургас

четвъртък, 02 май 2019
Публикувано от: Димитър Шишманов
Дни на Корея

На 17 и 18 май ансамбъл "Со Йънг Самулнори" ще бъде специален гост на Бургас във фестивала "Дни на Корея". В рамките на два дни корейският фолклорен ансамбъл ще предостави възможност на жители и гости на града да усетят ритъма на перкусионния музикален жанр "Самулнори" - произлизащ от думите 사물 ("самул" - четири предмета) и 놀이 ("нори" - игра, изпълнение )

Звуците на джинг (голям гонг), куенггуари (малък гонг), чанго (барабан под формата на пясъчен часовник) и бук ( овален барабан) ще ни потопят в традициите на Република Корея, свързани с ритуалите изпълнявани за плодородие и благодат. Всеки от инструментите въплъщава в себе си идеята за определено природно явление: чанго - дъжд; куенгуари - гръмотевица; джинг - вятър; бук - облаци.

Мястото на събитието "Дни на Корея" е площадът пред Пантеона в Морската градина, където за кратко време не само ще успеете да се потопите в света на корейския фолклор, но и да усетите част от културния колорит на Корея.

Събитията се организират от Посолството на Република Корея и Община Бургас с помощта на Корейската фондация. Входът е свободен!

* Ансамбъл "Со Йънг Самулнори" е основан през 2016 г. в София като корейски частен фолклорен ансамбъл, в който взимат участие 12 инструменталисти. Създаването на ансамбъла се реализира по повод на образователната програма за преподавателите на Корейското училище в София и с подкрепата на Националната академия за корейска традиционна музика, под ръководството на директора на ансамбъла Со Йънг Ким - преподавател по кореистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Източник на снимката: Bekultured

 

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1895 последна промяна: 16:28:40, 02 май 2019