Поетесата Десислава Цветкова представя книгата си "Светлина в душата" в Бургас

вторник, 07 май 2019
Публикувано от: Мариета Ханджиева

 Българската поетеса, журналистка и преводачка Десислава Цветкова, която от години живее и работи в Брюксел, избра Бургас, за да творчеството си, вдъхновено от морето. Морската премиера на поетичният й сборник "Светлина в душата" ще се състои на 13 май от 18, 00 часа в Дома на Писателя. Творбите, ориентирани към общочовешките теми за хармонията, светлината и любовта, е своеобразен и оригинален опит да се погледне позитивно към света. И в епохата на скепсиса, фокусът да бъде поставен върху красотата във всичките й измерения.

Десислава Цветкова е родена в София. Завършила е Славянска филология в СУ "Климент Охридски". Професионалната й кариера започва като журналист. Работила е като репортер в "Дарик Радио", във вестниците  "Жена",

"Новинар", "Женско царство". След журналистиката, през 2006 година съдбата я отвежда в Люксембург, а след това и в Брюксел, където работи и твори.

         Първите си стихове Десислава Цветкова публикува още като ученичка в списание "Родна реч",  следват изяви в сп. "Литературна академия" като студентка, и в сп. "Пламък", под редакторството на Георги Константинов.

В чужбина поетичните и есеистични творби на Цветкова излизат в сборника на Европейската Комисия "Музика на езиците", многоезичното издание "Поети" към ИнтерЛитраТур, Белгия, "Комисията директно", издание на ЕК. Тази година талантливата българка участва в написването на многоезична поема към Фламандския културен център в Брюксел.

Автор е на три стихосбирки "Птиците летят съвсем до бога", "Светлина в душата" и "Красотата е навсякъде" . Поетесата коментира, че Бургас и морето са сред изворите на нейното вдъхновение и се старае, чрез стиховете си, в които се възпява красотата им,  тяхното вълшебство да докосне душите и сърцата и на читатели в други страни. Наред с личното си творчество и поетични изяви, Десислава Цветкова активно популяризира съвременни български автори в чужбина.

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1030 последна промяна: 10:50:55, 07 май 2019