Бургас е домакин на втората национална конференция „Почти нулево енергийни сгради“

вторник, 14 май 2019
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

В периода 30 май - 1 юни в изложбен център Флора - Бургас ще се проведе най-мащабното събитие за енергийната ефективност в сградите - конференцията "По пътя към почти нулево енергийните сгради" (ПНЕС), със специален акцент върху възможностите за финансиране и новаторските продукти за изпълнение на такива проекти. Събитието, организирано от ЕнЕфект и ЕкоЕнергия с подкрепата на Община Бургас, си поставя за цел да представи националното законодателство и норми, европейския и световен опит, предизвикателствата в България и пазарните възможности - както при новите сгради, така и при сградните обновявания. Лично заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който бе в основата на споразумението за новите европейските цели за енергийна ефективност, ще представи перспективите за тяхното изпълнение в България и възможностите, които се откриват пред българските общини и бизнес.

 

Една от тези възможности вече е факт: програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност", финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, разполага с финансов ресурс от близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро са безвъзмездна помощ. За проекти за почти нулево енергийни сгради ресурсът е 10,7 млн. евро, като грантовият компонент в този пилотен приоритет на програмата в 100%. В предложенията може да се използва и собствено финансиране, което ще е задължително в случай на надхвърляне на максималната стойност на гранта - 1,2 млн. евро.

Енергийната ефективност в сградите означава преди всичко високо качество, здравословни условия на живот и много комфорт. За безпроблемното изпълнение на такива проекти обаче е необходима сериозна промяна в подхода към проектиране и строителство, както и нови знания и умения за всички, работещи в сектора. Пазарът вече предлага всички необходими условия, материали и технологии с доказана икономическа ефективност; появяват се и първите успешни пилотни проекти. В това ще ни убеди съпътстващото продуктово изложение с участието на фирми като Adverso, AHI Cаrrier, Alukoenigstahl, CONIX home, Hexagon-Build, Hoval, Knauf и Knauf Insulation, NEODOM, Soudal, Tangra, Viessmann, Пасивна къща България, Силико, както и специализираното обучение за проектанти с представяния от фирмите-изложители.

25-членна делегация, водена от председателите на Китайската академия за изследвания в строителството и Националния институт за отопление, охлаждане, вентилация и енергийна ефективност, ще посети Бургас и ще вземе участие в събитието. Ще научим още за националните норми и политики за ПНЕС в Австрия, Чехия и Словакия, както и за съвременните тенденции в професионалното образование и обучение, представени от участниците в проект CraftEdu по програма Хоризонт 2020 на ЕС.

На 1-и юни най-малките ще могат да се включат в играта "Слънце, вятър и вода - това е нашата Земя" - а после ще научат родителите си защо трябва да пазим природата и как да го правим. За родителите пък е "Леденото предизвикателство" и демонстрация на строителство в реално време на нискоенергийна сградна конструкция с най-новите материали и компоненти. Ще има още много изненади - научете повече на www.nationalnzebconference.com

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 918 последна промяна: 10:40:36, 16 май 2019