Показаха къде ще бъде разположен паметникът на именития бургаски скулптор Петко Задгорски

вторник, 14 май 2019
Публикувано от: Анелия Казакова

 

Ученици от Руската гимназия поздравиха Велин Задгорски, син на създателя на един от  символите на Бургас - паметникът на Пушкин в Морската градина

 

 

Паметникът на именития бургаски художник Петко Задгорски ще бъде разположен на метри от неговото творение - скулптурата на Пушкин в Морската градина. Избрано му е място в тревните площи до алеята.

 

"Бургас е много красив град и се развива прекрасно. Баща ми беше много скромен човек и много обичаше морето. Благодаря за това внимание", каза днес Велин Задгорски. Той бе посрещнат от ученици от Руската гимназия, съседи и приятели на семейството му.

 

Велин Задгорски е в Бургас, за да проведе няколко важни срещи във връзка с изграждането на бюст-паметник на своя баща Петко Задгорски. Сдружение "Общество за духовни изяви" е упълномощено от него да съдейства по осъществяване на идеята. Община Бургас задвижи процедурите и вече е определено мястото за паметника.

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 г. Тук Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 година е почетен гражданин на Бургас

"В изпълнение на общинската наредба за паметниците, много бързо бяха събрани и входирани 1305 подписа. Художници, журналисти, поети и писатели, служители на държавни, общински и частни институции и фирми /Държавен архив, НОИ, Регионална библиотека, читалища и др./, ученици от Руската езикова гимназия  и др. подкрепиха идеята", разказа председателят на Сдружение "Общество за духовни изяви" и на Инициативния комитет Румяна Емануилиду.

Очаква се паметникът да стане факт до края на тази година.

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1084 последна промяна: 10:59:27, 16 май 2019