Слави Томов представя Клод Проспер Жолио дьо Кребион и Макс Биърбом в Дома на писателя

вторник, 14 май 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

На 1 юни от 17.00 часа бургаският писател и журналист Слави Томов ще говори за творчеството на Клод Проспер Жолио дьо Кребион и Макс Биърбом в Дома на писателя на ул. "Вола" №1. Входът е свободен за всички почитатели на литературата.

 

* Кребийон /1707-1777/ е сред най-прочутите френски романисти от епохата на Просвещението, личност-легенда в напарфюмираните парижки салони от първата половина на XVIII век. Романът "Заблудите" /1736-8/ е емблема на литературата от епохата, бляскав сблъсък - но в танц! - на ерудираното либертинство и стандартните нагласи на времето си.

Чрез прочутата техника "имитация на мемоари" се представя навлизането в светското общество на млад благородник. Онези, които го посвещават, са, разбира се, жени... И постепенно, водени от думите - ах, тези главни герои в заблудите на ума и сърцето! - разбираме, че светското е в огромна степен символ на еротично...

 

* Освен забележителен писател, Макс Биърбом е сатирик, театрален и литературен критик, есеист, същевременно забележителен карикатурист, останал в англоезичната литературна история както чрез прозвището си "несравнимият Макс", измислено му от Джордж Б. Шоу, така и с легендите за слабостта на ментора му Оскар Уайлд към него.

Славата на Биърбом се дължи колкото на творчеството, толкова и на личността му - както и подобава на денди, какъвто той общопризнато е. Впрочем, неговият основен художествено-литературен принос към текстуално "освещаване" на дендизма е романът, който ще представи Слави Томов - "Зюлейка Добсън". Той се появява през 1911 г.

 

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 871 последна промяна: 10:33:09, 16 май 2019