Бургас чества 130 години от създаването на 24-ти пехотен Черноморски полк

сряда, 08 май 2019
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

Храброст, чест и родолюбие. Това са думите, които най-точно описват 130-годишната история на 24-ти пехотен Черноморски полк. Тя бе отбелязана с поредица от събития в Бургас. Кулминацията на честванията се състоя на пл. "Св. св. Кирил и Методий", където с военен ритуал бе посрещнато и осветено знамето на военната част.

В церемонията участваха представителни блокове на войсковите формирования от бургаския гарнизон, Представителният духов оркестър на военноморските сили - Варна и Младежкият гвардейски духов оркестър от Бургас.

Представители на местното православно духовенство отслужиха водосвет за здраве на българската воини.

Тържествата продължиха с военен марш и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите бойци от 24-ти пехотен полк, който се издига до Гимназията по автотранспорт. Именно на това място са се намирали казармите и щабът на военната част.

Паметта на загиналите във войните бе почетена и с панихида в параклиса "Св. Георги Победоносец" в Морската градина.

Светата обител бе построена преди няколко години в памет на героите от 24-ти пехотен Черноморски полк.

Честванията на годишнината станаха повод да се припомнят важните моменти от историята на полка. Част от бойната му слава са сраженията при линията Люлебургас и Бунархисар по време на Балканската война.

На 18 октомври 1912 г. полкът води тежко сражение южно от Бунархисар, където противникът се доближава на 400 м от българските окопи. По време на ръкопашния бой ефрейтор Иван Абаджиев с помощта на редник Кольо Карпухчански пленява турско военно знаме.

Бургаският полк участва и при обсадата на Одринската крепост, като подсигурява срещу удари от противника тила и фланговите на българското нападение.

За славата на полка ще напомня новата паметна плоча на полк. Георги Генчев. Тя е поставена на къщата му на ул. "Петко Каравелов" 22. Полковник Генчев е бил командир на рота в полка. През целия си живот той е изповядвал идеала всички българи да живеят в обединена държава.

Организатори на честванията са Военен клуб - Бургас, Инициативен комитет и Община Бургас.

 

 

 

 

 


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1784 последна промяна: 16:01:07, 08 май 2019