Официалното представяне на книгата „Капитаните“ събира морските хора на Бургас в експоцентър „Флора“ на 12 май

петък, 10 май 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

Излезе от печат книгата "Капитаните", а официалното й представяне ще бъде на 12 май от 17 ч. в експоцентър "Флора", зала 2.

Изданието е с автор журналистката Ирина Генова, а проектът на информационен сайт meduzata.com.

"Капитаните" е една книга за славните морски хора, свързани с Бургас и поставили държавата ни на картата на световните пристанища.

Историите са толкова невероятни, че всяка поотделно заслужава холивудски сценарий.

В книгата са разказани премеждията на капитана-поет Дянко Кънчев, който е успял да спаси танкер, превозващ петрол, след като е бил улучен от ракета в Кувейт. Ударът е през 1991 г., по време на Войната в Персийския залив, когато бургаският капитан е плавал под кувейтски флаг.

В книгата се разказва за първото отвличане на български моряци от сомалийските пирати през 1997 г. Главният герой в това премеждие е к.д.п. Христо Мушков, който прави успешен опит да освободи арестуван в Танзания кораб. След като буквално го отвлича от местните власти, на свой ред пък попада в плен на пиратите.

Можете да прочетете и една от невероятните истории на к.д.п. Неделчо Донев, който през 1998 г. преживява страшен циклон със скорост на вятъра 260 км./ч. на пристанище Кандла, Индия. Шестнадесет големи кораби, като неговия, са били изхвърлени на брега, 50 по-малки - потопени, а вълната, дошла от океана, убила 14 500 души.

В книгата е представен и к.д.п. Спиридон Димитров, чието име е все още легенда в трите големи пристанища, обслужвали българските танкери - в градовете Туапсе, Новоросийск и Одеса, на които е станал почетен гражданин.

 

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1993 последна промяна: 12:02:19, 11 май 2019